• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/M. Miletić

22.10.2023

20:00

Čaj kao preventiva! 4 biljke protiv gripa i prehlade

Freepik.com

Zdravlje

Čaj kao preventiva! 4 biljke protiv gripa i prehlade

Podeli vest

Deset hiljada biljnih vrsta postoji na našim prostorima, a za pripremu čaja upotrebljavaju se različiti delovi biljaka: cvet, list, koren, rizom, kora, herba (cela biljka)...

Jesen je period kada zbog promenljivog vremena organizam reaguje na prilagođavanje novim klimatskim uslovima i često dolazi do pada imuniteta. Tada nam je potrebna dodatna nega da bismo se zaštitili ili bolje podneli prehladu ili grip koji su nezaobilazni u ovo vreme.

- Probajte najpre sa napicima od lekovitog bilja. Imajte na umu da su i naše bake pravile biljne napitke i obloge kako bi na taj način pomogle bolesnima. Na našim prostorima postoji čak 10.000 lekovitih biljnih vrsta - kaže diplomirani fitoterapeut Tatjana Čopa.

Evo koje čajeve predlaže ako želite da tokom ovog prelaznog perioda ne zakačite nikakvu prehladu.

Foto: Shutterstock

Kopriva deluje antiupalno

Čaj od lista koprive

Čaj od lista koprive je pravi prirodni multivitamin prožet mineralima. Sadrži gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamine C i A, kao i vitamin K, B2 i B5. Kopriva deluje antiupalno i regenerativno. Kompletno tonizira organizam, podiže i pojačava opšti imunitet.

PRIPREMA: Dve kafene kašičice čaja prelijte sa 250 ml proključale vode, procedite i pijte mlako, dve do tri šolje dnevno.

Čaj od ploda šipka

Čaj od ploda šipka je dragocen zimski rezervoar vitamina. Sadrži velike količine vitamina C, koji je neophodan za podizanje imuniteta i spada među biljke sa najvećim sadržajem tog vitamina. Poređenja radi, 100 g ploda šipka sadrži vitamin C kao jedan kilogram limuna. Pored toga, sadrži i vitamine B1, B2 i A. Preporučuje se kod prehlada i za jačanje imuniteta. Deluje okrepljujuće i osvežavajuće.

PRIPREMA: Dve kafene kašičice čaja stavite u 250 ml hladne vode, prokuvajte, procedite i pijte zaslađeno medom sa malo limuna.

Foto: Shutterstock

Lipa dovodi do pojačanog znojenja

Čaj od cveta lipe

Čaj od cveta lipe opija svojim mirisom i aromom. Lekovite efekte ostvaruju pre svega etarsko ulje i flavonoidi, kao i vitamin C. Aktivni sastojci u lipovom cvetu dovode do pojačanog znojenja, što je posebno korisno kod prehlada i infektivnih oboljenja praćenih temperaturom. Lipa se preporučuje i u preventivi, pa je poželjno upotrebljavati čajni napitak pre sezone gripa i prehlada.

PRIPREMA: Dve kafene kašičice čaja prelijte sa 250 ml proključale vode, procedite i posle 15 minuta popijte.

Čaj od cveta zove

Ova biljka bogata je vitaminima B1, C i E. Pročišćava organizam i pored lipe i šipka, stimuliše organizam na znojenje. Na taj način organizam se brže oporavlja od prehlada i virusa.

PRIPREMA: Dve kafene kašičice čaja prelijte sa 250 ml proključale vode, procedite i posle 20 minuta popijte mlak čaj.

Inhalacija otpušava nos

Prehlade i virusne infekcije neretko prati i opstrukcija disajnih organa, pre svega nosa, gde se usled začepljenja disajnih kanala javlja pritisak u čeonom delu, kao i bolovi u glavi i zujanje u ušima.
- Inhalacija, odnosno terapija udisanjem otklanja tegobe, jer udisanjem same toplote krvni sudovi se šire. Upotreba etarskih ulja u ovu svrhu pomaže i daje odlične rezultate - objašnjava fitoterapeut Tatjana Čopa.
PRIPREMA: U 800 ml proključale vode ili čaja od žalfije, stavite supenu kašiku morske soli, dve kapi etarskog ulja eukaliptusa, pokrijte glavu peškirom i udišite pet do deset minuta. Posle inhalacije utoplite se i ne izlazite napolje.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija