• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

11.06.2023

08:36

(VIDEO) OVO JE BIO NAJSVETLIJI I NAJHUMANIJI RATNI PODVIG VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE! Nikad zaboraviti - 31 godina od proboja "Koridora života"!

Balkan

(VIDEO) OVO JE BIO NAJSVETLIJI I NAJHUMANIJI RATNI PODVIG VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE! Nikad zaboraviti - 31 godina od proboja "Koridora života"!

Podeli vest

U Ristića Gaju kod Doboja biće obeležena 31 godina od početka proboja "Koridora života" kojim je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada oko milion i po Srba u zapadnom delu Republike Srpske i Republici Srpskoj Krajini.


Kako prenosi RTRS, to je najsvetliji i najhumaniji ratni podvig Vojske Republike Srpske.

Borbe za proboj koridora trajale su od 12. do 28. juna 1992. godine. 

U operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.


Podsetimo, operacija koja je svetu poznata kao Proboj Koridora života, predstavlja jednu od  najvećih akcija Vojske Republike Srpske protiv Hrvatskog veća odbrane i Hrvatske vojske na teritoriji BiH na području Bosanske Posavine. 

Operacija je vođena poprilično dugo, prema prvim pretpostavkama akcija je trebalo da traje dve nedelje, ali se proces odužio i nakon glavnog čina i samog proboja na nekoliko meseci, zbog usaglašavanja i  stabilizacije stanja u Bosni. Prema zvaničnim podacima Operacija Koridor 92  otpočela je 14. juna 1992. godine a okončana je u potpunosti 6. oktobra 1992.  godine.  

Glavni cilj cele operacije bilo je uspostavljanje putne veze između zapadnog i istočnog dela Srpske Republike Bosne i Hercegovine. Hrvatsko veće odbrane je sa angažovanim delom hrvatske vojske preuzelo kontrolu nad Modričom i Derventom zatvarajući jedini kopneni put između ovih teritorija koji su pre zauzimanja od strane Hrvatske pripadali  Republici Srpskoj. 

Okidač za proboj jeste smrt 12 banjalučkih beba i smrti bolesnika u Banjalučkom  Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika koji nije dopremljen, tj. zbog  nemogućnosti da se roba i uvoz prebaci na odgovarajuće mesto za svačije potrebe.  

Operacija Koridor 92 je podeljena na tri faze. 

Prva faza: VRS je uspešno ušla u Modriču i Derventu, terajući hrvatsku vojsku da  se povuče ka severu. 

Druga faza: VRS je zauzela obalu reke Save, pogotovo samu granicu sa RH,  uništavajući njihov mostobran u Bosanskom Brodu.  

Treća faza je ujedno bila i završna, nastojalo se da dođe do stabilizacije i potpunog  uspostavljanja korpusa koji je narušen. Ofanziva je za posledicu imala  mnogobrojne gubitke sa obe strane, prosečno je u sukobu učestvovalo oko 90  hiljada vojnika.  

Predstavnici Vojske Republike Srpske u ostvarivanju cilja kao glavno ratno telo postavili su 1. krajiški korpus koga su činile četiri taktičke grupe, 16. krajišku  motorizovanu brigadu i Operativnu grupu Doboj. Na čelu sa zapovednikom generalom Momirom Talićem i predstavnikom MUP-a kojim je zapovedao ministar Milan Martić. 

Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske otpočeo je 24. juna suštinsku Operaciju Koridor 92, koji je značio probijanje kroz Hrvatske položaje između  Modriče i Gradačca, kako bi se spojili sa Istočnobosanskim korpusom. 

Dva dana kasnije uspešno su oslobodili selo Miloševac i Čardak koji se nalazio nadomak Modriče koji je bio glavno sedište hrvatske vojske. 28. juna VRS je oslobdila Modriču. U noći između 4. i 5. jula VRS je zauzela i Derventu, nedelju dana kasnije i Odžak. Mostobran koji je spajao Slavonski i Bosanski brod je zvanično uništen  7. oktobra, koji je označio pobedu VRS nad HVO i vojskom Hrvatske. 

O ovom događaju snimljen je i istoimeni film „Koridor 92", preslikavajući  hronološki događaje koji su se desili u periodu od maja do oktobra 1992. godine u  Bosni.  


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija