• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.02.2023

11:38

OPTUŽENI ZA UBISTVO VIŠE OD 300 SRBA! Odloženo suđenje Atifu Dudakoviću i pripadnicima PETOG KORPUSA za RATNE ZLOČINE u BOSANSKOJ KRAJINI!

Balkan

OPTUŽENI ZA UBISTVO VIŠE OD 300 SRBA! Odloženo suđenje Atifu Dudakoviću i pripadnicima PETOG KORPUSA za RATNE ZLOČINE u BOSANSKOJ KRAJINI!

Podeli vest

U Sudu BiH otkazano je za danas zakazano suđenje nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika tog korpusa za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine

To je saopštio Dudakovićev advokat Asima Crnalić u izjavi za Srnu. Dodao je da je o otkazivanju obavešten jutros, ali ne i o razlozima zbog kojih ročište nije održano.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovečnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, kao i progon i uništavanje verskih objekata optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. Protiv Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog veštačenja.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Tela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Deo optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vreme sukoba u Cazinskoj krajini na području opština Bihać i Cazin.

I posle rata Atif Dudaković je mnogo puta bio u centru pažnje zbog svojih pretećih i neprijateljskih izjava, posebno posle obelodanjivanja video-snimaka na kojima naređuje pogubljenja.

Pažnju javnosti je krajem maja 2017. izazvao njegov poziv iz Konjica upućen svim Bošnjacima starijim od 17 godina da se naoružaju, poručujući da rat nije završen, već da je samo prestala pucnjava.

- Koje su to borbe i koja su iskušenja kroz koja prolazimo i kroz koja ćemo prolaziti? Šta treba raditi? Da li ima opasnosti? Ima ih! I to mnogo - poručio je Dudaković na tribini koju su organizovali lokalni veterani u okviru obeležavanja Dana maloletnih dobrovoljaca takozvane Armije BiH.

Dudaković je u govoru predstavnicima bošnjačke dijaspore u Luksemburgu ranije iste godine pozvao Bošnjake iz zapadne Evrope da se pripreme za rat, navodeći da će se lično angažovati "na umrežavanju onih koji su spremni za otpor velikosrpskoj agresiji".

On je tada rekao da svaki Bošnjak koji ima više od 17 godina mora kupiti uniformu, čizme, vreću za spavanje i ranac. Protiv Dudakovića su još 2006. krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podneli tadašnji predsednik i premijer RS, Dragan Čavić i Milorad Dodik, nakon što su televizije u RS emitovale video-snimke kako Dudaković naređuje paljenje kuća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija