• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.09.2023

21:00

Da li biste zaplivali u ovom bazenu?

Shutterstock

Zanimljivosti

Da li biste zaplivali u ovom bazenu?

Podeli vest

Bazen Skaj Pul nalazi se između dve zgrade u Londonu a specifičan je po tome što plivači u njemu mogu videti tlo ispod sebe - bazen je 35 metara iznad zemlje.

Skaj Pul je providni bazen-most koji stoji u vazduhu, odnosno 35 metara iznad zemlje, spajajući dve stambene zgrade u kompleksu Embasi Gardens u jugozapadnom Londonu.

Most, završen 2021. godine, projektovao je studio HAL, a njegov osnivač Hal Kurei je na otvaranju rekao:

- Transparentnost, lakoća i činjenica da se nalazi između dve zgrade je ono što ga čini jedinstvenim, a činjenica da plivači mogu vidi zemlju i ljudi vide nebo ispod nje.

Foto: Shutterstock

 

 

Bazen-most se zove Skaj Pul, dugačak je 25 metara i u potpunosti je napravljen od akrilnih panela, što omogućava kupačima da posmatraju prolaznike ispod sebe. Prema rečima kreatora ovog bazena, to je najzabavnije plivanje na svetu.

Ideja o izgradnji potpuno providnog bazena, bez vidljive konstrukcije, na početku projekta se činila nemogućom, pa je projektantski tim čak počeo da crta studije kompromisnog rešenja - samo delimično transparentnog, sa vidljivim konstrukcijama.

Foto: Shutterstock

 

 

Međutim, osnovna ideja je postala stvarnost zahvaljujući akrilnim panelima koji se koriste za pravljenje ogromnih akvarijuma.

Akrilna podloga bazena je debela 360 milimetara, a bočni zidovi su duplo tanji. Da bi se smanjilo opterećenje akrilne konstrukcije, ispod bazena su postavljene dve čelične šipke prečnika 38 milimetara koje spajaju dve čelične kade koje se nalaze u objektima i u koje je bazen uklesan.

Pošto se bazen proteže između dve zgrade, morao je da bude projektovan tako da reaguje na kretanje zgrada i da istovremeno nosi težinu vode, ali zbog visine na kojoj se nalazi – i vetra.

U skrivenoj čeličnoj konstrukciji nalaze se stepenice, oprema za čišćenje bazena i sva oprema vezana za pravilan rad i održavanje bazena.

Foto: Shutterstock

 

 

Bazen je izgrađen u okviru projekta Embassy Estates, koji uključuje i američku ambasadu, tako da ne može svako da se zabavlja u bazenu, u stvari, čak ni stanovnici koji ga svakodnevno gledaju sa svojih prozora.

Samo stanari najskupljih stanova smeju da plivaju uz pogled koji pruža ovo čudo arhitekture na visini od 35 metara. .

Ovaj projekat često nailazi na kritike britanske javnosti, ne samo zbog bazena, naravno, već zbog toga što kompleks ima „vrata za siromašne” koja razdvajaju skuplje i jeftinije delove naselja, odnosno njihove stanovnike, piše Pun kufer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija