• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.04.2024

21:30

Prvi rezultati izbora u Hrvatskoj! HDZ osvojio 67, SDP 41 mandat: Rekordna izlaznost

EPA

Balkan

Prvi rezultati izbora u Hrvatskoj! HDZ osvojio 67, SDP 41 mandat: Rekordna izlaznost

Podeli vest

Birališta u Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati. Uskoro se očekuju prvi rezultati izbora.

Građani Hrvatske danas su glasali za 11. saziv Sabora.

Gotovo 750.000 birača, odnosno njih gotovo četvrtina, glasalo je pre podne na izborima. To je za 130.000 birača više nego na izborima pre četiri godine u isto vreme.

U julu 2020. godine, u jeku pandemije koronavirusa, u istom je vremenu izašlo 18.09 odsto birača, odnosno njih 620.000, a danas prijepodne njih 747.986.

Prve rezultate izlaznih anketa u 19 sati objavile su tri hrvatske televizije, HRT, Nova TV i RTL.

  • HDZ 58 (broj mandata)
  • Rijeke pravde (SDP) 44
  • Domovinski pokret 13
  • Most 9
  • Možemo 11
  • IDS 2
  • Matija Posavec 2
  • Fokus 1

Nakon 25 posto obrađenih glasačkih listića, HDZ ima 67 mandata, SDP 41, DP 14, Most 9, IDS 4, Možemo! 3, Fokus 3, Posavec 2...

Izborni pobednik, najverovatnije HDZ, neće imati dovoljno poslaničkih ruku da obezbedi dosadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću treći uzastopni mandat, a od koalicija i dogovora zavisiće i krajnji ishod izbora. 

Kako javljaju mediji, odziv na glasanju je odlličan. Glasalo je najmanje 450 hiljada birača više nego pre četiri godine na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora.

Podsećamo, do 16.30 glasalo je 50, 6 odsto. To je više od 16 odsto više nego 2020. godine, 13,4 odsto više nego 2016 i čak četiri odsto više od rekordne 2015. godine.

Na biralištima su bili veliki redovi, veliki broj građana čekao je da obavi građansku dužnost.

Izbore su obeležili manji incidenti i kršenje izborne tišine.

Oko 6.000 birača danas nije moglo da obavi svoju građansku dužnost zbog toga jer nisu bili u biračkom spisu jer nisu imali važeće lične karte. Ipak, svima njima je omoguće da glasaju tako što im je na licu mesta izdavana tzv. "plava" potvrda.

Izlaznost do 11.30 časova

Do 11.30 sati na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj na birališta je izašlo 24,18 odsto birača, što je šest odsto više u odnosu na izbore održane 2020. godine

Reakcije političara

- Građani su željni promena -, rekla je Mirela Ahmetnović iz SDP za N1.

- Građani su odgovorili da neće da neko drugi odlučuje umesto njih. Poslednje četiri godine HDZ je upravljao sa 16 posto od ukupnog broja birača - dodala je ona.

"Odgovorni građani su pokazali HDZ-ovoj plaćenoj vojsci birača da im je dosta", neke su od poruka iz Štaba SDP.

U HDZ je, navodi hrvatski portal Index.hr, prilično opuštena atmosfera iako su hadezeovci aplauzom dočekali čitanje rezultata izlaznih anketa u dalmatinskim izbornim jedinicama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija