• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

26.03.2023

10:27

MASAKR NAD SRBIMA POKRENUO KRVAVI RAT U BiH! Danas 31 godina od stradanja srpskih civila u Sijekovcu kod Broda!

printskrin RTRS

Balkan

MASAKR NAD SRBIMA POKRENUO KRVAVI RAT U BiH! Danas 31 godina od stradanja srpskih civila u Sijekovcu kod Broda!

Podeli vest

U Sijekovcu kod Broda danas će biti obeležena 31 godina od stradanja Srba u tom mestu.


U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu biće služen parastos, prenosi RTRS.

Pre 31 godinu, 26. marta ubijeno je devet srpskih civila, a kasnije još 37 meštana. Najmlađa žrtva imala je 17, najstarija 72 godine, a zapalјeno je 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i pre nego što je počeo oružani sukob u BiH, koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Sijekovac i Sarajevo mesta gde su u martu 1992. godine, pre oružanih sukoba, počinjeni prvi zločini nad srpskim narodom koji su ujedno označili početak krvavog građanskog rata i realizacije plana eliminacije i etničkog čišćenja Srba u BiH.

Dodik je podsetio da se neposredno nakon referenduma o otceplјenu BiH iz tadašnje Jugoslavije, u kojem su Srbi eliminisani kao konstitutivni narod, dogodilo monstruozno ubistvo srpskog svata na sarajevskoj Baščaršiji, da bi potom Sijekovac postao mesto prvog masakra nad civilima.

- Sve to predstavlјalo je očigledan uvod u krvavi građanski rat u BiH s cilјem stvaranja muslimanske BiH - istakao je Dodik za Srnu.

Predsednik Republike Srpske je naglasio da je svaki 26. mart težak, tužan i bolan datum za sve Srbe, a posebno za porodice Zečević i Milošević iz Sijekovca koje su najviše stradale u ovom masakru.

Za ovaj stravični zločin, podsetio je Dodik, odgovarao je jedino Zemir Kovačević koji je osuđen na 10 godina zatvora, dok Nijaz Čaušević, komandir interventnog voda koji je bio podrška snagama koje su ušle u Sijekovac, nikada nije odgovarao, već je sve vreme do 2007. godine proveo u Hrvatskoj vojsci, kada je i penzionisan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija