• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.10.2023

12:36

Crna Gora konačno dobija vladu kakvu zaslužuje? Mandić i Knežević uskaču na scenu: Poznata imena budućih ministara

ATAIMAGES

Balkan

Crna Gora konačno dobija vladu kakvu zaslužuje? Mandić i Knežević uskaču na scenu: Poznata imena budućih ministara

Podeli vest

Crna Gora dobija novu vladu - i to pre isteka roka

Crna Gora mogla bi već krajem naredne nedelje, desetak – dvanaest dana pre isteka zakonskog roka i posle skoro 80 dana pregovaranja i dogovaranja da dobije novu, 44. vladu.

Za sada se 26. oktobar pominje kao dan kada bi u Skupštini Crne Gore moglo da bude održano glasanje, najpre o predsedniku Skupštine - za ovu funkciju prema Sporazumom o formiranju parlamentarne većine predložen je Andrija Mandić, jedan od lidera ZBCG - a zatim i glasanje o novoj vladi.

Inače, pomenuti Sporazum o skupštinskoj većini potpisali su budući premijer i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, CIVIS-a Srđan Pavićević, te lideri pet albanskih partija, tri koje čine Albanski forum: Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dve koje su u koaliciji Albanska alijansa: Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.

Nazire se i personalni sastav buduće vlade. Glavni odbor Pokreta Evropa sad čiji će lider Milojko Spajić voditi 44. vladu saopštio je da je usvojen predlog Sporazuma i predlog Spajića za ministre.

Iz ove stranke posebno je naglašeno da je na "elektronskoj sednici Glavnog odbora PES-a prihvaćen predloženi Sporazum o formiranju parlamentarne većine, bez glasova protiv".

Na sednici je takođe, "bez glasova protiv, potvrđen predlog mandatara Milojka Spajića za buduće članove 44. vlade u okviru resora koji po Sporazumu pripadaju PES-u".

Foto: Printskrin Facebook/DF

Milan Knežević i Andrija Mandić

 

Kako je objavio PES, ministar spoljnih poslova Crne Gore biće dr Filip Ivanović, ministar evropskih poslova - Maida Gorčević, ministar prosvete, nauke i inovacija - prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, ministar pravde - Andrej Milović, ministar rada i socijalnog staranja - Naida Nišić, ministar zdravlja - dr Vojislav Šimun, ministar energetike i rudarstva - prof. dr Saša Mujović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine - Janko Odović, ministar saobraćaja i pomorstva - Filip Radulović i ministar finansija - Novica Vuković.

Zasedalo je i predsedništvo Demokrata a lider ove stranke Aleksa Bečić biće, kako je odlučeno, predložen za zamenika premijera za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove. Dr Momo Koprivica, kandidat je za potpredsednika Vlade zaduženog za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Predsedništvo Demokratske Crne Gore predložilo je Dragana Krapovića za ministra odbrane i Borisa Bogdanovića za ministra unutrašnjih poslova. Za novog ministra kulture predložena je Tamara Vujović, a predsednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović kandidat za ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa.

Formiranje nove Vlade, saopšteno je iz ove stranke, "nije samo promena vlasti, to je prekretnica i sveobuhvatan iskorak ka redefinisanju naših državnih prioriteta i ambicija".

- Svesni odgovornosti koja nam je poverena i prepoznajući značaj bezbednosnog sektora i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije za stabilnost i prosperitet naše zemlje, odlučno smo posvećeni jačanju institucionalnih mehanizama, uspostavljanju strožih regulatornih okvira i razvijanju sveobuhvatne strategije koja će osigurati da Crna Gora ostane ne samo zaštićena, nego i otporna na sve unutrašnje i spoljne pretnje. U toj misiji, ključna je saradnja s građanima, civilnim sektorom i međunarodnim partnerima, jer samo zajedničkim naporima možemo postaviti temelje sigurne, transparentne i prosperitetne budućnosti za sve nas - zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Socijalistička narodna partija zadržaće resore poljoprivrede i šumarstva i sporta i mladih, dok će albanske partije rukovoditi resorima ljudskih i manjinskih prava i javne uprave a imaće i mesto potpredsednika vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija