• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

11.07.2023

15:38

Urnebesno! Nazvao brata je*ačem, sud ga kaznio, a onda - veliki preokret!

EPA / Antonio Bat

Balkan

Urnebesno! Nazvao brata je*ačem, sud ga kaznio, a onda - veliki preokret!

Podeli vest

Muškarac iz Zagreba (30) osuđen je za psihičko nasilje u porodici prema 28-godišnjem bratu jer mu je rekao da je “je*ač iz Prečkog”, ali je nakon žalbe oslobođen optužbi, prenosi portal Danica.

Prema presudi, sve se dogodilo u martu prošle godine u 20.30 sati u dvorišnom prostoru porodične kuće u naselju na širem zagrebačkom području.

“Nasilnički se ponašao u porodici prema bratu jer ga je verbalno vređao pogrdnim rečima govoreći mu „je*aču iz Prečkog“, čime je kod brata prouzrokovao povredu dostojanstva i uznemirenosti”, glasila je presuda.

Proglašen je, dakle, krivim te i osuđen na 600 kuna kazne i naknadu paušalnog troška prekršajnog postupka u iznosu od 300 kuna. Protiv te presude osuđeni je podneo žalbu Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske.

U žalbi se navodi kako reči “je*aču iz Prečkog” ne predstavljaju same po sebi radnju koja bi se mogla smatrati verbalnim nasiljem.

“Te reči, kada su izgovorene između dva punoletna muškarca, mogu imati i pozitivne, tj. pohvalne konotacije. Te reči uopšte nisu bile podobne da kod brata izazovu uznemirenost i povredu dostojanstva”, ističe se u žalbi.

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske je nakon te žalbe ukinuo presudu i oslobodi ooptužbi muškarca iz Zagrba.

“Osnovano se ističe da izgovorene reči nemaju težinu psihičkog nasilja, odnosno nemaju potreban stepen agresivnosti da bi kod žrtve nasilja uzrokovale posledice ugroženosti ili povređenosti. Oštećeni nije na ispitivanju potvrdio navedene reči, nego tek na izričito pitanje suda”, zaključuje se u presudi višeg suda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija