• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S

29.06.2020

16:21

VERSKA SLOBODA JE DRASTIČNO UGROŽENA! Upućen dopis Ujedinjenim Nacijama ZBOG PROGONA CRKVE U CRNOJ GORI!

Balkan

VERSKA SLOBODA JE DRASTIČNO UGROŽENA! Upućen dopis Ujedinjenim Nacijama ZBOG PROGONA CRKVE U CRNOJ GORI!

Podeli vest

Direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, Vladislav Bojović uputio je dopis specijalnom izvjestiocu UN za slobodu veroispovijesti ili uvjerenja Ahmedu Šahidu (UN Special Rapporteur on Freedom of Religion or Belief – EN) , u kojem ga upoznaje sa ambijentom drastične ugroženosti verskih sloboda u Crnoj Gori i progonom jedine kanonske SPC koji sprovodi aktuelna vlast

Dopis prenosimo u celosti.

Podstaknuti Vašim pozivom upućenim, između ostalog, i organizacijama civilnog društva, za dostavu priloga za vaš tematski izvještaj o eliminisanju netolerancije i diskriminacije zasnovane na religiji ili uverenju i postizanju održivog cilja razvoja 16, slobodni smo da Vas upoznamo sa drastičnim vidovima netolerancije i diskriminacije u zakonodavstvu i praksi u Crnoj Gori, kao i sa efektima takve diskriminacije.

Razvoj događaja u Crnoj Gori, od donošenja novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, zbog diskriminatornih efekata tog zakona, prakse izrazite netolerancije koje vlasti Crne Gore iskazuju prema eparhijama Srpske pravoslavne crkve u toj državi i potencijalne eskalacije krize, zavrjeđuje Vašu posebnu pažnju i brigu, kao i da predstavlja negativan primer na koji bi se trebalo osvrnuti u Vašem izveštaju na 75-om zasedanju Generalne skupštine UN.

Od sticanja nezavisnosti Crna Gora je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom stolicom koji ima karakter međunarodnog ugovora, kao i ugovore o uređenju odnosa od zajedničkog interesa koje je Vlada CG potpisala sa Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom. Tim sporazumima je navedenim crkvama i verskim zajednicama i njihovim organizacionim jedinicama zajamčen pravni kontinuitet i vlasništvo nad imovinom. Sa eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i pored njihove načelne spremnosti i želje da se na jednoobrazan i suštinski istovjetan način kao što je to učinjeno u slučaju drugih crkava i vjerskih zajednica regulišu pitanja od zajedničkog interesa, Vlada CG nije zaključila odgovarajući sporazum.

Vlasti Crne Gore su javnosti predočile državni projekat stvaranja nove i posebne pravoslavne crkve u Crnoj Gori! Takvo državno miješanje u autonomni položaj crkava i verskih zajednica nedopustivo je sa stanovišta svih međunarodnih standarda ljudskih prava i osnovnih sloboda, naročito u državi koja je prema svom ustavu sekularna i u kojoj postoji odvojenost države i verskih organizacija.

U veoma osjetljivoj atmosferi u decembru 2019. usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Zakon je eklatantan primjer direktne i indirektne diskriminacije, nedozvoljenog ograničavanja slobode vjeroispovijesti, narušavanja autonomije crkava i vjerskih zajednica, i državnog oduzimanja imovine koji je isključivo usmjeren protiv eparhija SPC u CG.

NIKO TAKO PLASTIČNO NIJE OBJASNIO ĐUKANOVIĆA, MONTENEGRO I MILOGORCE KAO OVAJ UKRAJINSKI NOVINAR! I da, još nešto, ON MRZI RUSIJU!

Na taj način, Zakon direktno protivreči i stavovima institucije Specijalnog izvestioca za slobodu veroispovijesti UN prema kojima prenošenje imovine crkava i verskih zajednica na državu, naročito u kontektu registracije, očigledno nije u skladu sa međunarodnim standardima slobode veroispovesti.

Nakon usvajanja Zakona, širom Crne Gore započeli su masovni protesti u vidu mirnih litija koji su okupili stotine hiljada vjernika koji su zahtijevali stavljanje tog zakona van snage.

Imajući u vidu sve što je izloženo, stojimo na stanovištu da je Crna Gora, nažalost, u svjetskim razmjerama, postala najdrastičniji primjer netolerancije i diskriminacije zasnovane na religiji. Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji je usvojen 2019. sročen je na način kojim se omogućava miješanje države u poslove i organizaciju vjerskih subjekata, diskriminacije eparhija SPC u CG, lišavanja njihovog pravnog subjektiviteta i oduzimanja njihove imovine u cilju državnog stvaranja nekakve nove pravoslavne crkvene organizacije… Zbog toga smatramo da bi skretanje pažnje Generalnoj skupštini UN na sadašnju situaciju u Crnoj Gori kroz Vaš tematski izvještaj moglo da doprinese smirivanju tenzija i afirmaciji dijaloga kroz puno poštovanje slobode vjeroispovijesti. Visoko cijeneći Vaš doprinos zaštiti nesmetanog ostvarivanja slobode vjeroispovijesti i borbi protiv netolerancije i diskriminacije zasnovane na vjeri, ovom prilikom izražavamo spremnost da nastavimo da Vas obavještavamo o daljem razvoju događaja i, po potrebi, da od Vas zahtijevamo dalje akcije koje su u skladu s Vašim mandatom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija