• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.01.2024

10:11

Čuveni  Miki Maus zapravo nije trebalo da bude miš! Evo koja je životinja bila prvenstveno na umu čuvenog Volta Diznija!

profimedia/youtube

Zanimljivosti

Čuveni Miki Maus zapravo nije trebalo da bude miš! Evo koja je životinja bila prvenstveno na umu čuvenog Volta Diznija!

Podeli vest

Miki Maus danas je jedan od najpopularnijih animiranih likova i deca širom sveta uživaju uz filmove i stripove prepune avantura najpopularnijeg miša na svetu. A da li ste znali da je Volt Dizni na samom početku imao ideju da stvori lik sasvim druge životinje?

Miki Maus zapravo je nastao kao zamena za Osvalda - srećnog zeca koga je kreirao Dizni studio. Međutim, zahvaljujući svađi koja je nastala u ovoj produkcijskoj kući između Volta Diznija i Čarlsa Minca, Osvald srećni zec "pripao je" Mincu, dok je Dizni u svojim mislima već kreirao novog lika.

Foto: Shutterstock

 

Godine 1928. 18. novembra prvi put se pojavio Miki Maus u čuvenom animiranom kratkometražnom filmu "Mikijev parobrod". Tog 18. novembra publika se prvi put susrela sa mišem koji će jednoga dana postati jedan od najpopularnijih crtanih likova na planeti.  Samo dve godine kasnije, 1930. Miki Maus postao je i junak stripova.

Još jedna zanimljivost je da je originalni Mikijev glas sve do 1947. godine, dakle punih 19 godina, zapravo glas samog Volta Diznija.

Iako je na samom početku kreiranja ovog lika došlo do velike promene od zeca do miša, to ne znači da se Diznijev junak nije naknadno ponovo menjao, mada ne tako drastično.

Foto: Printscreen You Tube Mickey Mouse

 

Ni čuveno ime Miki Maus nije originalno, a Diznijeva prvobitna ideja bila je da svog miša nazove Mortimar Maus. Ipak, supruga Volta Diznija smatrala je ovo ime previše ženskim, pa je izbor pao na Mikija. 

U prvobitnim srpskim izdanjima Miki Maus pojavljivao se pod imenom Mika Miš. Pod svojim pravim imenom u našoj zemlji pojavio u stripovima koje je od 1935. godine objavljivao časopis "Politika".

Foto: Printscreen You Tube Mickey Mouse

 

Osim imena, i Mikijev izgled se nekoliko puta menjao. 1929. godine, samo godinu dana nakon objavljivanja "Mikijevog parobroda", čuveni miš dobio je bele rukavice. 1938. potpuno mu je redizajniran izgled tela, a 1940. njegove uši reanimirane su iz realističnije perspektive. 

Danas najpopularnijeg miša na svetu znamo po njegovim belim rukavicama, šakama sa četiri prsta, ogromnim cipelama i šortsu sa po dva dugmeta na prednjem i zadnjem delu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15