• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

13.10.2020

16:24

MILOGORCI NE ODUSTAJU! Posle otimanja svetinja imaju novi plan! Plaše se popisa i vraćanja srpskog identiteta, OVO IM NEĆE PROĆI!

Balkan

MILOGORCI NE ODUSTAJU! Posle otimanja svetinja imaju novi plan! Plaše se popisa i vraćanja srpskog identiteta, OVO IM NEĆE PROĆI!

Podeli vest

Crnu Goru sredinom 2021. godine očekuje redovni popis stanovništva za koji se iz struktura bliskih odlazećem trodecenijskom režimu već čuju apeli da bude bojkotovan ili odložen

 Plan desrbizacije Crne Gore je propao, pa su njegovi izvođači sada uplašeni da se klatno ne pomeri u drugom smjeru, ocenjuje analitičar Boško Vukićević.

 

Glavna bojazan analitičara i "intelektualaca" bliskih odlazećim vlastima u Podgorici jeste da će pobjedničke snage na izborima održanim 30. avgusta na krilima SPC i vladajuće koalicije uspeti da u Crnoj Gori kreiraju ambijent u kom će se što više građana izjasniti kao Srbi, što bi imalo dalekosežne implikacije na strateške promene u toj zemlji.

Usled takvog razmišljanja, na društvenim mrežama 7. oktobra se takođe pojavio i Apel građana Crne Gore institucijama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za odlaganje popisa stanovništva, uz preporuku da se u čitav proces uključi i međunarodni faktor. Kao glavna bojazan ističe se da  "ne postoje dostojanstveni i civilizovani uslovi za slobodno izjašnjavanje po pitanju nacionalnosti u Crnoj Gori".

Propao plan desrbizacije

Za analitičara Boška Vukićevića ovo nije iznenađenje, imajući u vidu, kako ističe, opštepoznati dugogodišnji plan režima Mila Đukanovića da se nakon uspešno obavljene agresije na imovinu Pravoslavne crkve i dobijenih izbora, broj srpskog stanovništva na popisu naredne godine drastično umanji, do rezultata koji ne bi bio veći od 20 odsto ukupne populacije.

- Uz jezive politike diskriminacije na nacionalnoj osnovi, progone i ucene nacionalno nepodobnih u javnim upravama ali i svim preduzećima pod režimskim okriljem, takav plan je davao početne rezultate, pa je prema nekim procenama pre godinu dana broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji govore srpskim jezikom bio u značajnom opadanju - podseća Vukićević za Sputnjik.

Međutim, plan desrbizacije Crne Gore je, prema rečima našeg sagovornika, sada očigledno propao, pa su njegovi izvođači nakon osvajanja narodne slobode 30. avgusta sada uplašeni da se klatno ne pomeri u drugom smeru.

Foto: Anel Grbović

 

- Nakon čudesnih litija i otpočinjanja procesa demokratizacije Crne Gore, situacija se umnogome izmenila, te je prema nekim procenama broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi danas značajno veći od rezultata koji su objavljeni na poslednjem popisu iz 2011. Takav sled događaja, pogotovu nakon poraza višedecenijskog režima na izborima, u neku ruku je prirodan i logičan, jer postepeno oslobađanje od stega diskriminacije doprinosi da se ljudi mogu izjašnjavati onako kako su to činili njihovi preci, pa i oni naši sugrađani koji pod pritiskom pretnji i ucena to do sada nisu radili - kaže Vukićević.

Inicijativa za odlaganje popisa nije bezazlena

Sagovornik ipak upozorava da inicijativa nekih nacionalističkih struktura o odlaganju popisa stanovništva 2021. godine nije bezazlena, jer nema sumnje da iza nje stoje kadrovi odlazeće vlasti, kao što su, kako dodaje, ti isti kadrovi stajali i iza organizacije nedavnog protesta u Podgorici, kojim se dovodila u pitanje slobodno izražena volja građana na izborima.

No, kako ukazuje ovaj analitičar, takva inicijativa je na neki način bizarna, jer ona kosi sa osnovnim načelima demokratije i slobodne misli.

- Tražiti odlaganje za neku vrstu izjašnjavanja, iz proste bojazni da rezultati takvog izjašnjavanja neće zadovoljiti nečije želje, u najmanju ruku je smešno, ako ne i besmisleno. Što se tiče navodnih strahovanja pokretača inicijative da na narednom popisu neće biti uslova za "slobodno izjašnjavanje", trebalo bi ih podsetiti da je prethodni popis održan pod vlašću jedne diktature, te će uslovi za održavanje idućeg, po prirodi stvari, biti neuporedivo demokratski povoljniji. Imajući to u vidu, smatram da su minimalne šanse da bilo koja međunarodna adresa ima sluha za pomenutu inicijativu o odlaganju popisa - uveren je Vukićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amer

pre 3 godine

Gde su Srbi civilizovani, podrzavaju diktatore, kinu, Ruse a i sami sebe, to je sve crnogorsko, a ne Srpsko.

deda Raša

pre 3 godine

Ako popis bude bez šminkanja, Crnogorci će biti manjina u svojoj državi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija