• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.11.2023

23:49

Naručite piće u Holandiji a konobar vam ga donese iz Belgije! U ovoj pivnici možete piti pivo u dve različite države!

Shutterstock

Zanimljivosti

Naručite piće u Holandiji a konobar vam ga donese iz Belgije! U ovoj pivnici možete piti pivo u dve različite države!

Podeli vest

Granica između Belgije i Holadnije jedna je od najinteresantnijih granica na svetu. Njih deli jedna traka, sa čije je jedne strane Barl-Nasau, holandski grad, a sa druge strane Barle-Hergot, belgijski grad, koja prolazi kroz jednu pivnicu.

 Kada uđete u pivnicu De Birgrens, ulazite u nju iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Radi se o jednoj od najčudnijih međunarodnih granica na planeti. U pivnici čak postoje i dva telefona, jedan priključen na belgijski telekom, drugi na holandski, takođe postoje i dve blagajne, i to svaka na suprotnim krajevima pivnice.

Ova zanimljiva isprekidana granica je označena belim krstovima na trotoaru i metalnim stubićima na putu, a provlači se kroz grad ne obazirući kuda će proći tako da preseca njive, voćnjake, kuće, ulice, kafiće.

 U domaćinstvima kroz koje ova neobična granica prolazi nacionalnost domaćinstva se određuje lokacijom kuće ili sobe. Ukoliko granica prolazi iz ulice kroz sredinu vrata, onda kuća pripada različitim državama i to je označeno sa dva ulična broja na zgradi ili kući.

Ranije je postojao period kada su prema holandskom zakonu kafići i restorani morali da se zatvaraju ranije, pa bi gosti morali da pređu za stolove koji se nalaze na belgijskoj strani. Ipak, od dolaska Evropske unije, mnoge od ovih razlika u zakonima su nestale. 

Kada se Belgija otcepila od Holandije 1830. godine, i neuredne linije koje su obeležavale šta je čije na osnovu srednjovekovnih feudalnih prepirki, postale su nacionalna granica, takođe su za sobom ostavile i brojne enklave. Danas Barle leži u Holandiji, ali ima 22 belgijske enklave koje sa druge strane, imaju sedam holandskih enklava unutar njih.

Dolaskom doba Evropske unije ove granice prestale su da predstavljaju akutni problem i postale su nešto više nalik lokalnoj turističkoj atrakciji koju svi rado posećuju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija