• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

25.06.2023

08:10

IZVOR ČISTE ENERGIJE, POBOLJŠAVAJU VARENJE, SMANJUJU NIVO ŠEĆERA U KRVI! Izgledaju kao smešne travke, a ne znate KOLIKO SU ZDRAVE

freepik

Zdravlje

IZVOR ČISTE ENERGIJE, POBOLJŠAVAJU VARENJE, SMANJUJU NIVO ŠEĆERA U KRVI! Izgledaju kao smešne travke, a ne znate KOLIKO SU ZDRAVE

Podeli vest

Klice, odnosno proklijala semena imaju mnogobrojne benefite kada je naše zdravlje u pitanju.

Opšte je poznato da je za naš organizam važno da unosimo voće i povrće, međutim, da li ste nekada čuli koliko su važne klice. 

Izgledaju minijaturno i mnogima smešno, kao neke travčice, ali nutricionistkinja Ivana Mišić otkriva koliko mogu biti korisne po naše zdravlje:

- Klice su, najprostije rečeno, proklijala semena. One predstavljaju osnovu iz koje se mlada biljka dalje razvija. Klice su izvor čiste energije i sjajan rezervoar svih glavnih vlakana, vitamina i enzima koji su potrebni ljudskom telu za dobro zdravlje.

Dokazano je u praksi da klice poboljšavaju varenje. Već ubrzo nakon što počnete aktivno da ih primenjujete u ishrani, primetićete da su vam ubrzale metabolizam. Njihovi enzimi se ponašaju kao probiotik i hrane "dobre" bakterije u crevnom traktu, time doprinoseći pravilnom razvoju crevne flore i digestivnog sistema, smanjujući nadutost i gasove.

Pored toga, njihov sastav neobično je bogat kvalitetnim dijetalnim vlaknima - kaže Ivana i dodaje:

Foto: freepik

klice

- Konzumiranje klica dijabetičarima doprinosi smanjenju nivoa šećera u krvi. Ovo se događa zbog toga što klice sadrže manji nivo ugljenih hidrata, što doprinosi regulaciji insulina u krvi. Ovakav nutritivni sadržaj pospešuje zdravlje srca, povećava količinu „dobrog“ holesterola u krvi i smanjuje broj triglicerida i „lošeg“ holesterola.

Klice biljaka kao što su brokoli i spanać često se preporučuju dijabetičarima zbog svog obilja vlaknima. Kada seme isklija, njegova nutrititvna vrednost poveća se i do pet puta u odnosu na period pre klijanja!

Proklijalo seme sadrži vitamine B, C, E i provitamin A, proteine i enzime za varenje masti i ugljenih hidrata.

Klice su izvrstan izvor minerala, poput kalcijuma (Ca), kalijuma (K), magnezijuma (Mg), fosfora (P), a sadrže i β karotenoide, što ih čini blagom punim vrednih nutritivnih svojstava koji pozitivno deluju na zdravlje.

Vitaminski sadržaj nekih žitarica i mahunarki značajno se uvećava nakon klijanja biljke.

Klice su izuzetno bogate vlaknima, koja su bitna za metaboličke procese i mršavljenje, budući da se vezuju za masti i toksine u telu i podstiču njihovo eliminisanje iz organizma.

One su pored svega ovoga, još bogate i kvalitetnim masnim kiselinama i amino-kiselinama. Pri klijanju, proteini u semenu se razlažu na svoje osnovne amino-kiseline, što ih čini lakšim za konzumaciju - zaključuje nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija