• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.04.2020

11:37

POSTOJE 3 SCENARIJA! ŠEF SZO U BiH PREDVIĐA POVRATAK KORONE, drugi scenario najverovatniji, EVO ŠTA TO ZNAČI!

Balkan

POSTOJE 3 SCENARIJA! ŠEF SZO U BiH PREDVIĐA POVRATAK KORONE, drugi scenario najverovatniji, EVO ŠTA TO ZNAČI!

Podeli vest

U Republici Srpskoj i BiH epidemiološka kriva se zaravnjava, što znači da su uvedene mere efikasne i nije bilo suočavanja s ogromnim brojem slučajeva koji bi ugrozio zdravstveni sistem, izjavio je šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u BIH dr Viktor Olšavski

On se danas sastao u Banjaluci sa Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gde su razgovarali o preduzimanju daljih mera.

- Razgovaramo o daljem razvoju događaja, odnosno o mogućim scenarijama. Mi trenutno predviđamo tri scenarija. Prvi je potpuni prekid prenošenja virusa, odnosno bolesti s čoveka na čoveka. Drugi su talasi, koji se ponavljaju i treće kontinuirana transmisija niskog intenziteta. Smatramo da je drugi scenario najvjerovatniji, a to su ponavljajući talasi, uz kontinuirana transmisija niskog nivoa - rekao je Olšavski.

On kaže da je saradnja Srpske sa SZO dvosmerna, navodeći da je SZO danas donirao i novih 5.000 testova.

- Ne trebamo misliti da se već sutra možemo vratiti u stanju kakvo je bilo pre pandemije. Znači potrebno je da se postepeno, korak po korak, vraćamo na staro stanje - istakao je Olšaski.

On kaže da je sa Šeranićem razgovarao o najaktuelnijim svetskim temamam koje se tiču pandemije, pa tako i o lečenju i testiranju. Pojasnio je da još nije urađena validacija za serološke testove, ali da je u toku njihovo sagledavanje.

 

 

- SZO još prikuplja podakte kako bi utvrdila koji su testovi najbolji i koji će dati najmanje lažnih negativih rezultata. Što se tiče vakcine i lečenja, moramo da kažemo da je u toku veliki međunarodni ogled, koji SZO prati, i posmatraju se četiri kandidata za terapiju, ali trenutno ne postoji konkretna terapija. Po pitanju vakcine u toku su određene studije i traže se dva do tri kandidata između njih 60 ili 70. Obično je potrebno nekoliko godina da se razvije jedna vakcina, a mi se nadamo da ćemo za godinu dana uspeti da je razvijemo - rekao je Olšaski.

Resorni ministar Alen Šeranić rekao je da će se relaksacija mera, koje su na snazi u Srpskoj, raditi postepeno.

- Sve će se raditi postepeno i shodno događajima koji nas očekuju u narednom periodu kao što su 1. maj i Đurđevdan. Gledaćemo kako, pre svega da zaštitimo ljude, a onda da krenemo u relaksaciju. To će podrazumevati i vraćanje određenih delatnosti, ali ne u stanju kakvo je bilo pre donošenja mera, već će se morati pridržavati preporuka, dezinfekcije kao i nošenje maski i slično - rekao je Šeranić.

Podsetio je da je u Srpskoj i dalje na snazi zabrana okupljanja više od tri lica na javnom mestu.

- Videćemo kakva nam je situacija bila u dane Vaskrsa, u smislu epidemioloških podataka. Tada ćemo proceniti da li ima potrebe za restriktivnijim merama. Svakako za 1. maj treba onemogućiti masovna okupljanja na izletištima i to će biti preporuka struke - rekao je Šeranić.

Sve o koronavirusu čitajte OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija