• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

18.09.2023

12:20

Naša Ana je odnela 1. mesto na svetskom prvenstvu u Italiji! Njena disciplina nije priznata kod nas, ali se nada da će to promeniti (FOTO)

Privatna arhiva

Zanimljivosti

Naša Ana je odnela 1. mesto na svetskom prvenstvu u Italiji! Njena disciplina nije priznata kod nas, ali se nada da će to promeniti (FOTO)

Podeli vest

Ana Vukman iz Beograda je nedavno osvojila 1. mesto na SP u Italiji iz plesa na svili.

Ana Vukman iz Beograda, davno je počela da se bavi sportom, koji zahteva mnogo truda, rada i odricanja, ali na žalost, kod nas nije dovoljno priznat.

Radi se o plesu na svili, od kojeg bez sumnje zastaje dah, a koji je Ani nedavno doneo i prvo mesto na svetskom takmičenju u Italiji.

- Nisam imala sponzore, sve sam sama platila, a podršku sam imala od roditelja - ponosno ističe Ana za Telegraf.rs. i otkriva kako su izgledale pripreme, ali i kako se dovijala da nađe prostor za probe, koje su bile veoma naporne i intenzivne.

- To je bilo pre možda mesec dana, ja sam videla da su krenula takmičenja za akrobatske discipline, kod mene je svila. Poslala sam prijavu, i rekli su mi da pošaljem video svog rada kako bih prošla kvalifikacije. Šalje se zdravstveni pregled, državljanstvo i još neki papiri. Nakon deset dana, pozvali su me na prvenstvo sveta u svili, i dali su mi priručnik od 150 stranica, što su pravila za takmičenje, kao i pravila za diskvalifikaciju. U svim kategorijama moraju biti tri elementa, svaki mora da ima svoju jačinu, i mora da se priloži šta ćeš raditi, tačnije, oni moraju biti upućeni u svaki detalj nastupa - priča Ana.

Foto: Privatna arhiva

Ana Vukman

Kako kaže, svoj prostor nije imala, ali ko hoće nađe način i ona je za to živi dokaz.

- Našla sam prostor u jednom objektu, čekala sam ujutru domara i molila da mi otvore da vežbam, ali sam od šest ujutru vežbala u stanu. Pokušavala sma da radim tačku po 3 minuta, nekih šest puta i tako sam svakodnevno radila, kako bih dobila jačinu, brzinu i kondiciju, to je bila moja "luda" priprema, ali kada nemate prostor i sponzore, morate nekako da se snađete - priča Ana kroz osmeh.

Htela je da odustane, ali je neka snaga u njoj govorila da mora da nastavi dalje uprkos svemu.

- Kada sam sve to poslala, oni su ponovo sve proverili, i poslali da li sam zadovoljila sva pravila kako bih učestvovala. Bilo je jako teško, jer mi je bilo prvi put i jako mali kiks i propust, oni mogu da smanje bodovanje, ili da vas čak diskvalifikuju. Tako da je to dosta trajalo, nakon toga sam slala muziku na proveru, tačnu minutažu koreografije, i svaki element mora da bude zastupljen. Sudije vas gledaju i ocenjuju po redosledu, jako su rigorzni bili, ali i profesionalni. Bilo je trenutaka kada sam htela da odustanem, glava mi je bila puna informacija i previše je bilo stresno, ali sam uspela - prepričava mlada umetnica.

Subvencije i sponzore nije imala, ali je njen talenat nadoknadio sve.

- Iako sam htela da odustanem, rekla sam da idem na sve ili ništa i isplatilo se. Prezentovala sam Srbiju, pošto sam se kasno pijavila, nisam uspela da dobijem subvenciju. Žao mi je jer sam morala sve o svom trošku, ali se opet isplatilo i srećna sam i zadovoljna. Prezentovala sam svoju zemlji i odnela pobedu i to u kakvoj konkurenciji.

Foto: Privatna arhiva

Ana Vukman

Treme kaže da je bilo, ali kada je počela muzika, telo je samo reagovalo i tada je sva napetost nestala.

- Pre nastupa, prestala je trema, ujutru je bilo takmičenje. Čini mi se da nije bilo treme, nego inat i bes, kao i adrenalin. Dok sam radila na pripremama, videla sam da ima dosta konkurencije. Bilo je njih iz svih delova sveta, tako da nije bilo lako. Bile su neke zemlje, gde su baš uigrani, ja sam došla sama uz podršku roditelja, a oni uz trenere. Ali kada su prozvali moje ime, ja sam iskoračila, prišla svili i počela je muzika. Sve brige su se tada ugasile, ali sam radila po telu i mozgu koji su reagovali na muziku. Nakon završetka, počeo je veliki aplauz. Rezultati su bili odlični, a sa strane se pojavilo prvo mesto i moje ime, a ja sam sve vreme mislila da će pasti na nižu poziciju. Ispalo je da sam do kraja vodila, sa svojim poenima i mestom - priča presrećna Ana.

Uručenje medalje

- Nakon završetka, počeli su da prozivaju kategorije i discipline, a na kraju su rekli Ana Vukman, bila sam u lepom šoku i, ne znam, sada mi je sve to kao bajka ili film. Prišao mi je i uručio medalju direktor sportske federacije i rekao mi je da je bio fantastičan performans, kao i da sam fantastična i da mu je čast da mi je uručio medalju prvog mesta. Moram da kažem, da mi je upravo direktor federacije dao predlog da ja otvorim federaciju za Srbiju i ja sam posmislila u sebi da je to-to, to je ono što ja zapravo želim.

Ana ima samo jednu želju, da Srbija dobije svoju federaciju.

- Budući da sam sada prva, ja bih volela da otvorim svoju federaciju i da mi imamo našu kancelariju koja zastupa ove discipline, i koja bi bila zastupljena u svetu i da ja organizujem takmičenja za naše zemlje. Na kraju, da ovaj sport bude priznat u Srbiji, pošto trenuto nije - zaključuje Ana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija