• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.08.2023

14:00

Navike koje nas koštaju vida! Od trljanja kapka do naočara za sunce

Freepik.com

Zdravlje

Navike koje nas koštaju vida! Od trljanja kapka do naočara za sunce

Podeli vest

Neredovno menjanje kontaktnih sočiva, nekontrolisano trljanje očiju i višečasovno zurenje u monitor samo su neke od navika zbog koje će nam oftalmolozi očitati bukvicu.

Genetika nije jedini krivac za slabovidost. Loše navike, kojih postajemo svesni tek kada nam se prvi put desi da ne možemo da pročitamo poruku na mobilnom, takođe su sve češće uzročnici gubitka vida. Neredovno menjanje kontaktnih sočiva, nekontrolisano trljanje očiju i višečasovno zurenje u monitor samo su neke od navika zbog koje će nam oftalmolozi očitati bukvicu.

Zamena sočiva

Za razliku od naočara za vid, koje je dovoljno samo prebrisati mikrofiber krpicom, oko kontaktnih sočiva ima mnogo više posla. Oftalmolozi tvrde da se pravovremenom zamenom sočiva može zagarantovati zdravlje oka. Proteini, kalcijum, lipidi i ostali prirodni sastojci suza talože se na sočivima i posle duže upotrebe čine ih neprijatnim za nošenje. Čišćenje sočiva nikada nije potpuno delotvorno, pa se ljudima koji ih koriste preporučuje da doslovce prate uputstvo i poštuju njihov naziv - dnevna, jednomesečna i tromesečna. U suprotnom može doći do niza neželjenih efekata, pre svega iritacije i crvenila oka, a kasnije i do trajnog pogoršanja vida.

Foto: Shutterstock

Čak i najmanje smetnje bi trebalo da budu alarm za odlazak lekaru

Trljanje kapka

Najrasprostranjenija loša navika je svesno ili nesvesno trljanje očiju. Većina nas nije svesna činjenice da je najbolje prepustiti oku da se samo izbori sa time što ga muči, bio to svrab ili trunka. Uz sve to, trljanje očiju prljavim rukama iziritiraće rožnjaču, nakon čega će uslediti suze, a ubrzo potom i infekcija. Zato se treba odupreti ovom porivu i prepustiti očnim nervima da treptanjem otklone ono što ih iritira. A ako ni to ne pomogne, kapi za oči sigurno hoće.

Četkica za senku

Ako ste do sada senku za oči nanosili prstima, vreme je da na to zauvek zaboravite. Četkice i nisu neka investicija, a mogu da spreče da ikada zakucate na vrata oftalmologa. Šminka se svake večeri mora detaljno očistiti, ali je nikako ne treba skidati sapunom. Od sapuna se oči upale, a od hladne ili izuzetno tople vode koža kapka postaje suvlja. Za kraj dana, oči treba nagraditi tuferima koje prethodno treba natopiti mlakim čajem od kamilice, nane ili različka.

Foto: pexels.com

Šminka se svake večeri mora detaljno očistiti, ali ne sapunom

Naočare za sunce

Čak iako ne gledamo direktno u sunce, od UVA i UVB zraka ne možemo pobeći, zbog čega je izuzetno važno imati kvalitetne naočare koje će nas zaštititi od svih spoljnih uticaja. Dugotrajna izloženost ovim zracima posebno šteti sočivu oka i mrežnjači. Ipak, stručnjaci upozoravaju da naočare za sunce s lošom zaštitom takođe mogu da naštete oku, pa je bolje biti bez njih nego ih nositi samo zbog estetike. Takođe, prilikom odabira boje stakala treba uzeti u obzir da smeđa smanjuju bleštavilo, žuta izoštravaju sliku, a da su ružičasta dobar izbor za one koji učestvuju u vodenim sportovima jer omogućavaju dobar kontrast u prirodi.

Foto: pexels.com

Monitor treba da bude udaljen od tela tačno 60 centimetara

Laptopovi i televizori

Svi oni koji ispred monitora ili ekrana provode duže od dva sata dnevno izloženi su riziku da dobiju takozvani sindrom kompjuterskog vida. A kako je savremeni čovek prinuđen da posao obavlja upravo ispred računara, veliki deo nacije je uveliko "zaražen". Ovaj sindrom prate i drugi problemi, poput bola u vratu, umora, glavobolje, a budući da od novih tehnologija ne možemo pobeći, njihove posledice barem možemo ublažiti. Preporučuje se da se monitor ne krivi i da od tela bude tačno 60 centimetara. Takođe, oko će "patiti" i ukoliko je najjači izvor svetlosti u prostoriji upravo monitor. Higijena je treći savet jer je dokazano da prašina koju električni aparati i te kako privlače zamućuje vid i na duže staze ostavlja posledice.

Redovne kontrole

Kao i kod svih ostalih zdravstvenih problema, osluškivanje organizma je najefikasniji i najbrži način za uspostavljanje dijagnoze. Kada je reč o očima, čak i najmanje smetnje bi trebalo da budu alarm za odlazak lekaru. Posebno zbog toga što je mnoge tegobe u početku lako otkloniti, dok s druge strane odlaganje i ignorisanje problema može samo otežati lečenje. Na oprezu treba biti kada se pojave crvenilo, peckanje, zamagljen vid ili bilo kakav bol u predelu očnog kapka.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija