• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

30.07.2021

09:54

"CRVENA LINIJA ZA BUGARSKU" U makedonskom parlamentu usvojena Rezolucija: Kulturu i jezik niko ne može da ospori

Balkan

"CRVENA LINIJA ZA BUGARSKU" U makedonskom parlamentu usvojena Rezolucija: Kulturu i jezik niko ne može da ospori

Podeli vest

Skupština Severne Makedonije usvojila je Rezoluciju o utvrđivanju državnih pozicija u kontekstu blokada njenih evropskih integracija, koju je podnela poslanička grupa VMRO -DPMNE.

Rezolucija je u skupštini usvojena sa 95 glasova "za", a jedan poslanik je bio uzdržan, prenosi agencija MIA.

Potpredsednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski izjavio je da Severna Makedonija najzad ima državni dokument koji opredeljuje granice za pregovore o dobrosusedstvu sa Bugarskom i sprečava pregovarački tim premijera Zorana Zaeva da pregovara o makedonskom jeziku i identitetu.

"U Sobranju je na predlog VMRO-DPMNE usvojena deklaracija o makedonskoj ''crvenoj liniji'' u odnosu na Bugarsku", objavio je Nikoloski na Fejsbuk nalogu.

"Makedonski jezik je samosvojan i različit od drugih. Makedonski narod ima kulturu i istoriju kojom može da se ponosi i nećemo dozvoliti nikome da to osporava", poručio je Nikoloski.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je izjavio juče da će se razgovori sa Bugarskom o pronalažnju rešenja za otvorena pitanja i prevazilaženju veta EU nastaviti čim se vlada formira u Sofiji nakon vanrednih izbora u zemlji održanih ranije ovog meseca.

Odgovarajući na pitanje novinara na Regionalnom ekonomskom forumu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", Zaev je istakao da je i Bugarska dobrodošla da se pridruži ovoj inicijativi, iako je članica EU.

"Zaista želim da Bugarska formira vladu. Ovo je dobro i za Bugarsku i za bugarski narod, i naravno za region. Takođe je dobro za Severnu Makedoniju. Čim se formira vlada, nastavićemo da razgovaramo dok ne nađemo rešenje", izjavio je Zaev, i dodao da očekuje da će se stvari promeniti nakon izbora u Bugarskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 2 godine

Чокалије имају "културу" "језик"? А да немате можда и цркву???

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija