• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

17.09.2020

19:40

SPORNI ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI PRVI NA REDU! Krivokapić ruši MILOV ZAKON!

Balkan

SPORNI ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI PRVI NA REDU! Krivokapić ruši MILOV ZAKON!

Podeli vest

Zdravko Krivokapić, kandidat za premijera Crne Gore, poručio da sa koalicionim partnerima priprema novi sporazum i da je prva tačka ukidanje zakona kojim se otima imovina SPC

Kandidat za premijera Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je juče da će u najkraćem roku ukinuti sporni 'zakon o slobodi veroispovesti', kojim se otima imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi!
Krivokapić ističe da se sa koalicionim partnerima priprema novi sporazum i da će u njemu na prvom mestu biti ukidanje tzv. zakona o slobodi veroispovesti, koji je doneo režim poraženog crnogorskog diktatora Mila Đukanovića.

Plamen istine

Prema njegovim rečima, upravo je ovaj diskriminatorni zakon uticao na to da dođe do smene vlasti.

- Želim da vam kažem da sada pripremamo drugi sporazum sa programom zakonodavnih reformi. Tu će na prvom mestu biti ukidanje takozvanog Zakona o slobodi veroispovesti. Na kraju krajeva, upravo je ovaj diskriminatorni zakon podstakao narod na borbu i zapalio plamen istine, koji je pobedio na izborima 30. avgusta - rekao je Krivokapić.

Komentarišući ove navode, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže da je potpuno logično da se ovaj zakon ukine.

Počeli zvanični pregovori o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori

U Belom salonu Skupštine Crne Gore juče je počeo konsultativni sastanak koji je organizovao predsednik parlamenta Ivan Brajović povodom sazivanja Prve sednice novoizabranog sastava Skupštine Crne Gore.

Na sastanak je ispred koalicije 'Za budućnost Crne Gore' došao funkcioner DF Milutin Đukanović. DPS predstavlja potpredsednik te partije Branimir Gvozdenović, Demokrate Momo Kopivica, dok je ispred koalicije 'Crno na bijelo' na sastanku prisutan njen lider Dritan Abazović. Na razgovore su juče stigli i predstavnici albanskih manjinskih partija. Nik Đeljošaj (Albanska lista) i Fatmir Đeka (Koalicija 'Jednoglasno'), Ervin Ibrahimović u ime Bošnjačke stranke. SDP zastupa njena predsednica Draginja Vuksanović. Na konstitutivnoj sednici Skupštine biraju se predsednik i potpredsednici i administrativni odbor.

- Upravo je snaga naroda koji je tražio i želeo da se ukine zakon protiv SPC doveo do smene vlasti u Crnoj Gori. Tako da je prirodno i logično da se odmah taj zakon promeni i ukine. To može da se uradi na osnovu sporazuma ili bez njega. Međutim, ako to ne bude jedna od prvih odluka novog skupštinskog saziva, siguran sam da oni koji su podržali opoziciju neće tolerisati bilo kakvo odlaganje - naglašava Mandić.

Sveštenik SPC u Crnoj Gori Miajlo Backović ističe da je ovo pitanje koje se mora što pre rešiti.

- Verujem da su svi saglasni da je to bezakonje koje su zvali zakon o slobodi veroispovesti u stvari dovelo do promena i izvelo u ogromnom broju građane Crne Gore na izbore. Zato smatram da je sporni zakon zaslužio da bude deo sporazuma, pored nekih ključnih pitanja koja će se rešavati odmah nakon konstituisanja skupštine i vlade - podvlači Backović.

Loš zakon

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović smatra da je krajnji interes da Skupština Crne Gore u novom sazivu, koji će biti konstituisan 23. septembra, izglasa kvalitetan zakon o slobodi veroispovesti.

- Imamo primere u drugim zemljama zapadne demokratije da se Crkva, pravoslavna u Grčkoj, kao i katolička u Italiji, uključuju u kampanje kada dođe do preplitanja društvenih i građanskih tema koje su istovremeno bitne i za život Crkve. Odugovlačenje prethodne vlasti da ovaj zakon reši po preporukama evropskih institucija dovelo je SPC u situaciju da pozove ljude ne da glasaju za neku stranku, nego da ne glasaju za one stranke koje su dovele do takvog lošeg zakona - zaključuje Perović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)
Live TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)

Takozvano Kosovo postalo pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a. Mađarska jedina glasala protiv. Ruska vojska oslobodila je još dva mesta. Makron u Nemačkoj posle 24 godine. Ujedinjenje nacije upozoravaju: Gaza je pakao na zemlji. U emisiji "Rat uživo" na sve ove teme govorili su pukovnik Stevica Karapadžin, Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije, a uživo preko vajber uključenja javio se i novinar i narodni poslanik Milovan Drecun.

27.05.2024

19:57

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)
Live TV

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je način na koji je Hrvatska kosponzorirala donošenje Rezolucije o Srebrenici bio protiv ustava. Po njegovim rečima, on bi u svakom slučaju ovu rezoluciju podržao, ali je to učinjeno njemu iza leđa. O donošenju sramne Rezolucije o Srebrenici u "Info danu" govorili su analitičar, prof. dr Stevica Deđanski i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. Uživo u program javio se Jugoslav Nikolić, predsednik stanara Nušićeve br. 6 u Beogradu gde je doživeo incident sa predstavnicima opozicije.

27.05.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07