• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

28.09.2023

10:00

Kao tinejdžer nije spavao više od 264 sata u cugu! Imao je paranoju, halucinacije, a posledice oseća i decenijama kasnije (VIDEO)

freepik

Zanimljivosti

Kao tinejdžer nije spavao više od 264 sata u cugu! Imao je paranoju, halucinacije, a posledice oseća i decenijama kasnije (VIDEO)

Podeli vest

Rendi Gardner je sa 17 godina zbog sajma nauke bio budan 11 dana, a godinama posle je imao problem sa spavanjem.

 

 

Čak i bez da nam doktori i naučnici kažu, lako je razumeti da nismo u našem najboljem izdanju, kada nemamo dovoljno sna.

Međutim, šta bi se desilo kada bi neko odlučio da odustane od spavanja? I to ne samo jednu celu noć, već danima uzastopno? Pa, to je upravo ono što je Rendi Gardner uradio, kada je imao samo 17 godina, davne 1963.

Plan je nastao nakon što su on i njegov školski drug Brus Mekalister, obojica iz SAD-a, smišljali ideju za svoj školski sajam nauke i odlučili da vide šta će se dogoditi, ako pokušaju da obore svetski rekord u ostajanju budnim, bacali su novčić da odluče ko će biti zamorče i Gardner je izgubio.

Mekalister je kasnije rekao za Bi-Bi-Si:

- Bili smo idioti, znate mlade idiote, a ja sam ostao budan sa njim da bih ga nadgledao. Posle tri noći nesanice i ja sam se probudio prislonjen na zid, pišući beleške na samom zidu.

Studiju su takođe posmatrali istraživač sna sa Stanforda, dr Vilijam Dement i lekar američke mornarice, poručnik Džon Džej Ros.

Efekti su počeli da se javljaju nakon drugog dana bez sna, a Gardner je zaplitao jezikom, kada je zamoljen da ponovi brzalicu.

Foto: Shutterstock

spavanje

Za tri dana bez sna, Gardner je navodno iskusio neraspoloženje, probleme sa koncentracijom i kratkoročni gubitak pamćenja, kao i paranoju, pa čak i halucinacije.

- Bio je fizički veoma spreman, tako da smo uvek mogli da ga pokrenemo igrajući košarku ili kuglanje i takve stvari. Ako bi zatvorio oči, odmah bi zaspao - rekao je Dement.

Na kraju, Gardner je ostao budan 264,4 sata, više od 11 dana, nakon čega se konačno povukao i spavao punih 14 sati pre nego što se prirodno probudio, a da se nije osećao previše "šlogirano".

Međutim, čak i sa obavljenim eksperimentom, kasnije je imao problem sa spavanjem.

Decenijama nakon eksperimenta počeo je da doživljava nesanicu i bio je ubeđen da je za to kriv njegov tinejdžerski štos.

- Bio sam užasno društvo. Sve me je uznemiravalo Bio je to kao nastavak onoga što sam radio pre 50 godina - rekao je on.

Iako je ovaj naučni projekat na kraju stvorio istoriju, lekari definitivno ne preporučuju deprivaciju sna.

Ako patite od nesanice, Nacionalna zdravstvena služba savetuje odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana, opuštanje sat vremena pre spavanja kupanjem u kadi ili čitanjem knjige i redovnom vežbanjem tokom dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija