• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

07.10.2023

20:30

Ustajete noću da biste mokrili? Evo kada je to znak da treba da odete kod lekara

Shutterstock

Zdravlje

Ustajete noću da biste mokrili? Evo kada je to znak da treba da odete kod lekara

Podeli vest

Kako biste prestali noću da mokrite, za početak bi trebalo da prestanete da pijete vodu ili alkohol pre odlaska u krevet.

Krivac za ometanje sna je često uobičajen i nekancerogeni problem, koji se zove uvećana prostata.

Prostata je mala žlezda veličine oraha, koja se nalazi ispod bešike. Njegova svrha je da proizvodi tečnost za stvaranje sperme.

Ima tendenciju da postaje sve veća kako starite, dakle, više od 30 miliona muškaraca starijih od 50 godina, ustaje barem jednom uveče, da bi koristilo kupatilo.

Vodeći urolog dr Ted Šefer sa Univerziteta Nortvestern, predložio je tri trika za bolji san, ako vas noćno mokrenje čini nervoznim i iscrpljenim.

1. Ne pijte vodu neposredno pre spavanja

Trikovi doktora Šefera mogu izgledati kao zdravorazumski, ali on je rekao da mora da obavi mnogo razgovara koji podrazumevaju "osnovno obrazovanje" sa pacijentima koji posećuju njegovu kliniku i žale se da ustaju u toku noći, odnosno imaju nokturiju.

- Mnogo toga što unesete će izaći. Ako povećate unos tečnosti, imaćete povećano izlučivanje urina.

Za dr Šefera je veoma važno da regulišete unos tečnosti, ako patite od nokturije.

- Nemojte piti dve čaše vode neposredno pre nego što odete u krevet. Ukoliko ustanete usred noći jer morate da urinirate, nemojte popiti još jednu čašu vode.

2. Ne pijte alkohol pre spavanja

- Ono što pijete može biti jednako važno kao i kada ga pijete, jer će neka pića imati prirodna diuretička svojstva, što znači da će učiniti da vaše telo proizvodi više tečnosti dva do četiri sata kasnije - rekao je dr Šefer i dodao:

- Kofein je, na primer, prirodni diuretik i prouzrokovaće da proizvodite više tečnosti tokom određenog vremena.

On je istakao da čak traži od pacijenata da pišu "dnevnike mokrenja" u kojima beleže šta piju i koliko posle imaju malu nuždu.

Još jedan "klasični" krivac je pivo, za koje dr Šefer kaže da ima visok sadržaj tečnosti.

Foto: Freepik.com

toalet

3. Nosite čarape do kolena

Dr Šefer je takođe preporučio da muškarci sa bilo kakvim znacima zadržavanja tečnosti u nogama, nose čarape do kolena u krevet.

Zadržavanje tečnosti je takođe poznato kao edem i to je jedan od razloga zašto mnogi ljudi moraju da uriniraju noću. Znaci edema uključuju oticanje zglobova, stopala i nogu. Često je uzrokovano nagomilavanjem tečnosti u ovim oblastima, navodi Nacionalna zdravstvena služba.

Dr Šefer je primetio da je normalno da ustanete još nekoliko puta tokom noći kako ste stariji. To je zato što naše telo luči manje anti-diuretičkog hormona koji nam omogućava da spavamo celu noć, bez potrebe da piškimo, prenosi TheSun.

Kada ste mlađi, ovaj hormon "ima nagon za otpuštanje u sedam, do osam sati uveče". Zbog toga biste mogli proizvoditi većinu mokraće tokom budnog vremena, u 20-im i 30-im godinama, objasnio je doktor.

Zapravo je doktor primetio i da se ovo ne odnosi samo na muškarce.

Ipak, dr Šefer je rekao da bi moglo biti razloga za zabrinutost, ako neko i dalje mnogo piški noću, čak i nakon što primeni njegova tri saveta.

To može biti zbog hormonske neravnoteže ili može biti znak raka prostate.

Znaci raka prostate:

Poteškoće sa mokrenjem ili pražnjenjem bešike

Slab protok kada urinirate

Osećaj da se vaša bešika nije pravilno ispraznila

Kapljanje urina nakon što završite sa mokrenjem

Potreba za mokrenjem češće nego obično, posebno noću

Iznenadna potreba za mokrenjem - ponekad može doći do curenja urina pre nego što odete u toalet

Ako osetite ove simptome, to ne mora da znači da imate rak, ali bi svakako trebalo da posetite lekara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku
Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

04.05.2024

17:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija