• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/V. S.

23.01.2024

23:00

Sarajevo podmuklo udarilo na Rusiju bez dozvole i znanja Banjaluke! Srpska dobila još jedan argument za razmontiranje BiH!

Reuters/Fotoilustracija

Balkan

Sarajevo podmuklo udarilo na Rusiju bez dozvole i znanja Banjaluke! Srpska dobila još jedan argument za razmontiranje BiH!

Podeli vest

Odluka ambasadora u Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije da potpiše antirusko saopštenje bez znanja srpskog člana Predsedništva BiH dodatno će razoriti BiH kao zajedničku državu, smatra politikolog Vojislav Savić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ambasador BiH pri Stalnoj misiji Ujedinjenih nacija Zlatko Lagumdžija nije imao odobrenje Predsedništva BiH da se svrstava ni na jednu stranu prilikom rasprave o dešavanjima u Ukrajini.

Lagumdžija je potpisao saopštenje kojim se BiH našla među 47 zemalja koje „pozivaju Rusiju da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine".

Bošnjaci uzurpirali spoljnu politiku BiH

Bosna i Hercegovina uopšte nema spoljnu politiku kakva priliči savremenim državama i kakva bi trebalo da postoji u funkcionisanju i međunarodnog poretka, i same države, kaže Savić za Sputnjik.

Spoljnu politiku BiH uzurpirali su bošnjački političari koji su uspostavili takav način zloupotrebe diplomatije već godinama, što se ne može smatrati legitimnim izrazima unutrašnje volje jedne države, dodaje Savić.

- Političko Sarajevo svakako zloupotrebljava spoljnu politiku na raznim mestima i pokušva da pošalje sliku iz BiH koja nije realna i da se dodvori nekim silama za koje smatraju da bi trebalo da budu u dobrim odnosima. Ali uvek nastaje problem kad treba da se prenese ta volja, jer kad dođe do konkretnog odlučivanja vrha države uvek ćete naići na veto srpskog člana Predsedništva. Dakle, poenta je što takvi postupci, a nije to ni prvi put jer tako se nešto dešava već godinama, imaju efekat do jedne mere. Međutim, u krajnjim posledicama to uvek može biti sprečeno zato što ipak postoji dovoljno mehanizama unutar ustavnog sistema BiH kojima entiteti i konstitutivni narodi mogu da zaštite svoje nacionalne interese.

Privremene „pobede" vode Sarajevo u poraz

Savić podseća da sve spoljnopolitičke odluke mora jednoglasno potvrditi Predsedništvo BiH u kom Republika Srpska uvek ima jedan glas, a taj glas je sigurno protiv potpisivanja antiruskog saopštenja. Lagumdžija nije tražio saglasnost Predsedništva zbog čega je njegova odluka nelegalna i nelegitimna, ističe Savić.

- Postojala je praksa jedno vreme i mislim da je to dobro, da po svim bitnim pitanjima odlučuje Narodna skupština. Jer, kad Narodna skupština o raznim stvarima da svoj glas, usvoji rezoluciju ili neki akt, onda imate izraženu jasnu volju u jednom dokumentu kroz najviše zakonodavno telo Republike Srpske kojim ona, na neki način, pokazuje i svoju autonomiju unutar BiH.

Sagovornik Sputnjika je ubeđen da će se slične stvari i ubuduće dešavati jer su Bošnjaci odavno uzurpirali mesta unutar nekih međunarodnih organizacije gde se ponašaju samovoljno poput Lagumdžije u Ujedinjenim nacijama.

- A to će, kao i do sada, samo dublje da razgradi BiH. Što se više takve stvari ponavljaju to će manje postojati konsenzus, pre svega kod Srba ali i drugih naroda, da ovakva BiH može opstati. To ne može doneti dugoročnu korist Sarajevu iako oni misle da su privremeno pobedili, da su nešto izmanipulisali, izmanevrisali i da su ispali pametniji. Ali na kraju logičkog niza tih događaja uvek se krije poraz - zaključio je Savić.

Dodik je podsetio da se Srpska od početka sukoba zalaže za neutralan stav.

- Republika Srpska, bez čijeg pristanka se ne mogu donositi nikakve odluke u ime BiH, sve vreme apeluje da dođe do uspostavljanja mira. Podrška za nastavak oružanog sukoba neće doneti ništa dobro ukrajinskom narodu. Od početka sukoba Srpska je protiv svrstavanja na bilo čiju stranu i smatramo da je to jedini ispravan stav, tako da BiH niti bilo ko u njeno ime može da potpisuje neka saopštenja mimo saglasnosti sva tri člana Predsedništva u čijoj je nadležnosti spoljna politika - poručio je Dodik. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija