• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.06.2021

15:37

CRNOGORCI PREDNJAČE U TEORIJI ZAVERE! Trećina ne veruje u koronavirus i vakcine!

Balkan

CRNOGORCI PREDNJAČE U TEORIJI ZAVERE! Trećina ne veruje u koronavirus i vakcine!

Podeli vest

Trećina građana Crne Gore veruje u teorije zavere o korona virusu, pokazalo je istraživanje koje je u martu ove godine sprovela istraživačka agencija Ipsos, na reprezentativnom uzorku

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno uz podršku britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a, među onima koji veruju u teorije zavere više je osoba sa osnovnim i nižim nivoom obrazovanja nego među ostalima.

Anketa je pokazala da u teorije zavere više veruju osobe koje su bile izložene velikom broju netačnih informacija o korona virusu, kao i osobe koje navode da su imale sreće ako su uspele da nađu željenu informaciju na tu temu.

Među građanima koji su naveli da informacije o epidemiji nisu pratili iz više izvora ima značajno više onih koji veruju u dezinformacije i teorije zavere o korona virusu i vakcinama nego među ostalim ispitanicima.

- Ovi podaci ukazuju na značaj medijske pismenosti za javno zdravlje, jer upravo ona omogućava ljudima da nađu informacije koje ih zanimaju, kao i da kritički sagledaju svaku informaciju i provere je u pouzdanim, stručnim izvorima - poručio je Vladimir Raičević, direktor istraživačke agencije Ipsos.

Kako poručuju iz UNICEF-a, podaci o uticaju teorija zavere na ponašanje građana upućuju na zaključak da je za javno zdravlje veoma važno jačati medijsku pismenost i kulturu dijaloga, kao i otvorenu komunikaciju sa lekarima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija