• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.02.2020

22:26

PROPAO IMPIČMENT, TRAMP OSLOBOĐEN! Senat SAD odbacio optužbe, ništa od opoziva predsednika!

Vesti

PROPAO IMPIČMENT, TRAMP OSLOBOĐEN! Senat SAD odbacio optužbe, ništa od opoziva predsednika!

Podeli vest

Donald Tramp neće biti opozvan sa mesta predsednika SAD, rezultat je večerašnjeg glasanja u američkom Senatu

Senatori su se obe tačke optužbe izjasnili da nije kriv, čime je okončano dvonedeljno suđenje, a ujedno i četvoromesečna inicijativa o pokretanju impičmenta zbog optužbe da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres, preneo je "Gardijan".

Ovo je donekle i očekivan razvoj događaja, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu.

Senatori su glasali skoro potpuno prema partijskoj pripadnosti u vezi sa optužbom za zloupotrebu položaja (52:48) i potpuno prema partijskoj pripadnosti u vezi sa optužbom koja se tiče opstrukcije Kongresa (53:47).

Jedini senator koji nije glasao uz svoje partijske kolege, u vezi sa optužbom za zloupotrebu položaja, bio je Mit Romni, republikanac iz Jute, bivši guverner Masačusetsa i predsednilčki kandidat Republikanske stanke 2012. godine.

Predsednik Tramp optužen je da je prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći od 391 milion dolara Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage protiv političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, što je bio i glavni povod za pokretanja procesa opoziva.

U njoj se navodi da je Tramp ometao kongresne istrage tako što je naredio članovima svoje administracije da ne svedoče i ne dostavljaju dokumenta kongresnim odborima koji su vodili istragu.

TRAMP SE PROVUKAO! Senat glasao protiv novih svedoka na suđenju za opoziv!

Foto: Reuters

Tramp je oslobođen prve tačke optužnice koja se odnosi na zloupotrebu položaja. U završnom glasanju, kako se i očekivalo, bilo je 52-48. Sve demokrate glasale su da je kriv, a isto je učinio i republikanski senator Mit Romni.

Predsednik je mogao da bude razrešen dužnosti pod uslovom da za to glasa dve trećine (67) od 100 senatora, što znači da bi 20 republikanskih senatora zajedno sa svim demokratama trebalo da glasa protiv Trampa, a nijedan republikanac nije nagovestio da je to moguće.

Tramp je treći predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji protiv koga je pokrenut proces impičmenta, ali do sada nijedan predsednik nije opozvan u Kongresu.

Endrju Džonson i Bil Klinton nisu opozvani, a Ričard Nikson, koji 1974. bio najbliži opozivu, prethodno je podneo ostavku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Цар! Верујем да ће и на следећим изборима бити победник.

Dragoljub

pre 4 godine

Фарса, или представа за свет! Годинама се у Америци смењују две партије на власти, тобоже супротстављене! Уствари сав тај циркус је представа са познатим глумцима. Ништа се у њиховој политици према свету не мења! Понекад некога уклоне ко им смета, али и то је део представе! Што рече неко: "Представа са певањем и пуцањем"!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija