• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTRS

30.06.2022

20:12

ISPRAVKA: Dolazak britanskih vojnih stručnjaka u Sarajevo neće uticati na RS

Balkan

ISPRAVKA: Dolazak britanskih vojnih stručnjaka u Sarajevo neće uticati na RS

Podeli vest

Na portalu Informer 30. juna 2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom "Srpska na meti?! Ofanziva Britanaca u Bosni, Putin im je trn u oku! Džonson dao zeleno svetlo, evo koga London šalje, misija ima samo jedan zadatak..." Analizom portala raskrinkavanje.ba utvrđeno je da u članku nigde nije objašnjeno na koji su način ove aktivnosti usmerene protiv Republike Srpske, što se implicira naslovom.

U članku se izveštava o tome da je britanski premijer Boris Džonson saopštio da će ta zemlja u Bosnu i Hercegovinu poslati vojne stručnjake "kako bi se suprotstavili ruskom uticaju" te "pojačali NATO misiju i unapredili stabilnost i bezbednost". 

"Ne možemo da dozvolimo da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog pogubnog pohoda. Razgorevanjem plamena secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini", naveo je britanski premijer, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao Džonson, London iz tog razloga pojačava podršku Bosni i Hercegovini i "odaziva se pozivu prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju".

U članku nigdje nije objašnjeno na koji su način ove aktivnosti usmerene protiv Republike Srpske, što se implicira naslovom.

Šta o slanju vojnih stručnjaka piše na stranici britanske vlade?

Na zvaničnoj stranici britanske vlade 30. juna objavljeno je saopštenje u kom se navodi da će ova zemlja u Bosnu i Hercegovinu poslati vojne stručnjake s ciljem suprotstavljanja “ruskom malignom uticaju u Bosni i Hercegovini”. Kako stoji u saopštenju, dva stručnjaka koja stižu u Bosnu i Hercegovinu, jedan za borbu protiv dezinformacija i jedan za reformu odbrane, radit će s Oružanim snagama BiH i NATO-om “na održavanju mira i sigurnosti u zemlji”.

Bosna i Hercegovina se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u posleratnom periodu, gde secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljih podela i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao deo Putinove kampanje da potkopa euroatlantske integracije Bosne i njenu stabilnost.

Na zahtev NATO-štaba u Sarajevu, vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija Ujedinjenog Kraljevstva i savetnik za civilnu stratešku odbranu biće raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ekspert za borbu protiv dezinformacija ojačat će NATO-štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim uticijamima – pomažući blokiranje ruskih i drugih napora da se seje nepoverenje i podriva demokratija u zemlji i regionu.

Novi strateški savetnik za odbranu podržaće reformu odbrane u zemlji, pomažući razvoj modernih, reprezentativnih oružanih snaga u skladu s NATO standardima.

U saopštenju se takođe navodi da će Ujedinjeno Kraljevstvo osigurati 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada – koji mogu naštetiti ljudima unutar i izvan zemlje. UK će blisko sarađivati ​​s medijima i bosanskim institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija.

Međutim, u saopštenju se ne navodi ništa što bi uputilo na zaključak da su najavljene aktivnosti uperene protiv Republike Srpske, što se sugeriše naslovom na portalu Informer. Navedeni medij ovo nije potkrepio dokazima ni u samom članku. Štaviše, formulacija “Srpska na meti” se nigde u članku ni ne pominje.

Iz saopštenja je takođe jasno da u Bosnu i Hercegovinu dolaze dva vojna stručnjaka – jedan za borbu protiv dezinformacija i jedan za reformu odbrane.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Na najavu britanskog premijera Borisa Džonsona o slanju vojnih stručnjaka i formiranju antiruskog centra u Sarajevu stižu oštra reagovanja zvaničnika Srpske. Kažu da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH.

Podsećaju da oni koji su defilovali u poslednjih 30 godina, BiH ništa dobro nisu doneli. Uz praćenje stanja u BiH, NATO pod budnim okom posmatra i veze Srbije i Rusije.

Nakon što su lideri zemalja članica NATO-a na samitu u Madridu, Bosnu i Hercegovinu svrstali u grupu strateških bitnih zemalja i najavili pomoć u opremi i ljudstvu - prve poteze povlači London. Vojni stručnjaci iz Velike Britanije stižu u BiH. Najavio je to i premijer Boris Džonston, a vidljivo je i na službenoj stranici vlade Velike Britanije. Na ovaj korak odlučili su se, kako kažu, zbog zloćudnog ruskog uticaja. Sve se radi na zahtev NATO štaba u Sarajevu, a najavljeno je i formiranje antiruskog centra. Za sve to, spremni su izdvojiti 750.000 funti.

- Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne namere. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da poništi uspehe postignute u poslednje tri decenije u BiH, dostignuća koja su donela veću stabilnost celom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku BiH, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju - navedeno je iz Vlade Velike Britanije.

- Ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH – kaže Milorad Dodik.

Ističe da je uspostavljanje centra za takozvanu sajber sigurnost drugo ime za uspostavljanje britanskog obavještajnog punkta.  

- Osim nelegalnog visokog predstavnika, BiH će dobiti i nelegalne nazovi vojne stručnjake, a sve pod izgovorom navodnog secesionizma i tzv. malignog ruskog uticaja. Svoju viševekovnu frustraciju Rusima bi da izleče na BiH, na kojoj nema ko se nije igrao, obučavao i punio svoje biografije. Ništa novo od Britanaca, i pred prošle izbore su poslali svoje jedinice ovde. Valjda procenjuju da tako njihovi kandidati iz PDP imaju bolje šanse - smatra Dodik.

Bosni i Hercegovini će biti bolje onda kada je stranci puste da se domaći i izabrani narodni predstavnici sami dogovaraju, stav je predsednice Srpske Željke Cvijanović. Kaže da od stranih stručnjaka koji su prisutni već trideset godina nije videla ništa dobro.

- Oni nas posmatraju kao eksperiment, u kojem malo-malo treba poslati nekog izaslanika ili da neko dođe da nam daje određene recepture za neka mikro rešenja. Institucije u oba entiteta u BiH veoma su sposobne da same donose odluke, a koje će mnogo bolje i kvalitetnije donositi kada budu imale potpunu autonomiju da se ponašaju u skladu sa ustavom i zakonom - navodi Cvijanović.

Foto: Beta

NATO sa velikom pažnjom posmatra i veze Srbije i Rusije. A koliko je štetna uloga Velike Britanije na prostorima gde se nalazi srpski narod upozorio je Aleksandar Vučić. London, ali i Berlin, kaže, najviše podržavaju teror nad Srbima na Kosmetu.

- Suština je u tome da Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet, sve je na pravu zasnovano što oni kažu, makar nikakve veze sa pravom ne bilo, a sa pravdom još manje. Sve što bi rekao neko drugi je suprotno demokratiji - smatra Vučić.

Šta je Zapad navelo na ovakav angažman, potencijalni odgovor daje ministar odbrane Sifet Podžić. Na madridskom samitu jedini je učesnik koji dolaze iz zemlje koja nije članica NATO saveza.

- Vi znate da se misija EUFOR-a završava u novembru. Tu je postojao nagoveštaj da bi moglo biti na Savetu bezbednosti UN-a veta od strane Ruske Federacije. Sinoć smo dobili čvrsto uverenje da saveznici za taj slučaj pripremaju adekvatan odgovor - kaže  Sifet Podžić, ministar odbrane u Savjetu ministara BiH.

Na odlazak Sifeta Podžića u Madrid reagovao je njegov zamenik Mirko Okolić. Kaže da je izjava ministra odbrane na Samitu NATO neprimerena i van ustavnih ovlašćenja.

- Podžić ne može da iznosi u javnost političe stavove samostalno, bez stavova nadležnih organa, konkretno Predsedništva BiH - objašnjava Okolić.

Stručnjaci za bezbednost celu priču povezuju i sa narednim izborima. Smatraju da Britanci nastoje dati vetar u leđa svojim političkim favoritima, dok ujedno pokazuju svoju nemoć.

- Njihov rad će se odvijati u hibridnoj sferi, odnosno u pokušajima da se utiče na javno mnjenje kako bi izbori prošli onako kako Britanci hoće - kaže Predrag Ćeranić  stručnjak za bezbednost.

Dragomir Anđelković politički analitičar dodaje da i "dalje britanska elita misli da oblikuje svet i da ima značaj, a zapravo ga je izgubila. Radi svog ega i koristi koju Britanija parazitski izvlači iz lažne predstave da igra značajnu ulogu na globalnoj tabli - iz svih tih razloga ona sada pokušava da bude aktivna u BiH".

Foto: AP/Tanjug

Dugogodišnji srpski dopisnik iz Londona Siniša Ljepojević, konstatuje da Britanija nastavlja politička lutanja u BiH. Smatra da poruke iz Londona ne trebaju nikoga uznemiravati jer je neizvesno šta će se u konačnici desiti.

- Ova izjava je jednostavno jedna propagandna izjava, nego što je to nešto ozbiljno. On je oprezan u formulaciji. On ne kaže poslaće vojsku nego poslaće vojne stručnjake. Šta to znači? Postavlja se pitanje sa kojim pravom? Na osnovu čega Velika Britanija može u jednu formalno nezavisnu zemlju, iako je kolonija nažalost da pošalje vojne stručnjake da se bore protiv ruske. Kakve to veze ima, nije tamo ruska vojska - kaže Ljepojević.

Tačan broj vojnih stručnjaka koji bi trebalo da pristignu u BiH nije poznat, kao ni datum njihovog dolaska. U detaljima londonskog plana za BiH navodi se da će Britanija blisko sarađivati sa medijima i institucijama BiH da bi ih "opremila instrumentima za identifikovanje i ublažavanje posledica dezinformacija".

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milovan

pre 1 godinu

Dzaba Dodik cini sve da sacuva Republiku Srpsku. To je nemoguce. Jer toliko izdajnika ni Kina nebi izdrzala.Unistise je lopovi za novac i polozaje. Tako ispada dzaba su nam izginuli najbolji ljudi. Jer najgori je unistise. SDS i PDP su grobari RS.

Dragi

pre 1 godinu

Vi k'o deca..."nema šanse da ih Dodik pusti u BiH"...dajte malo ozbiljnosti...kao da se Dodik nešto pita u BiH. Možda u delu Republike Srpske, ali na nivou države BiH on je apsolutno nebitan. U BiH i o BiH sve odluke donose stranci. Da li je to dobro ili ne...to je drugo pitanje.

Hogar

pre 1 godinu

ha ha ha Pa taj Laktaški seljačić je i dozvolio i potpisao pristupanje BiH NATOu...... Opušteno,kokice u ruke i posmatrajte.....i.....nikad ne zaboravite gdje se nalazi kruška :)))

GRADA

pre 1 godinu

Vrlo cudne i sporomislece izjave Prekodrinskih Srba. Velika Britanija salje o svom trosku te "nekakve" eksperte. Ako ruskog prisustva nema u Bosni nece nista ni uraditi i potrosice svoje pare. Zaradice Bosanski saradnici, vozaci, sponzoruse, itd. Ako ima Ruskog prisustva kao sto se tvrdi oni ce se boriti da ga umanje i to o svom trosku. Ne vidim niti jedan razglog za reakciju Dodika. On ne spominje svoju opoziciju i opasnost da Rusi sapnu vazne stvari njegovoj opoziciji pred naredne izbore.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsenika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsenika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija