• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.07.2022

17:30

ZNAČI LI OVO DA ALBANCI KREĆU U PODELU MAKEDONIJE?! SKOPLJU PORUČILI DA MORA prihvatiti francuski predlog ili će... UKLJUČIO SE I RAMA

AP/Photo

Balkan

ZNAČI LI OVO DA ALBANCI KREĆU U PODELU MAKEDONIJE?! SKOPLJU PORUČILI DA MORA prihvatiti francuski predlog ili će... UKLJUČIO SE I RAMA

Podeli vest

Predsedavajući Alijanse za Albance Ziadin Selja rekao je da Severna Makedonija mora da prihvati francuski predlog, kojim bi se uklonio veto Bugarske na otvaranje pregovora sa EU, prenosi Telegtrafi. U međuvremenu oglasio se i albanski premijer Edi Rama porukom da će tražiti odvajanje pristupnog procesa

Selja je u intervju za Ora njuz naglasio da Albanci ne treba da ostanu taoci sukoba koji se recikliraju i ponavljaju svakih četiri do pet godina.

- Ovo je ponuda koju Severna Makedonija ima na stolu i treba je shvatiti veoma ozbiljno. Odluka nije da li da prihvati ili ne paket ili francuski predlog. Izbor koji Severna Makedonija mora da napravi jeste da li će nastaviti evropski put ili ne - kazao je Selja.

U međuvremenu oglasio se i albanski premijer Edi Rama porukom da će tražiti odvajanje pristupnog procesa i otvaranje pregovora Albanije sa EU u slučaju da Skupština Severne Makedonije ne prihvati francuski predlog o rešavanju spora sa Bugarskom.

Kako prenosi Reporteri, albanski premijer je naveo da se nada da će rezultati sednice makedonskog parlamenta biti pozitivni i da će poslanici prihvatiti francuski predlog.

Ako se to ne desi, poručio je, odmah sutradan će zahtevati razdvajanje procesa pristupanja Albanije i Severne Makedonije.

U samom finišu svog predsedavanja EU, Francuska je pokušala da "pogura" rešenje spora između Severne Makedonije i Bugarske i iznela predlog kako se čitav proces otkoči. Međutim, čak i revidirani koncept izazvao je burne reakcije. 

Francuski predlog tiče se "makedonskog identiteta", odnosno jezika, pa i ustavnog položaja bugarske manjine u Severnoj Makedoniji. Bugarska je, naime, dugo blokirala pristupne pregovore Severne Makedonije tvrdnjom da krade bugarsku istoriju i zatražila i da Skoplje prizna da makedonski jezik ima bugarske korene.

Lider VMRO-DPME Hristijan Mickovski poručio da njegova stranka nije saglasna sa delom koji se odnosi na istorijska, obrazovna i kulturna pitanja. Smatra i da se ne štiti makedonski jezik, a pozvao je pristalice na protest koji je održan u centru Skoplja pod sloganom "Ultimatum - Ne hvala".

U Skoplju danima traju protesti opozicije i građana predvođenih VMRO-DPME. Desetine hiljada Makedonaca na ulicama zahteva da se odbije francuski predlog, koji po njima znači ukidanje Makedonije kao države i makedonaca kao nacije! 

Protesti su za kratko vreme ekskalirali  u nasilne obračune kamenicama i vatrenim oružjem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Eto vam Kiro Gligorov i njegova pamet. Napadao Srbiju da hoce da okupira Makedoniju a sada se suocavate sa istim nacistina koji su sve vreme napadali Jugoslaviju i Srbiju. Prvo su vas naterali da se odreknete imena cime ste im dali dozvolu da vas ukinu kao narod i drzavu.

Rade R

pre 1 godinu

Neće to njima biti teško! Navikli su oni da malo malo pa "skidaju gaće"! Ne skidaju oni to onako bez veze, nego kako se kome iz Evrope "digne"!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija