• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

30.08.2023

21:54

Makedonci, Srbi ovo neće zaboraviti! Nađite "stoku", oskrnavili su spomen ploču o streljanju 400 srpskih dečaka!

Printskrin

Balkan

Makedonci, Srbi ovo neće zaboraviti! Nađite "stoku", oskrnavili su spomen ploču o streljanju 400 srpskih dečaka!

Podeli vest

Spomen ploča, podsetnik stravičnog pokolja, na ostacima srušenog memorijala sa kosturnicom "Četiri stotine - 1915" kod sela Ramne kraj Ohrida, podignutog 1925. na mestu gde su Bugari zverski ubili 400 srpskih dećaka regruta, nedavno je od nepoznatih bandita prefarbana crvenom bojom, uz potpis - VMRO.

Podsetimo, u toku povlačenja srpske vojske prema Albaniji, u zimu 1915. godine, kod manastira Sv. Naum, Bugari su zarobili 400 regruta i golobradih pitomaca đačke čete, uzrasta od petnaestak godina. Sproveli su ih do sela Ramne, kraj Ohrida i tu ih bolesne, iznemogle, izmrzle i izmrcvarene od teškog marša, mučki pobili

Lane postavljena ploča kao podsetnik stravičnog pokolja, na ostacima srušenog memorijala sa kosturnicom „Četiri stotine - 1915" kod sela Ramne, nadomak Biljaninih izvora, kraj Ohrida, podignutog 1925. na mestu gde su bugarski pobunjenici zverski ubili 400 srpskih regruta, nedavno je od nepoznatih provokatora prefarbana crvenom bojom, uz potpis - VMRO. Tu istu kosturnicu su, podsećaju „Večernje novosti" bugarski okupatori 1941. sravnili sa zemljom.

Da sve bude još strašnije niko se zvanično ne oglašava niti pokušava da otkrije ko stoji iza tog sramnog neljudskog čina i skrnavljenja ionako davno srušenog obeliska ispod čijih osnova i dalje počivaju kosti poklanih srpskih regruta.

Predsednik udruženja za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Makedoniji Saša Ristić za „Novosti" kaže da bi trebalo očekivati da se neko od „potpisanih" oglasi ili, pak, možda, ogradi od tog sramnog čina.

- Postavljanje ploče na ostacima spomenika je podržalo rukovodstvo lokalne samouprave u Ohridu koje je iz redova VMRO-DPMNE. Izvesno je da je neko pomračen mržnjom želeo sramnom provokacijom da 'zakloni' čak i ploču na ostacima memorijala, koji bi trebalo zajednički obnoviti", ističe Ristić.

U selu Ramne, tik uz put koji vodi prema drevnoj svetinji Sv. Nauma, na lokalitetu Studenčišta, prema projektu poznatog srpskog arhitekte Momira Korunovića 1925. podignut je četvorougaoni obelisk, od belog mermera, Spomenik stradalim srpskim mučenicima golobradim regrutima - „Četiri stotine".

Ostalo je zapisano da je taj tužni spomenik naručio tadašnji ohridski arhiepiskop Nikolaj Velimirović, u znak podsećanja na mučeničku smrt četiri stotine mladih regruta koje su izboli i poklali Bugari, kod sela Ramne, 1915. godine.

Zapisano je da je nekim čudom, taj pokolj preživeo samo jedan dečak, koga je spasao lokalni Makedonac.

Spomenik su, međutim, 1941. bugarski fašistički okupatori srušili i praktično sravnili sa zemljom.

Prošle godine je na ostacima monumenta postavljena spomen ploča, a sada je i ona - prefarbana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Srpski narod ne prihvata diktate i ucene - Stoilković jasan!
Politika

(VIDEO) Srpski narod ne prihvata diktate i ucene - Stoilković jasan!

Srpski narod ne prihvata diktate i ucene, poručio je predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i narodni poslanik u Sobranju Ivan Stoilković, komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

26.08.2023

16:32

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija