• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.01.2024

22:40

Kako ne treba da započinjete razgovor? 7 fraza koje nisu za igranje

Shutterstock

Zanimljivosti

Kako ne treba da započinjete razgovor? 7 fraza koje nisu za igranje

Podeli vest

Neke fraze koje mnogi često izgovaraju mogu da budu shvaćene kao uvreda, a i nesvesno od govornika prave sebične i neiskrene osobe.

Samo nekoliko sekundi pri upoznavanju dovoljno je da neko stekne utisak o vama, ali je, kako tvrde psiholozi, veoma važan i razgovor odnosno kako započinjete rečenicu. Udruženje američkih psihologa u saradnji sa lingvistima analiziralo je fraze koje ljudi često koriste a da nisu ni svesni da to može da povredi osećanja druge osobe, a njih predstavi kao neiskrene ili sebične.

1. "Da budem iskrena..."

Ako ovom frazom započnete razgovor, onaj koji vas sluša može da se zapita da li ste vi uopšte iskreni, ako to naglašavate. Zbog toga naš stav gubi kredibilitet, smatraju psiholozi.

Foto: Shutterstock

Prilikom kritikovanja trebalo bi da budete jako oprezni

2. "Bez uvrede, ali..."

Čim sagovornik čuje ove reči, podsvesno se već sprema za uvredu i razvija odbrambene verbalne mehanizme. Prilikom kritikovanja trebalo bi da budete jako oprezni. Sagovornika možete otvoreno pitati želi li da čuje jednu konstruktivnu kritiku. Radije započnite rečenicu s frazom poput "zabrinuta sam zato što" i onda objasnite svoj stav.

3. "Zvučaće glupo..."

Ova fraza stvara osećaj da nemate samopouzdanja i ne verujete u ono što govorite. Pre svega vam može naštetiti u poslovnim prilikama u kojima se od vas očekuje odlučno preuzimanje inicijative.

4. "Da sam ja na tvom mestu..."

U situacijama kada niko nije ni tražio vaše mišljenje ova fraza svakako je nepoželjna. U slučaju da neko i traži vaš savet, izbegnite je jer njome poručujete da vi znate bolje. Umesto nje iskoristite fraze poput "možda bi mogao da pokušaš..." ili "jesi li razmišljala o tome da...".

5. "Možda grešim, ali..."

Zauzmite se jasno za svoj stav. Ako mislite da ste u pravu i čvrsto stojite iza toga, onda to i recite. Nema potrebe da rečenicu ovako započinjete, jer automatski pokazujete da niste sigurni u ono što govorite.

Foto: Shutterstock

Nikada ne smete pretpostaviti da u potpunosti razumete nečiju bol

6. "Znam tačno kako se osećaš i..."

Čuvajte se ove fraze ako razgovarate s osobom koja, na primer, tuguje zbog nečega. Nikada ne smete pretpostaviti da u potpunosti razumete nečiju bol jer je to individualna stvar. Svoje saosećanje ili razumevanje izrazite na drugačiji način i ne zaboravite da je u tim situacijama ljudima najčešće potrebno samo rame za plakanje i neko ko će ih u tišini saslušati.

7. "Samo da znaš..."

Kada se koristi u raspravama, ova fraza može podstaći sukob i potrebu sagovornika da se brani, objašnjavaju psiholozi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija