• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.12.2021

18:05

TOTALNI HAOS ZBOG SEDNICE RS! Bakir proziva Šmita!

AP/Photo

Balkan

TOTALNI HAOS ZBOG SEDNICE RS! Bakir proziva Šmita!

Podeli vest

SDA, stranka Bakira Izetbegovića pozvala je danas visokog predstavnika Šmita da odmah poništi odluke Narodne Skupštine RS, ako danas budu donete, jer, kako tvrde, nemaju snagu zakona i nisu osporive pred Ustavnim sudom BiH

- Pozivamo visokog predstavnika da ih potpuno poništi, jer ga njegov jasno propisan mandat i praksa obavezuju da tako postupi - navodi se u saopštenju SDA dostavljenom medijima.

U toj stranci smatraju da, ako NSRS na današnjoj sednici usvoji informacije o jednostranom preuzimanju nadležnosti od državnog nivoa, time će definitivno potvrditi svoje opredeljenje za napad na ustavnopravni poredak BiH utemeljen na Dejtonskom sporazumu.

Tvrde da ne postoji ustavan i zakonit način za jednostrano vraćanje nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta.

Foto: AP/Photo

- Zakoni usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH se menjaju ili stavljaju van snage isključivo u toj instituciji, a ne u entitetskim parlamentima. Svako drugačije postupanje predstavlja ozbiljno krivično delo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne - upozoravaju iz SDA.

Konstatuju i da usvajanje informacija o jednostranom vraćanju nadležnosti s državnog na entitetski nivo, s prolongiranjem roka za donošenje protivustavnih zakona, ne samo da nije korak ka rešavanju krize, već, kako tvrde, predstavlja siguran put u eskalaciju.

- Rušenje države nije prihvatljivo danas, a neće biti ni za šest meseci - navodi se u saopštenju u kojem pozivaju i poslanike NSRS-u da ne pristanu da, kako kažu, butu saučesnici u "opasnoj igri koja može rezultirati katastrofalnim posledicama, naročito po Republiku Srpsku.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić



- Ova igra za cilj ima zaustavljanje rada pravosudnih, obaveštajnih i sigurnosnih institucija i zaštitu Milorada Dodika, uskog kruga njemu bliskih političara i njihove na upitan način stečene imovine - navode iz SDA.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milankukic

pre 2 godine

Bakir nacisto prolupao zove Smita a njega nije verifikovala skupstina ujedinjenih nacija a ni evropa kao celaa jer nije bbilo Rusije

zora

pre 2 godine

Ovaj covek po svaku cenu hoce rat ali ce prvo sve svoje poslati u inostranstvo. Nije bre niko vise blesav da ratuje za tvoju fotelju. A i tvoji Orici i tamo neki drugi nisu vise na pozicijama sa kojih bi mogli da kolju. Prosla su ta vremena sine svoga velikog tate.

Penzionerj

pre 2 godine

Ti si bakire niko i ništa. Srbi će se osloboditi jarma za navek. Rat. Rat ti bio u kući. Ko te napravio, bolji nemožeš biti. Ti ideš na smetište. Bravo Srbi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija