• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2020

10:11

ISPLIVAO TAJNI VATIKANSKI DOKUMENT O STEPINCU! Papa je posle rata imao ozbiljne planove sa njim! O ovom se ćutalo 70 godina!

Balkan

ISPLIVAO TAJNI VATIKANSKI DOKUMENT O STEPINCU! Papa je posle rata imao ozbiljne planove sa njim! O ovom se ćutalo 70 godina!

Podeli vest

Papa Franja nedavno je otvorio arhiv Pija XII, a hrvatski ambasador pri Svetoj stolici u njemu je pronašao gotovo 70 godina prećutkivanu tajnu - naslovnu rimsku crkvu kardinala Stepinca koju nikad nije preuzeo.

Prema pisanju zagrebačkog portala Dnevnik.hr tačno na nekadašnji Dan republike 1952. godine u apostolsku nuncijaturu u Beogradu stigao je kriptovani teleks kojim državni sekretar Montini obaveštava otpravnika poslova da je papa Pio 12. Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagreba odlučio da proglasi kardinalom.

MORATE PROČITATI PISMO PATRIJARHA IRINEJA PAPI FRANJI! Stepinac podržavao ustaške klanice Srba

Prema zapisu monsinjora Odija u palati federacije ta je vest strane diplomate zanimala puno više od nove Titove odeće. Kako se navodi, Jugoslavija je zatim prekinula diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, ali je ostala misterije Stepinčeve naslovne Crkve koju u Rimu mora imati svaki kardinal.

- San Paolo ala Regola, lepa je barokna crkva u istorijskom središtu Rima. Izgrađena na temeljima ranohrišćanske crkve i mestu patnje apostola Pavla - kaže hrvatski ambasador u Vatikanu Neven Pelicarić.

On je kazao da je sada u toj crkvi nalazi spomen ploča na kojoj piše da da je Stepinac dobio naslov crkve ali je nikada nije preuzeo.

Tu spomen ploču postavila je hrvatska ambasada 2020. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ALO

pre 3 godine

Papa je mučeniku Stepincu znači posvetio Crkvu koja je izgrađena na mestu gde je mučeničkom smrću ubijen Sveti Petar? NEVEROVATNO!

Mučenik Blaženik Svetac Heroj

pre 3 godine

Stepinac nije samo hrvatski mučenik i blaženik i svetac koji je u vreme nacističko-ustaškog genocida spasao oko 25.000 Jevreja(spomen ploča u Jerusalemu) i 10.000 srpske dece(kažu malo je mogao je više a posle našli dnevnik da ih spasala neka Diana) nego je i najveći heroj u hrvatskoj istoriji. Zato jer nije ni po cenu života odvojio Hrvatsku Crkvu od Vatikana i Pape kako su Tito i komonisti tražili jer bi ih posle sa Četnicima i SPC pregazili i izbrisali na čemu se radi već 1000g da im se izbriše svaki trag ovde na liniji raskola Hrišćanske Crkve i prodora Islama. Ali nisu ga uspeli slomiti nego ga samo iz nebitnog anonimca pretvoriti u sveca i heroja šta ima je sada dupla muka i jad... Eto na kraju Srbi imaju glavnog sveca vizantijskog delitelja Savu koji ih odvojio od braće a Hrvati sveca koji je i život dao samo da to ne uradi. A to nam sve govori pa i to zašto ga toliko ludački mrze....

Ateista

pre 3 godine

Jedini razlog zašto ga SPC i četnici toliko mrze je taj da oni imaju Savu, koji im je svetac i temelj SPC, zato jer je došao iz Vizantije da odvaja Srbe od Vatikana i braće, a Hravti imaju sveca, kardinala koji je i život dao samo da to ne uradi, jer ni sva sila komunistička ni osude ni otrovi ni SPC satanističke laži, ga nisu uspele slomiti da ne svedoči svoju veru i ne zaštiti svoj narod i državu NDH. A to je najbolji primer svetosti, dati život za svoju veru i.

Joyce

pre 3 godine

Opšte je poznata činjenica , da Severna Koreja najbolje falsifikuje američke dolare. Opšte je poznata činjenica, da je Vatikan največi falsifikator istorije. Opšte poznate činjenice se ne dokazuju...

Srbi su otkinuti dio hrvatskog

pre 3 godine

Definicija Srbina: Prevareni i obamnjeni i zatrovani Hrvat kojeg su Vizantija i Sava odvojili od Pape i braće Hrvata kad se Crkva cepala i popravoslavili ga pa ih Bog toliko pravoslavne kaznio sa 500g ropstva a Vizantiju pretvorio u muslimansku Tursku! A celo to vreme se punio sa mržnjom prema toj braći Hrvatima zato jer su ostali i dalje katolici sa Papom i Gospom pa zato i ostali nepokoreni! A posle i on krenuo na tu svoju braću i od njih napravio ubice i koljače da se od njega brane dok sa tim Vizantijskim krivoslavnim zlom podele i mržnje izbija na to njihovo vekovno katoličko more šta braća katolici sprečiše i 40ih sa Ustašama i 90ih sa Braniteljima... VELIKA SRPSKA TAJNA: SRBIN TVRDI: ‘Srbi taje da potječu od Hrvata, vrijeme je da prihvate svoje hrvatsko podrijetlo’. Srbima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija