• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.01.2022

21:55

Dragana Jeckov: Stravičan zločin ustaša na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija

Informer

Balkan

Dragana Jeckov: Stravičan zločin ustaša na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija

Podeli vest

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i Voćina u petak je održan komemorativni skup u znak sećanja na 261 meštana sela Kometnik, Dobrić i Sekulinaci koje su 13. i 14. Januara 1942. godine pogubile ustaše

Bio je to jedan od najvećih ustaških zločina tokom Drugog svetskog rata na Papuku koje su ustaše počinile u znak odmazde zbog gubitaka u okršaju s partizanskim jedinicama.

- Ovo je samo jedan i nizu velikih tragedija i zločina koji su zadesili srpski narod za vreme Drugog svetskog rata. Osim izrazite mržnje za ovako nešto ne može postojati nikakav razlog. U to vreme bilo je dovoljno samo biti pravoslavne vere i da se tako ubije cela jedna generacija. Posebno nas užasava što je zločin počinjen na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija. Svaki relikt ustaškog terora u nama izaziva najveću jezu i ledi nam se krv u žilama. Ipak, danas s ovakvog mesta šaljemo poruke mira i blagostanja - rekla je zamenica predsednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk napomenuo je kako nije slučajno da se zločin dogodio 14. januara na praznik sela Kometnik.
- U Drugom svetskom ratu najviše se ubijalo na praznike, na seoske slave i radosti jer je trebalo radosti pretvoriti u tugu. Trebalo je pre svega ljubav pretvoriti u mržnju jer su se nadali da će mržnja zavladati i kod koji će preživeti i da će postati jednake zveri kao što su oni sami - rekao je vladika Jovan.

O okolnostima zločina i istraživanjima koje je proveo u radu na popisu žrtava govorio je istoričar Milan Radanović.
- U dva dana u dva mesta ubijeno je 259 stanovnika, a u narednim danima ubijene su još dve stanovnice. Reč je o jedinstvenom istorijskom događaju zbog toga što je struktura žrtve i struktura počinitelja jedinstvena. Žrtve su pre ubistva streljanjem i klanjem bile ponižavane i prebijane, a tom svirepošću ustaše su celom kraju želele poručiti da se ne isplati bilo kakvo podržavanje partizanskih ustanika - rekao je Radanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)
Live TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)

Tema "Info večeri" bila je izglasavanje Rezolucije o Srebrenici. Na glasanju Zapad nije dobio ogromnu većinu kao što je očekivao, ali će svakako to koristiti kao sredstvo protiv Republike Srpske. Da li ova neobavezujuća rezolucija može postati obavezujuća? Na ovu temu govorili su: Željko Čurović, predsednik Saveza Srba u Crnoj Gori, advokat Aleksandar Cvejić i Zoran Buljugić, pisac i prevodilac.

24.05.2024

22:50

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)
Live TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)

Kako tumačiti izjave zvaničnika koji su usledili nakon sednice SE? Ako se malo analizira obraćanje pojedinih ambasadora zaključuje se da je možda svet spreman za velike promene. Na temu donošenja sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u specijalnom programu Informer TV govorili su politikolog Tijana Sorgić, analitičar Veljko Jovanović, predsednik saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević, geopolitički analitičar Mihajlo Olujić, a uživo iz Minhena javio se i politikolog Vlasimir Vidić, dok se uživo iz Amerike javio novinar Dejan Jelača.

24.05.2024

20:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija