• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.08.2022

14:36

Protest protiv zločina nad Srbima u "Oluji" usred Zagreba - ustašoidni kreteni ih psovali i vikali: "Bando četnička"!

printscreen 24sata.hr

Balkan

Protest protiv zločina nad Srbima u "Oluji" usred Zagreba - ustašoidni kreteni ih psovali i vikali: "Bando četnička"!

Podeli vest

Polusatna antiratna akcija održana je danas na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u znak sećanja na ubijene i proterane tokom i posle zločinačke akcije hrvatskih snaga "Oluja"



Akcija je održana u organizaciji nekoliko udruženja civilnog društva, koji su na skupu poručili da su počinjeni zločini odgovornost države i da treba da budu procesuirani.

Transparentima "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "Odajmo počast svim žrtvama" i "Nacionalizam ubija", Centar za žene žrtve rata - ROSA, Centar za građansku hrabrost, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK (Sarajevo) i Ženska mreža Hrvatske izrazili su solidarnost sa svim žrtvama rata i zločina povodom obeležavanja 27. godišnjice VRO "Oluja".

Za vreme polusatne akcije, koju je sa strane nadzirala policija, deo građana je protestovao protiv aktivista - neki su slikali transparente i razgovarali s aktivistima, neki izražavali negodovanje, vadili protivtransparente, psovali i vređali aktiviste, nazivajući ih "četničkom bandom".

Po završetku akcije, Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata rekla je da su udruženja protiv državnog poricanja činjenica i da žele da ukažu i upozore da su ubijeni "naši sugrađani srpskog etniciteta, njihova je imovina pokradena i uništavana, članovi njihovih porodica su proterani, a povratak im je de fakto decenijama onemogućen".

Ona je ocenila da je neshvatljivo, kako je naglasila, neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. "Aktualno političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama zločina, prema ljudima koji su ubijeni", navela je Pamuković.

Foto: printscreen 24sata.hr

Smatraju kako suočavanje s "Olujom" treba da bude put pomirenja i razumevanja, "a sve dok se ne suočimo s ratnim zlocinima u ''Oluji'' nemamo pravo da upiremo prstom u druge", prenosi Hina.

Kako je dodala Pamuković, društvo utemeljeno na nepriznavanju svojih grešaka iz prošlosti, nema perspektivu mirne budućnosti.

Pamuković je ocenila da protesti i incidenti pokazuju da je hrvatsko društvo i dalje podeljeno.

Ana Gvozdić iz Inicijative mladih smatra da to što se mnogi protive njihovoj akciji pokazuje koliko je javnost slabo upoznata sa zločinima koji su počinjeni protiv civila, a oni upozoravaju upravo na taj problem i od institucija zahtevaju da žrtvama i društvu omoguće pravo na istinu i pravdu.

"Očigledno je da ljudi koji su razgovarali s nama nisu upoznati s istinom, a još više boli to što kod njih osećam nevoljnost da se s tom istinom suoče", rekla je Gvozdić.

Prema procenama udruženja, tokom i nakon "Oluje" ubijeno je, kako tvrde, više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski otežavan i onemogućavan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija