• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.06.2023

12:56

OPREZ Jednu stvar ne treba raditi PRE INTIMNIH ODNOSA, upozoravaju lekari

Shutterstock

Zdravlje

OPREZ Jednu stvar ne treba raditi PRE INTIMNIH ODNOSA, upozoravaju lekari

Podeli vest

Žene nikada ne bi trebalo da idu u toalet da uriniraju pre intimnih odnosa, tvrdi urolog Dejvid Kaufman.

Urolog Dejvid Kaufman navodi da je ideja da žene treba da uriniraju pre seksa, kao i posle, toliko uobičajena da se pretvorila u globalni mit u koji svi veruju, piše Dejli mejl.

On, međutim, ističe da je jedan deo mita tačan - onaj po kome žene moraju da uriniraju posle seksa, jer na taj način bakterije sa kojima su došle u kontakt, a koje su čest uzročnik infekcija mokraćnih puteva, jer se na taj način ispiraju.

S druge strane, mokrenje pre seksa je najveći uzrok cistitisa medenog meseca (Honeymoon cystitis), odnosno infekcija koje nastaju u vezi sa seksom.

Seks kao uzrok problema

I preterivanje sa intimnim odnosima može da bude opasno po zdravlje žena, smatraju lekari. Dugotrajni seks, kao i nekoliko veza dnevno, mogu da izazovu infekciju urinarnog trakta, tj. pomenuti cistitis medenog meseca. Iako ima romantično ime, ova bolest ume da bude veoma bolna, piše Women's Health.

Foto: Shutterstock

Bakterije iz genitalija lako prelaze u uretru

- Uretra se nalazi pored vagine, što znači da tokom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u uretru. Što je trenje veće, to je veći rizik od infekcije - primećuje američki ginekolog Meri Džejn Minkin.

Infekcija je češća kod žena koje nikada nisu rađale, a neke žene mogu da je dobiju nakon svakog intimnog odnosa. Rizik se može smanjiti mokrenjem nakon seksa, kaže Beverli Vipl, profesorka na Univerzitetu u Nju Džersiju.

Simptomi

Simptomi se obično javljaju u roku od jednog ili dva dana, a karakterišu ga bol pri mokrenju, učestalo mokrenje, promena boje urina i bol u predelu iznad stidne kosti. Ako se ne leče na vreme, mogu da izazovu infekciju bešike i bubrega, piše About.

Lečenje

Čim primetite prve simptome, potražite pomoć lekara koji će, ako je potrebno, propisati antibiotike.

Foto: Shutterstock

Čim primetite prve simptome, potražite pomoć lekara

Takođe, treba povećati unos vode, čaja ili soka od brusnice, koji će podstaći mokrenje, a samim tim i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Dok se infekcija ne izleči, najbolje je izbegavati odnose.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija