• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.10.2022

10:25

HRVATI BESNI ZBOG UKLANJANJA SPOMEN-PLOČE U MORINJU! Žestok napad na Crnu Goru, oglasila se Vesna Pusić!

Balkan

HRVATI BESNI ZBOG UKLANJANJA SPOMEN-PLOČE U MORINJU! Žestok napad na Crnu Goru, oglasila se Vesna Pusić!

Podeli vest

Nekadašnja hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić ocenila je sramotnom odluku crnogorske državne inspekcija o uklanjanju spomen-ploče u Morinju


Spomen-ploča na bivšem logoru Morinj u Kotoru, koja je posvećena hrvatskim civilima i braniocima koji su tu bili zatočeni tokom opsade Dubrovnika 1991. godine, mogla bi da bude uklonjena po nalogu Uprave za inspekcijske poslove, prenose crnogorski mediji.

Portal podgoričkog Dana piše da Opština Kotor juče nije postupila po rešenju Inspekcije o uklanjanju ploče. Predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate) potvrdio je da je lokalna samouprava primila rešenje UIP-a kojim joj se, kako kaže, nalaže dalje delovanje.

"U svemu ćemo postupiti u skladu sa zakonom, što očekujemo i od drugih učesnika postupka. Po službenoj dužnosti obavestićemo tužilaštvo o saznanju o protivpravnom delovanju na našoj teritoriji", rekao je Jokić za Dan.

Navodi se da on, međutim, nije odgovorio na konkretna pitanja da li je Opština Kotor angažovala pravno lice koje će izvršiti skidanje tog spomen-obeležja, a ukoliko jeste, koje, te za kada je taj postupak zakazan. Nije odgovorio ni da li je Opština Kotor upoznata da spomen-ploču obezbeđuju pripadnici vojske, kako su podgoričkom dnevniku rekli meštani Morinja.

Iz UIP je potvrđeno da je za izvršenje njihovog rešenja o uklanju ploče zadužena lokalna samouprava i njena nadležna komunalna služba, odnosno s obzirom na to da se radi o teritoriji opštine Kotor, ona i treba da postupi po tom rešenju.
 

 

Juče su se oglasili meštani Mesne zajednice Morinj pitanjem ko će snositi troškove koji su prethodili postavljanju ploče, ali i onih koji su nakon toga usledili.

"Sada kada je jasno da je sramna ploča u Morinju postavljena bez ikakve zakonske osnove i da su meštani Morinja potpuno nepotrebno maltretirani i pritiskani da odustanu od blokade puta i postavljanje ploče, iako se odmah znalo da je to čin koji je urađen u privatnoj režiji dvojice ministara, meštane Morinja sada, kada je svima sve jasno, interesuje nas ko će platiti sve troškove koji su prethodili postavljanju ploče, a i one ništa manje, koji su usledili nakon toga", saopštilii su meštani MZ Morinj.

Rešenje Inspekcije o uklanju sporne spomen-ploče doneto jer za njeno postavljanje nije postojala neophodna dokumentacija, a sve urađeno i bez znanja nadležnih institucija.

Nekadašnja hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić ocenila je sramotnom odluku crnogorske državne inspekcija o uklanjanju spomen-ploče u Morinju.

“Kakva je ovo sramota. Postavljajući spomen ploču bivšim zatočenicima logora u Morinju, uglavnom stanovnicima Konavala i Dubrovačkog Primorja, Crna Gora je pokazala svoje ljudsko lice”, napisala je Pusić na Tviteru.

 

 


Odluku o uklanjanju sporne spomen-ploče donela je juče Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore. Spomen ploča, prema odluci inspekcije, mora biti uklonjena u roku od tri dana, a iz Inspekcije su najavili da će taj predmet biti upućen tužilaštvu na dalje postupanje.

Spomen-ploču su, uprkos protivljenju meštana Morinja, 10. oktobra bez neophodne dokumentacije, postavili ministri spoljnih poslova i odbrane Crne Gore, Ranko Krivokapić i Raško Konjević zajedno sa hrvatskim kolegama ministrima Gordanom Grlić Radmanom i Tomom Medvedom.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 1 godinu

Koga ovo zanima? Namerno pravite temu, gamadi udbaška, kako bi stvarali mržnju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija