• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

29.05.2022

17:12

U AVIONU KOJI JE NESTAO KOD SPLITA BILA TRI NEMCA I HRVAT! Traže ih specijalci, interventna, HGSS...

printscreen

Balkan

U AVIONU KOJI JE NESTAO KOD SPLITA BILA TRI NEMCA I HRVAT! Traže ih specijalci, interventna, HGSS...

Podeli vest

Reč je o malom Avionu koji je bio nekoliko dana u Splitu

Hrvatska kontrola leta obavestila je Operativni centar civilne zaštite o nestalom avionu tipa Cesna severno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koji je poleteo iz Splita, piše Večernji list.

Hrvatska Gorska služba spasavanja je zatim objavila da se ovaj avion sa 4 putnika danas srušio severno od mesta Rakovica, i da su u avionu bile četiri osobe. Oni su u toku leta uputili poziv za pomoć kontroli leta. Avion je nestao u blizini Plitvičkih jezera.

Ipak, nešto kasnije, HGSS je povukla ovu objavu, pa je trenutno zvanični status aviona “nestao”.

Reč je o malom Avionu koji je bio nekoliko dana u Splitu, od 26. maja do danas, i reč je o povratnom letu u Nemačku.

 

 

Kako piše Večernji list, u nestaloj Cesni bili su pilot i tri putnika – tri Nemca i Hrvat, i avion je oko 11:30 nestao s radara iznad Rakovice. Krajnje odredište je bio nemački grad Lajhigen, pa se pretpostavlja da su u nestalom avionu bili Nemci. Radi se o gradiću od 10-ak hiljada stanovnika u južnoj Nemačkoj, u blizini Ulma u saveznoj državi Baden-Virtenberg. Potragu za nestalom Cesnom policijski službenici i HGSS-ovcima otežavaju loši vremenski uslovi: Teren na kojem se traga za nestalim avionom je izrazito šumovit i brdovit i osim toga, članovima HGSS i policiji rad na terenu otežavaju i kiša, magla i niski oblaci koji se kod takvog vremena pojavljuju.

– Potraga još uvek nije dala rezultate, ali na teren su upućene i dodatne snage kako bi nestala Cesna bila što pre locirana – rekao je Damir Danilović iz PU karlovačke.

Ovako je glasila objava Hrvatske Gorske službe spasavanja:

– Sportski zrakoplov s četiri putnika srušio se danas sjeverno od Rakovice. Uz MUP, na terenu je 30 članova HGSS-a. U dolasku je još 30 članova među kojima i #K9 timovi koji su u trenutku dojave o nesreći imali licencu za potražne timove na Sljemenu. 

 

 

Kako javlja Večernjak, avion se kretao u smeru severa prema Nemačkoj.

Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio MUP i Hrvatsku Gorsku službu spasavanja (HGSS). Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija.

Županijski centar civilne zaštite 112 Karlovac koordinira operativnim snagama na terenu, javlja hrvatski MUP.

Boran Pivčić, administrator FB grupe “9Aero – Croatian Aircraft Spotters”, napisao je sledeću objavu, pre nego što je potvrđeno da je avion pao:

– Nažalost, sad malo tužnije vijesti. Šire se indikacije – i zasad SAMO indikacije – da je u okolici Slunja pala Cessna.

Gledajući FR24, nameće se Reims/Cessna FR182 D-EGLF. Podaci s platforme su isprekidani i zasad još uvijek upitne pouzdanosti, no oni koji su dostupni pokazuju da je zrakoplov letio sjeverno na oko 7,000 ft, te kod Slunja napravio zaokret od 360 stupnjeva koji je završio zabilježenom vertikalnom brzinom od -6,300 stopa u minuti. Podaci se gube na oko 4,500 stopa nadmorske visine. Napominjem, podaci su isprekidani, te su brojevi zapravo screenshot stanja koji ne mora biti indikativan za stvarnu situaciju.

Vrijeme u trenutku nestanka (oko 11:20 lokalno) pokazuje kišu, nisku naoblaku i naglo pojačanje snage vjetra iz smjera juga u području pada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

a zbog cega je nas briga ,sto su nestali jel mi nemamo nasih problema nego moramo u hrvatima i nemcima da pisemo

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija