• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

31.08.2020

15:50

CRNU GORU ČEKA VRUĆA POLITIČKA JESEN! Milo neće odustati od pokušaja da formira vlast!

Balkan

CRNU GORU ČEKA VRUĆA POLITIČKA JESEN! Milo neće odustati od pokušaja da formira vlast!

Podeli vest

Crnu Goru čeka vruća politička jesen, smatra profesor sociologije dr Srđan Vukadinović iz Podgorice i pojašnjava da su opozicione liste uspele u svom zajedničkom cilju, da smene vlast, ali da sad sledi borba za sopstvene partijske interese među opozicionim koalicijama, kao i da DPS neće odustati od pokušaja da formira vlast

Vukadinović u izjavi za Tanjug, nakon održanih izbora, na kojima su, prema sadašnjim rezultatima, tri opozicine liste ostvarile pobedu, iako je DPS pojedinačno "tesno" ispred koalicije "Za budućnost Crne Gore", ističe i da je Crnoj Gori potrebna fukncionalna vlada u kojoj neće biti suprotstavljenosti i suprotnosti.

MILO ĐUKANOVIĆ ima dve opcije - EGZIL ILI RAZDOR!

NI TAMO IH NEĆE! PREMIJER I DIREKTOR POLICIJE PORAŽENI U ZAVIČAJU! Rezultati izbora u Mojkovcu pokazali pravo stanje u CG

Opoziciona koalicija jeste pobedila i to treba shvatiti kao jednu normalnu tranziciju vlasti. Međutim, sada će nastati problemi i verovatno ćemo imati jednu vruću političku jesen - ocenjuje Vukadinović.

Kako kaže, reč je o raznorodnim grupacijama, koje su imale jedan zajednički cilj - da smene DPS, što su i uradile, ali sada sledi borba za sopstvene partijske ineterse.

- Mnogo je partija u svakoj koaliciji, ima malih partija, a te male partije, sa jednim ili dva poslanika, mogu da naprave značajan preokret. Sada kada krene raspodela resora I određenih interesa, borba da se opozicione busije zauzmu, tu nastaju problemi I tu će biti jako teško sklopiti. Čuli smo da jedna predlaze ekspertsku vladu, druga je svog lidera istakla kao kandidata za premijera, a sumjam da će ova najbronija, Deokratski front, da dopusti da se sve to radi mimo njih, samo zarad toga što su svrgli DPS. Treba očekivati neizvesno formiranje vlasti - pojašnjava Vukadinović.

Foto: Reutes

Od momenta kada predsednik države poveri mandat predsedniku najjače opozicione grupacije, kreće rok od 90 dana za formiranje vlade, a ukoliko se u tom roku vlada ne formira, slede novi izbori.

Vukadinović ukazuje i da ne bi trebalo imati iluziju da se DPS neće boriti, jer je u pitanju jedan mandat.

- Veoma vruća jesen čeka Crnu Goru, mnogo neizvesnija nego što su bili izbori. Izbori jesu bili neizesni i to je verovatno i uljuljkalo DPS te se osiono ponašao i to je odnelo prevagu u glasovima. Sada predstoji nadmudrivanje, kako će se formrati vlada, a ne bi bilo dobro da Crna Gora doživi ‘kotorizaciju’ ili ‘budvanizaciju’ - napominje Vukadinović.

Opozicione liste, podseća, imaju 41 mandat, dok je sve ostalo "stvar veoma male matematike", ali dodaje i da je zemlji danas potrebna većina koja će je izvesti iz "vanrednog stanja".

U v.d. stanju su državni tužilac, sudski saveti, druge isntitucije, a za njihovu promenu potrebno je 54 poslanika, odnosno dve trećine, kaže Vukadinović i dodaje da toga za sada nema, tako da se “agonija u vd stanju” nastavalja.

Vukadinović je istakao i da je dobro što je došlo do mirne smene vlasti, makar u broju glasova, što pokazuje da je crnogorsko društvo politički zrelo, da su građani zreli i da su sada odlučivali prema svojim inetersima.

Foto: Tanjug/Risto Božović

 

Sigurno je, kaže, da je socioekonomska situacija većine građana loša, što je jedan od razoga zašto su bili nezadovoljni vladajućom koalicijom, uz druge momente, poput Zakona o slobodi veroispovesti.

Vukadinović napominje  da izlaznost od 76 odsto znači da je jedan značajan broj apstinenata izašao da glasa.

Primećuje i da je to veliki procenat izlaznosti u odnosu na Srbiju i Hrvatskoj, koje su takođe u prethodna dva meseca imale izbore.

- Izlasnost od 76 odsto govori o nezadovoljstvu građana politikom, vladom, ekonomskim statusom i drugm pitanjima u kojima je bilo osionosti DPS. Najbolji odgovor su građani dali ovolikom izlažnošću i pokazali da nisu ljudi kratke pameti, već da pamte osiono ponašanje. Građani su položii ispit političke zrelosti i ostaje na političarima opozicionih grupacija da i oni pokažu zrelost time što će formirati funkcionalnu vladu u kojoj neće biti suprotstavljenosti i suprotnosti. Mora biti malih protivrečnosti, jer su to heterogene partije, ali da ne bude konfliktna situacija, kao u Kotoru ili Budvi gde su imali vlast na lokalu - zaključio je Vukadinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bora Mrav

pre 3 godine

Njegovi imaju 30, sledeci ima 27, znaci milina stranka ima mandatara,e sada da li ce on skrpiti vladu to je pitanje, mada sve ide da oce, onaj Dritan mu se uvlaci u du...

deda Raša

pre 3 godine

Vlast je slast, a ranjena životinja je naj opasnija. Milu preti i hapšenje po Italijanskoj liniji, ako nije poništena. Do sada ga štitio imunitet. Sve se sada skupilo i neće mu se dobro pisati. Može samo da izazove građanski rat, ako mu Đilas pomogne.

zoran

pre 3 godine

Daleko je do potpune pobjede..mnogo vremena i muke trebat će da se sistem razmontira..

Hag

pre 3 godine

Milo je predsjednik CG još 4 godine.Po Ustavu CG,predsjednik države,čitaj Milo Đukanović,imenuje mandatara za sastav Vlade CG iz partije koja je dobila najviše glasova na izborima,a to je DPS-čitaj Milo Đukanović.Drugo,Milo je na vlasti 30 godina i nije livada i u 4 godine,dovoljno je da kupi jednog ili više poslanika.....a zna se da para ima ;) Hajde...objavite i razočarajte srbe :) ha? he he he

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija