• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

05.02.2024

09:30

Oko njegove smrti  kolale su zavere! Završio je na loš način, a njegove poslednje reči kriju surovu istinu

Reuters

Zanimljivosti

Oko njegove smrti kolale su zavere! Završio je na loš način, a njegove poslednje reči kriju surovu istinu

Podeli vest

Bob Marli je danas sinonim širom sveta za rege muziku. Međutim, on je bio mnogo više od muzičara pravi moderni prorok, neumorni borac za prava potlačenih, koji se zalagao za ravnopravnost svih rasa. Ali, sudbina je imala druge planove.

Samo nekoliko dana nakon što je Marli odsvirao veličanstven kocert u Medison Skver Gardenu,  uz gromoglasne aplauze, u septembru 1980. godine, pevač se srušio dok je trčao u Central parku.

Dijagnoza je bila mračna, agresivni melanom na njegovom nožnom prstu proširio se na mozak, jetru i pluća.

U roku od godinu dana, 11. maja 1981, Bob Marli je umro, u dobi od samo 36 godina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bob Marley (@bobmarley)

 

Tragična smrt mogla biti lako sprečena

Bob Marli je iza sebe ostavio mnoštvo kultnih pesama, koje su do danas ostale jednako moćne, baš kao kada su napisane.

Godinama je njegova muzika inspirisala bezbroj ljudi širom sveta, a kada je Bob Marli iznenada umro, njegovi fanovi su bili šokirani i utučeni od bola.

Međutim, tragična smrt Boba Marlija mogla je biti sprečena pravovremenom reakcijom. Da je Marli ranije primetio kancerogenu tačku na nožnom prstu, možda bi se bolest mogla u potpunosti izlečiti.

Čak i nakon što je Marli shvatio da je tamna mrlja više od fudbalske povrede, zanemario je savete lekara i na kraju je tražio alternativne, ali neefikasne tretmane. Nekontrolisano, njegov rak se proširio.

Rak je ubio Boba Marlija, ali to nije sprečilo da se teorije zavere ukorene.

Neki veruju da je CIA ubila pevača radioaktivnim čizmama zbog njegove podrške pojedinim jamajčanskim političarima. U stvari, CIA je stajala iza pokušaja ubistva Marlija 1976. godine.

Ako ostavimo ove teorije na stranu, odgovor na to kako je Bob Marli umro je jednostavan - rak.

Bob Marli je preminuo u Majamiju na putu kući, za Jamajku iz Nemačke, gde je uzaludno tražio alternativne tretmane za izlečenje.

Njegova smrt je 1981. godine ostavila rupu u svetu muzike koja nikada neće biti popunjena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bob Marley (@bobmarley)

 

Tinejdžer koji je želeo da ujedini rase muzikom

Rođen je 6. februara 1946. godine na Jamajci. Majka mu je bila crnkinja, a otac belac.

Zadirkivan zbog svoje svetle puti kao dete, postao je odlučan da ujedini obe rase sa svojom muzikom. Postao je antiratna ikona za sva vremena i praktično samostalno popularizovao rege kao pobunjeničku muziku u čitavom svetu.

Život Marlijevog oca, Norvala Sinklera, uglavnom ostaje enigma, osim njegovog rada kao inženjera za fero-cement i službe u britanskoj mornarici.

Napustivši svoju 18-ogodišnju suprugu Sedelu Malkolm, ostavio je svog malog sina da ga zadirkuju kao "nemačkog dečaka" ili "malog žutog dečaka", pre nego što je umro 1955. godine.

Marli i njegova majka preselili su se u Trenč Taun, kvart u Kingstonu, dve godine kasnije. Njegova strast za muziku je bila toliko velika, da je već sa 14 godina napustio školu, kako bi se oprobao u karijeri muzičara.

Brzo je pronašao istomišljenike, sa kojima je osnovao "The Wailers"  ranih 1960-ih. Njihova eksperimentalna ska i soul fuzija ubrzo je popularizovala rani rege.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bob Marley (@bobmarley)

 

Rege ikona koja je obožavala žensko društvo

Bend je postigao izvestan međunarodni uspeh početkom 70-ih, međutim, Piter Toš i Bani Vejler napustili su grupu 1974. godine.

U tom trenutku, Bob Marli je još odlučnije odlučio da postane istinska ikona regea.

To je i učinio sa fenomenalnim albumima "Exodus" 1977. godine, "Kaya" godinu dana kasnije i "Uprising" 1980. godine, koji sadrže klasike po kojima je Marli danas poznat.

Međutim, zdravstvene i političke nevolje vrebale su čuvenog pevača, koje su na kraju dovele do smrti legendarnog pevača.

Muzičar se 1966. godine venčao s pevačicom Ritom Marli (72), a ostali su u braku sve do njegove smrti.

Iako je imao suprugu, bio je u međuvremenu i sa drugim ženama, koje su mu rodile potomke. Ljubav prema damama nikad nije skrivao.

Imao je čak trinaestoro dece, jedanaestoro biološke i dvoje usvojene.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bob Marley (@bobmarley)

 

Rastafarijanska vera u večni život

Marliju je 1977. godine, nakon povrede na fudbalskoj utakmici, dijagnostikovan zloćudni tumor na nožnom palcu.

Iako je bolest bez problema mogao sprečiti amputacijom prsta, on to nije uradio, jer se to protivilo njegovoj rastafarijanskoj veri, prema kojoj ljudsko telo „mora ostati nepromenjeno“.

Umesto toga, okrenuo se alternativnim oblicima lečenja, svakodnevno konzumirajući marihuanu.

Odbio je da sastavi testament, jer je  u rastafarijanskom verovanju utemeljeno da se pisanjem testamenta priznaje smrt, kao nešto što je neizbežno i time se negira sama večnost života, kojoj bi trebalo težiti.

Nastavio sa turnejom uprkos sumornim prognozama

Njegovo zdravlje 1980. godine bilo je sve lošije i lošije, ali je ipak otišao na američku turneju.

Tokom nastupa naglo mu je pozlilo na Madison Skver Gardenu u Njujorku, gde se umalo srušio ispred brojne publike.

Narednog jutra izgubio je svest tokom trčanja kroz njujorški Central Park, pa je hitno prevezen u bolnicu, u kojoj je otkriveno da mu se tumor proširio na mozak, pluća, jetru i želudac.

Uprkos bolesti i lekarskim prognozama da mu preostaje još samo mesec dana života, muzičar je svejedno želeo da nastavi turneju.

Nastupio je na još samo jednom koncertu, i to u Pensilvaniji, 23. septembra 1980. godine, dok je ostatak muzičke turneje otkazan.

Nakon neuspešnog lečenja u Majamiju, potražio je pomoć u Minhenu, ali bilo je prekasno. Bolest je toliko uznapredovala da nije bilo pomoći.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bob Marley (@bobmarley)

 

"Novac ne može da kupi život"

Pomirivši se sa svojom sudbinom, Marlijeva jedina želja bila je da umre kod kuće, ali mu je pozlilo tokom leta iz Nemačke, zbog čega je avion prisilno sleteo.

Muzičar je završio u bolnici, gde je ubrzo nakon toga i preminuo.

Još se uvek pamte njegove poslednje reči, koje kriju surovu istinu.

- Novac ne može da kupi život - rekao je slavni muzičar, a ovu poruku uputio je sinu Zigiju.

Marli je 1994. godine upisan u Kuću slavnih rokenrola, a magazin „Time“ proglasio je njegov album "Exodus" najvažnijim albumom 20. veka.

Rege muzičar 2001. dobio je i zvezdu na Stazi slavnih u Holivudu, a iste godine mu je posthumno dodeljen Gremi za životno delo.

Dokumentarac o njegovom životu, prigodnog naziva – "Rebel Music", iste te godine bio je nominovan za nagradu Gremi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija