• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.09.2023

20:00

Bisernobeli osmeh bez previše muke! 5 odličnih i jednostavnih trikova

Shutterstock

Zdravlje

Bisernobeli osmeh bez previše muke! 5 odličnih i jednostavnih trikova

Podeli vest

Kad je o zubima reč, čistoća je i više od pola zdravlja. Ukoliko vodite računa o higijeni zuba, ne samo da nećete imati problema s karijesom i upalama desni već ćete moći da se pohvalite i bisernobelim osmehom.

Mada zubi prvenstveno služe za žvakanje hrane i pravilan razgovetan govor, nije zanemarljiva ni njihova estetska uloga. Narušeno zdravlje zuba sa sobom nosi i narušen izgled čoveka, pa je veoma važno da vodimo računa o pravilnoj higijeni usne duplje. Dobra vest je da nam ne treba puno vremena i energije da bismo sačuvali zube i desni, ali je ipak neophodno da uvedemo određene navike bez kojih nam osmeh sigurno neće biti lep i zavodljiv.

Dijeta za bele zube

Ako ste ljubitelj crvenog vina i crnog čaja ili pak niste u stanju da se odreknete kafe i cigareta, možete odmah da se oprostite s bisernobelim zubima. Tamni sokovi, jaki prelivi i naročito "kola" pića vremenom će vam takođe pohabati zube, zbog čega je bolje da i njih izbegavate. U stvari, pravilo je vrlo jednostavno: ukoliko je nešto tamno pre nego što ga stavite u usta, sva je prilika da će vam zamrljati zube i pokvariti blistav osmeh. Ako već niste u stanju da se pridržavate "dijete" za izbeljivanje zuba, budite spremni na to da ih operete čim završite s jelom i pićem.

Foto: Shutterstock

Uz vino se oprostite s bisernobelim zubima

Nasuprot hrani od koje zubi tamne postoje namirnice koje deluju kao prirodna pasta za zube. Najpoznatija je svakako jabuka, ali se slični efekti mogu postići i s šargarepom ili celerom. Najbolje je da tu hranu jedete onda kad znate da nećete moći da operete zube odmah posle obroka.

So i soda umesto paste

Odavno je poznato da pranje zuba sodom bikarbonom uklanja mrlje i pomaže u izbeljivanju zuba. Preporučuje se da barem jedanput nedeljno nanesete sodu bikarbonu na pokvašenu četkicu i lagano trljate zube i desni. Pored sode bikarbone, kao alternativu pasti za zube možete koristiti so. Princip je isti, ali je neophodno da dobro isperete usta posle pranja zuba kako desni ne bi apsorbovale so. Ako imate problema s desnima, perite zube solju svakog drugog dana i rezultati bi trebalo da postanu vidljivi već posle desetak dana.

Za svež dah

Prilikom pranja zuba posebnu pažnju bi trebalo da obratite na čišćenje jezika. U bolje snabdevenim apotekama i prodavnicama se mogu pronaći specijalne spravice za čišćenje jezika, a postoje i četkice koje na pozadini imaju hrapavu površinu, kojom se takođe može očistiti jezik. To je važno znati jer je taloženje bakterija na jeziku glavni uzrok neprijatnog zadaha.

Foto: Freepick

Taloženje bakterija na jeziku je glavni uzrok neprijatnog zadaha

Da biste proverili svežinu daha, liznite svoj dlan i pomirišite ga dok je još vlažan. Ako osetite nešto, verovatno je vreme za pepermint bombonicu (naravno, ako je moguće, bez šećera). Ukoliko kupujete tečnost za ispiranje usta, proverite na ambalaži da li sadrži alkohol. Veliki broj preparata sadrži prevelike količine alkohola, što može biti kontraproduktivno. Alkohol, naime, isušuje tkivo u usnoj dublji i čini ga pogodnim za širenje bakterija.

Koristite konac

Mada se konac za zube (dentalni konac) u svetu koristi već bezmalo 200 godina, čini se da ga u Srbiji ogromna većina i dalje ignoriše. Ako spadate u tu grupu, probajte ipak da mu date šansu i već posle prvog korišćenja osetićete njegove prednosti. Nakon toga možete da vežbate čišćenje koncem bez gledanja u ogledalo, što će vam, kad savladate tu "veštinu", omogućiti da ga koristite i u kolima, restoranu, na poslu ili drugim mestima na kojima inače ne biste mogli da operete zube četkicom.

Karmin skriva nedostatke

Foto: Shutterstock

 

Svetlocrveni ili ruž u boji korala pomoći će da vaši zubi izgledaju belje i očuvanije. S druge strane, svetlije nijanse karmina mogu da učine da zubi izgledaju žućkasto, što bi, naravno, svaka dama želela da izbegne.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija