• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

11.06.2023

22:59 >> 20:57

CDT: PES 26 odsto, Zajedno 23, ZBCG 15,1, Hrabro se broji 13, SDP i SNP ispod cenzusa

Anel Grbović

Balkan

CDT: PES 26 odsto, Zajedno 23, ZBCG 15,1, Hrabro se broji 13, SDP i SNP ispod cenzusa

Podeli vest

Biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori zatvorena su u 20 časova. Na izborima učestvovalo je 15 lista, a biračko pravo imalo je 542.468 građana.

Preliminarni podaci: PES 25,5 odsto, DPS 23, ZBCG 15,7, Hrabro se broji 12,4...

Pokret Evropa sad na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima osvojio je 26 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka.

Koalicija "Zajedno" (DPS-SD-LP-DUA) osvojila je 23 odsto, "Za budućnost Crne Gore" (NSD-DNP) 15,1, koalicija "Hrabro se broji" (Demokrate-URA) 13 odsto...

Bošnjačka stranka ima 6,8 odsto.

Ispod cenzusa su Socijaldemokratska partija (SDP) sa 2,9, SNP i Demos sa 2,8, te Pravda za sve sa 2,7 odsto.

Albanski forum ima 1,7 odsto, Preokret 1,6, Albanska alijansa 1,5, Narodna koalicija (DHP, Prava, Slobodna) 1,1 odsto, Pokret za promjene 0,7, Hrvatska građanska inicijativa 0,7 odsto i Mi možemo 0,5 odsto.

Izlaznost je 56,4 odsto.

Prvi rezultati oko 21 sat

Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora očekuju se oko 21 sat.

Zatvorena birališta

Danas su održani vanredni parlamentarni izbori - šesti od obnove nezavisnosti države na referendumu 2006. godine.

CDT: Do 19 sati na parlamentarnim izborima u CG glasalo 50,3 odsto birača

U Crnoj Gori na vanrednim parlamentarnim izborima do 19 sati glasalo je 50,3 odsto građana sa biračkim pravom, objavio je Centar za demokratiju i monitoring (CDT). Birališta će biti zatvorena u 20 sati. Izlanost građana na ove izbore je veoma mala i neuobičajena za Crnu Goru, a stručnjaci smatraju da ih je stigao zamor od izlaska na birališta. Na parlamentarnim izborima 2016. godine u istom periodu glasalo je 65,5 odsto birača, dok je 2020. glasalo njih 70,5 odsto.

CDT: Izlaznost do 18 časova 45,5 odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 18 sati glasalo je 45,5 odsto upisanih birača.

 

 

 

 

 

Hrabro se broji: Do 18 časova izašlo 45, 64 odsto

Iz koalicije "Aleksa i Dritan, Hrabro se broji!" saopšteno je da je prema njihovim podacima izlaznost na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 18 sati - 45,64 odsto.

U Mojkovcu glasalo 57,69 odsto glasača

U Mojkovcu je, do 18 sati, prema reečima predsednika OIK Žarka Krgovića, izlaznost 57,69 odsto.

Do 18 sati, kako je kazala predsednica OIK Radmile Šuković, pravo glasa iskoristilo je 55,59 odsto Kolašinki i Kolašinaca upisanih u birački spisak.

CEMI: Izlaznost do 17 časova 42,20 odsto

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do 17 sati glasalo je 42,20 odsto upisanih birača.

Evropa sad: Izlaznost 39.16 odsto

Iz Pokreta Evropa sad saopaštili su da je, prema njihovim podacima, izlaznost do 16 ćasova 39,16 odsto.

"Na nivou centralnog regiona izlaznost je 39.96odsto, na nivou sjevernog regiona izlaznost je: 41.36 odsto. a na nivou južnog regiona izlaznost je: 32.47 odsto".

Koalicija Dritan i Aleksa: Do 16 časova glasalo 39,08 odsto birača

Iz Koalicije "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji!" saopšteno je da je prema njihovim podacima izlaznost na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do četiri sata - 39,08 odsto.

U Budvi do 15 časova glasalo 29,23 odsto birača

U Budvi je do 15 časova pravo glasa iskoristilo 5.223 ili 29, 23 odsto od ukupnog broj upisanih birača.

To je saopštio predsjednik Opštinske izborne komisije Đorđe Vujović.

Pravo glasa ima ukupno 18.881 birača.

U Nikšiću izlaznost slabija nego u martu mesecu

Od 57.352 upisanih birača u Nikšiću je, kako je rečeno iz OIK-a, do 15 časova pravo glasa iskoristilo njih 41,30 odsto.

U martu je izlaznost do 15 časova u Nikšiću bila 51 odsto, a u aprilu 57,3 odsto.

 

U Pljevljima je do 15 časova glasalo 46 odsto upisanih birača.

Predsednik Opštinske izborne komisije Čedo Gospić rekao je da izbori protiču mirno i da nema prijavljenih nepravilnosti.

Pravo glasa u Pljevljima ima 24.405 građana.

CEMI: Izlaznost do 15 sati 35,8% odsto

Cemi je saopštio da je do 15 sati glasalo 35,8 odsto upisanih birača.  Izlaznost po regijama do 15 sati na parlamentarnim izborima je sledeća: na severu 37,7%, u centralnoj regiji 37,3% i na jugu 30,8%.

Sukob glasača i članova biračkog odbora

Kako je objavio CEMI, na biračkom mestu 73A u Podgorici je došlo do sukoba između birača i članova biračkog odbora.
Sukob se desio nakon što je utvrđeno da je u biračkom spisku, u prostoru za potpis, potpis drugog birača.
Iz CEMI-ja nisu saopštili o kakvom sukobu se radilo.

CEMI dobio 40 prijava o nepravilnostima

 

 

Ognjen Mitrović iz CEMI-ja kazao je da je ta NVO dobila 40 prijava o nepravilnostima.
„Glasači i CEMI-jevi posmatrači javljaju da je pojedinim glasačima promenjeno biračko mesto, a da nisu obavešteni", kazao je Mitrović.
I dalje se prijavljuju upotrebu mobilnih telefona, kao i fotografisanja listića.

Do 13 sati glasalo oko 28 odsto birača

CDT je saopštio da je do 13 sati glasalo 27,4 odsto birača, a prema podacima CEMI-ja, svoje biračko pravo iskoristilo je 28,1 odsto upisanih birača.

 

 

Izbore prati 100 posmatrača ODIHR

Izborni dan u Crnoj Gori prati 100 posmatrača kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), izjavila je šef misije Nina Suomalainen.
„Oni posmatraju sve, kako je počeo izborni dan na nekom biračkom mestu, kako teku izbori, šta se sve dešava i da li ima nekih problema", rekla je ona.

Brojne nepravilnosti, ali...

Centar za monitoring (CeMI) i Centar za demokratsku tranziciju na biračkim mestima zabeležili su nepravilnosti, kao što su: korišćenje mobilnih telefona, fotografisanje listića i izgovaranje naglas opcije za koju je birač glasao, da na biračkom mestu nisu prisutni svi članovi biračkog odbora…

CDT: Odziv do podne 22 odsto

Prema podacima CDT-a, do 12 sati glasalo je 22 odsto ili birača. 

CEMI: Očekujemo izlaznost oko 60 odsto

Izvršna direktorica CEMI-ja Ana Nenezić kazala je za TVCG da izborni dan protiče mirno. 
"Jeste manja izlaznost, ali kada znamo da je kampanja bila dosta mlaka i da su ovo treći izbori to nije iznenađujuće", kazala je ona. 
Istakla je da očekuju izlaznost od 60 odsto.

Crnopgorci još spavaju, izlaznost i nije za pohvalu! 

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do devet sati glasalo je 5,4 odsto upisanih birača ili oko 29.300 birača.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do osam sati glasalo je 2,3 odsto upisanih birača ili oko 12.300 birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine do osam časova izlaznost je bila 3,5 odsto, a na predsjedničkim izborima 2018. godine 3,3 odsto.
Na parlamentarnim izborima 2020. godine glasalo je 5,8 odsto.

Učestvuje 15 lista, biračko pravo ima 542.468 građana!

Žrebom je odlučeno da je na glasačkom listiću prva lista "Jasno je! - Bošnjačka stranka - mr Ervin Ibrahimović", druga je "HGI - Na pravoj strani sveta!", a treća "Pravda za sve! - dr Vladimir Leposavić", prenosi RTCG.

Lista koalicije Socijalističke narodne partije i Demosa "Za tebe" je na četvrtom mestu na glasačkom listiću, a na petom je lista koalicije koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, pod nazivom "Narodna koalicija - složno i tačka".

Na šestom mestu je lista Albanska alijansa, koalicije koju čine Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, sledi lista "Preokret za sigurnu Crnu Goru - Srđan Perić", a na osmom mestu na listiću je lista "Pokret za promene - Prvo Crna Gora - Nebojša Medojević - Reforme za spas zemlje".

Lista "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!" je na devetom mestu, a na desetom lista koalicije koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija - "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada - Danijel Živković".

Lista "Evropa sad - Milojko Spajić" je na 11. mestu na glasačkom listuću, sledi "SDP - Za našu kuću", a zatim lista koalicije Građanskog pokreta URA i Demokrata "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji!".

Na 14. mestu na glasačkom listiću je lista koalicije Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije "Za budućnost Crne Gore", a na 15. lista Albanskog foruma, koji čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca, pod nazivom "Albanski forum - Nik Đeljošaj BESA za Evropski Razvoj".

Isplati se! Stranke koje osvoje mandate
dobiće više od 2,5 miliona evra! 

Stranke ili liste koje osvoje mandate na parlamentarnim izborima dobiće više od 2,5 miliona evra iz budžeta.

Naime, prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, za troškove izborne kampanje izdvaja se 0,25 odsto tekućeg budžeta (bez kapitalnog i budžeta državnih fondova).

S obzirom da tekući budžet iznosi 1.263.641.661,47 evra, za parlamentarne izbore 11. juna, do najnovije odluke Vlade, izdvojeno je 3.159.104 evra.

Od toga se 20 odsto raspodeljuje u jednakim iznosima strankama u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista.

Političke partije koje osvoje mandate dobiće, srazmerno broju osvojenih mandata, 80 odsto ukupno opredeljenog novca, odnosno oko 2,5 miliona evra.

Broj poslaničkih mesta u Skupštini je 81, što znači da je cena mandata 31,201 evro.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 10 meseci

Spavali ne spavali isto im se piše. Izabrani neće ispunjavati uslove za EU. Neće ništa menjati što EU traži. Ali će u ime EU obećavati brda i doline narodu. A kad narod pita gde je obećano onda kreću laži: Ta i ta zemlja vas blokira, oni vas ne vole.... A mi (proevropski političari) krv prolevamo da uspemo! Uvek nepravda.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku
Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

04.05.2024

17:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija