• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.12.2023

19:20

Kako da trčite po hladnom vremenu? Bez pamučne majice i trenerke

Shutterstock

Zdravlje

Kako da trčite po hladnom vremenu? Bez pamučne majice i trenerke

Podeli vest

Rukavice i kapa su obavezne, a nikako ne nosite pamučne majice i trenerke jer će vas znoj hladiti.

Iako je mnogima teško da se nakane da izađu u šetnju ili da istrče krug kroz park i po lepom vremenu, posvećeni rekreativci ne propuštaju svoje rituale čak ni na minusu.

Stručnjaci kažu da umerene aktivnosti po hladnom vremenu i te kako prijaju organizmu, ako vam zdravstveno stanje dozvoljava.

Ono na šta posebno treba da obratite pažnju jeste odeća i obuća.

Preporučljivo je slojevito i ne pretoplo odevanje. To podrazumeva da bi trebalo da obučete majicu kratkih rukava, pa preko nje dugih rukava i odozgo šuškavac ili jaknu. Profesionalni treneri napominju da birate odeću od sintetike jer će vas pamučna natopljena znojem hladiti, a to nije dobro. Termo trenerke ili helanke nose se kada temperatura padne deset stepeni ispod nule.

Po završetku trčanja odmah treba da se presvučete, čak i donji veš.

Ahilova tetiva

Na početku hladan vazduh izaziva osećaj stezanja u disajnim putevima zbog stezanja krvnih sudova, ali čim se zagrejete, osećaj nestaje, a u pluća stiže vazduh temperature tela i nema bojazni da ćete se razboleti.

Foto: Shutterstock

Eventualno curenje iz nosa je normalno

Eventualno curenje iz nosa posledica je samo viška sluzi koju stvaraju ćelije u nosu da bi ovlažile suv i hladan vazduh koji udišemo, objašnjavaju stručnjaci.

Važno je i da pijete vodu jer se kroz izdisaje i zbog većeg zagrevanja tela tečnost više gubi.

U slučaju da više volite da trčite po mraku, vodite računa da vam teren bude poznat, jer su povrede sasvim moguće zbog slabije vidljivosti.

Dobro je da nosite nepromočive patike koje štite stopalo od vlage, a samim tim i od povreda. Obavezno nosite čarape koje prekrivaju Ahilovu tetivu.

Početnici

Početnici bi trebalo prvo da hodaju i da se pre trčanja zagreju s nekoliko serija čučnjeva ili sklekova. Zbog niskih temperatura mišići su zimi krući i podložniji ozledama.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija