• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.02.2021

11:50

RAZBACALI KOSTI SRPSKIH MUČENIKA, DA LI JE TO EVROPSKA HRVATSKA?! Kod Osijeka SRUŠEN SPOMENIK ŽRTVAMA USTAŠKOG REŽIMA kako bi napravili parking!

Balkan

RAZBACALI KOSTI SRPSKIH MUČENIKA, DA LI JE TO EVROPSKA HRVATSKA?! Kod Osijeka SRUŠEN SPOMENIK ŽRTVAMA USTAŠKOG REŽIMA kako bi napravili parking!

Podeli vest

U Noskovačkoj Dubravi, 80 kilometara od Osijeka u Hrvatskoj, seoske vlasti su naložile rušenje spomenika žrtvama ustaškog režima da bi napravili parking za turističke autobuse. I ne to se nije dogodilo pre pola veka, već ove sedmice u tzv. Evropskoj Hrvatskoj

Spomenik je srušen početkom ove sedmice, a posvećen je poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u tom mestu. S radovima na uklanjanju spomenika na površini su se pojavile i kosti vojvođanskih boraca, koji ni mrtvi u Hrvatskoj nemaju mira!

Zbog nalaska je pozvana policija koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište, dok se pitanje kostiju na reši.

Plan je da spomenik bude premeštan 10-20 metara daje od mesta gde se nalazio, ali...


Zamenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković kaže da je spomenik sagrađen 50-ih godina prošlog veka u centru sela, ispred tamošnje osnovne škole.

- U okviru spomenika nalazi se spomen-kosturnica u koju su sakupljeni zemni ostaci poginulih boraca vojvođanskih brigada s više lokacija u okolini, gde su se tokom Drugog svetskog rata vodile borbe s Nemcima - rekao je Pavković za hrvatski nedeljnik Novosti.

Uklanjanje je inicirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ispred čije se upravne zgrada i nalazi.

Uklanjanje je obrazloženo potrebom da se na tom mestu izgradi parkiralište za autobuse, s obzirom na to da se na toj lokaciji nalaze hostel i prihvatilište, kao i da je do epidemije korona virusa tamo dolazilo dosta posetilaca, među kojima i grupe u autobusima.

Pavković kaže da su bili u dilemi jer se, smatra, parking mogao sagraditi na mestu gde bi trebao da bude premešten spomenik, što je, prema njegovim rečima, dobra lokacija za autobuse. Time bi se uštedeli troškovi demontaže i premeštanja spomenika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija