• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2023

08:10

Da li običaj da za Novu godinu nosimo crveni donji veš zaista donosi sreću?

pexels.com

Zanimljivosti

Da li običaj da za Novu godinu nosimo crveni donji veš zaista donosi sreću?

Podeli vest

Mnogi od nas u Novu godinu ulaze sa crvenim donjim vešom na sebi, verujući da će im to doneti sreću, posebno u ljubavi.

Bliži nam se Nova godina i mnogi se uveliko spremaju za doček. 

Dok neki imaju određene rituale uoči 31. decembra, drugi veruju da postoje simboli koji će nam doneti sreću. Jedan od njih je definitivno crveni donji veš!

Ovaj običaj datira iz Srednjeg veka, kada nošenje crvene odeće nije bilo dozvoljeno.Da li ste znali da se crvena boja povezivala sa krvlju, đavolom i veštičjim čaranjem? Bez obzira na to, ljudi su žudili da nose gaćice u ovoj boji, verujući da će im doneti sreću na ljubavnom polju u narednoj godini. Crvena odeća je simbol života i životne energije, pa je stanovništvo odlučilo da crvene krpice krije ispod odeće.

Foto: pexels.com

 

Ovaj običaj je nastao u Španiji, a danas se u čitavom svetu nosi crveni veš uoči najluđe noći.

Ipak, ukoliko želite pravi uspeh u 2023. godini, najbolje bi bilo da obučete gaćice u žutoj boji! Veruje se da žuti veš oblače lovci na karijeru, odnosno oni koji žele još više novca nego što imaju.

Koja još narodna verovanja postoje? Ima ih mnogo, ali kažu da u Novu godinu ne treba da ulazimo sa dugovima, jer se veruje da će nas oni pratiti tokom cele godine.

Takođe, najbolje je da prvu čestitku dobijete od osobe suprotnog pola, zbog sreće u ljubavi. Ako želite sreću u predstojećoj godini, prvi gost u kući bi trebalo da bude tamnokosa i visoka muška osoba koja donosi poklon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija