• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

15.01.2024

14:50

Rak pankreasa tihi ubica! Odneo je čuvene sprske glumce i pevače - najteže se leči, a ove simtome nikako nemojte ignorisati

Shutterstock

Zdravlje

Rak pankreasa tihi ubica! Odneo je čuvene sprske glumce i pevače - najteže se leči, a ove simtome nikako nemojte ignorisati

Podeli vest

Rak pankreasa najčešće daje simptome tek kada je već prekasno.

Rak pankreasa jedan je od najsmrtonosnijih vrsta kancera, jer se uglavnom kasno oktriva, zato što bolest najčešće ne daje nikakve simptome sve dok ne uznapreduje, nekad čak do terminalne faze.

Najčešći tip raka pankreasa je duktalni adenokarcinom pankreasa. On čini oko 90 odsto ukupnih slučajeva raka pankreasa, a ujedno je i najsmrtonosniji. Počinje u ćelijama koje oblažu kanale koji nose digestivne enzime iz pankreasa. Pacijenti nažalost ne osećaju nikakve simptome, sve dok se agresivna bolest ne proširi na ostale organe. Najčešće metastazira na jetru i limfne čvorove.

Ovaj karcinom odneo je neke od poznatih ličnosti u našoj zemlji, među kojima su Merima Njegomir, Marinko Madžgalj, Marinko Rokvić i Tihomir Arsić, kao i svetske zvezde poput Lučana Pavarotija, Arete Frenklin, Patrika Svejzija, Stiva Džobsa, Karla Lagerfelda... 

U zavisnosti od tipa i stadijuma bolesti, lekari mogu započeti lečenje operacijom, hemioterapijom, zračenjem ili kombinacijom navedenih metoda.

Foto: Shutterstock

 

Ovo su neki od najčešćih simptoma raka pankreasa:

 

- Bol u stomaku koji se širi na bokove ili leđa

- Gubitak apetita

- Gubitak težine

- Žutica

- Svetla stolica koja pluta

- Taman urin

- Neobjašnjiv svrab

- Iznenadna pojava dijabetesa ili drastično pogoršanje dijabetesa uprkos redovnoj terapiji

- Bol i otok u ruci ili nozi

- Umor ili slabost bez razloga

Kada treba posetiti lekara?

Ako osećate jedan ili više simptoma sa spiska, obavezno posetite lekara kako bi se ustanovilo odakle simptomi potiču.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija