• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

16.06.2021

21:10

ISPLIVALE MALVERZACIJE STRANIH FIRMI NA TRŽIŠTU OSIGURANJA! Hrvati nagrađivali kršenje zakona!

Informer

Balkan

ISPLIVALE MALVERZACIJE STRANIH FIRMI NA TRŽIŠTU OSIGURANJA! Hrvati nagrađivali kršenje zakona!

Podeli vest

"Milenijum osiguranje", ćerka firma "Kroacija osiguranja", plaćalo vlasnicima tehničkih pregleda umesto pet odsto provizije čak 40 odsto. Time su kršeći zakon pokušali da uruše tržište osiguranja

Hrvatska osiguravajuća kuća "Kroacija osiguranje" osujećena je u paklenom planu da kršenjem zakona Srbije dođe do ekstraprofita!

Ova kuća preko svojih ćerki firmi u našoj zemlji plaćala je vlasnicima tehničkih pregleda mnogo više provizije, čak i 40 odsto, nego što je zakonom propisano. Time je pokušala da uruši tržište i stvori nelojalnu konkurenciju na našem tržištu osiguranja.

Više provizije

Problem plaćanja viših provizija tehničkim pregledima nije nov i Narodna banka Srbije kontrolama pokušava već dugo da ga reši. Ranije je još utvrđeno da su mnoge osiguravajuće kuće vlasnicima tehničkih pregleda za prodaju polisa davale proviziju od 15, 20, čak i 30 procenata, dok je "Kroacija osiguranje" otišlo i korak dalje i plaćalo provizije od 40 odsto. Podsetimo, dozvoljena visina provizije je pet odsto i propisana je zakonom.


Hrvatska osiguravajuća kuća podigla je proviziju na 40 odsto i tako nagradila one koji prodaju polise samo njihove ćerke firme "Milenijum osiguranje", dok druge kuće trpe jer ne mogu da plate tolike provizije. Na ovaj način hrvatske firme direktno ruše srpsko tržište osiguranja i pravila na kojima ono funkcioniše. Naime, sama osiguravajuća kuća "Milenijum osiguranje" osnovana je 1992. godine na adresi Bulevar Milutina Milankovića 3B. Radi se o firmi čiji je vlasnik "Kroacija osiguranje". Na istoj adresi je u februaru ove godine osnovana još jedna hrvatska firma "M teh". Iz dostupnih registara se vidi da se u vlasničkoj strukturi "M teha" nalazi "Kroacija premijum". Zapravo se radi o ćerki firmi "Kroacija osiguranja".


- Dok se "Milenijum osiguranje" bavi osiguranjem, "M teh" je zadužen za izdavanje i lizing mašina, opreme i materijalnih dobara, koji podležu tehničkom pregledu, pa i - osiguranju - priča naš dobro obavešteni izvor.

"Milenijum" nije više na čelu UOS

Hrvatske firme više neće voditi glavnu reč kada su u pitanju odluke u svetu osiguranja, s obzirom na to da hrvatsko osiguranje "Milenijum" više nije na čelu skupštine Unije osiguravača Srbije. Naime, dosadašnji predsednik Skupštine UOS Ljubiša Veljković iz "Milenijum osiguranja" smenjen je nakon održane 11. vanredne sednice. Na njoj su usvojene dve odluke, od kojih je prva o razrešenju Veljkovića sa funkcije predsednika, a druga je da ga je nasledio Milan Damjanac iz "Sogaz osiguranja".

Nagrađivanje

Kako dodaje, troškove pregleda snosi korisnik mašina, ali su one nominalno u vlasništvu firme "M teh", koja ih šalje na pregled na mesta gde se polise osiguranja uplaćuju kod "Milenijum osiguranja".
- Malverzacije se kriju iza činjenice da, iako je prema zakonu provizija koju osiguravajuća društva daju tehničkim pregledima ograničena na pet odsto, oni podižu tu granicu i tako pronalaze način da provizija bude veća i tako nagrade one koji prodaju samo polise "Milenijum osiguranja". Na ovaj način hrvatske firme direktno ruše srpsko tržište osiguranja i pravila na kojima ono funkcioniše - objašnjava naš izvor.


Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača "Efektiva" kaže da ovakve odnose ove dve firme svakako treba ispitati.
- Jasno je da sve te malverzacije treba da ispitaju nadležni i da utvrde po kom osnovu isplaćuju više provizije nego što je zakonom određeno. Inače, taj zakon je dugo u upotrebi, ali je stroža kontrola tek skoro počela, zato što su i neke druge osiguravajuće kuće ranije plaćale više provizije nego što je propisano - navodi Gavrilović.
U "Milenijum osiguranju" juče su negirali Informerova saznanja.
 

Provizija ograničena zakonom

Provizija od pet odsto za prodaju polisa uvedena je Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju 2009. godine da bi bio uveden red na tržište, ali i da bi ostalo dovoljno novca za isplatu štete. Narodna banka Srbije pre dve godine počela je kontrolu osiguravajućih kuća da bi utvrdila jesu li visine provizija za tehnički pregled svele na dozvoljenih pet odsto.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Detlić

pre 2 godine

Milenijum kršio zakon? Pa zna se ko je najveći prekršilac, GLOBOS osiguranje, koji je osvojio tržište upravo dajući velike provizije, sa vlasnikom koji je član SNS.

JAHKO

pre 2 godine

Ако је провизија 5% а они дају 40% како могу да дођу до екстра профита, како ви наглашавате????

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija