• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

18.04.2020

10:19

ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Kod OPORAVLJENIH od korone u krvi otkriveno nešto što je SLEDILO LEKARE I SZO!

Vesti

ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Kod OPORAVLJENIH od korone u krvi otkriveno nešto što je SLEDILO LEKARE I SZO!

Podeli vest

Južna Koreja beleži sve veći broj osoba oporavljenih od Kovida-19 kod kojih se virus ponovno javlja. To sada iznovaa zabrinjava naučnike i zdravstvene radnike u zemlji koja je bila među najuspešnijima u svetu po 'izravnavanju krive'

Do ovoga petka korejske zdravstvene vlasti identifikovale su 163 pacijenta koji su nakon potpunog oporavka ponovno bili pozitivni na koronavirus. Broj se više nego udvostručio za otprilike nedelju dana, u poređenju sa 74 slučaja 9. aprila. Ti pacijenti predstavljaju za sada 2 odsto od 7.829 pacijenata koliko ih je sveukupno zabeleženo u državi.

Kako bi razotkrili razloge ponovne pojave bolesti, južnokorejske zdravstvene vlasti sprovode čitav niz testova i sagledavaju različita scenarija.

Svetska zdravstvena organizacija rekla je prošle nedelje da istražuje to pitanje. Iako će potpunija analiza potrajati najmanje nekoliko nedelja, rani nalazi sugerišu da postoji više razloga. Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) sada razmatra scenarija koji bi mogli da stoje iza ovog fenomena.

 

 

Kao najverovatniji navode situaciju da uopšte nije došlo do reinficiranja, već samo do reaktivacije preostalih čestica virusa u organizmu zaražene osobe. Ako pacijent nije razvio dovoljan imunitet ili ako mu je nakon oporavka imuni sistem oslabio, čestice virusa koje prethodno na testiranju nisu mogle biti detektovane bi dobile svojevrstan zamah pa bi test opet bio pozitivan. Postoji i mogućnost da koronavirus ima sposobnost mirovanja pre reaktivacije.

Druga mogućnost je da se prilikom testiranja prikupe mrtve čestice virusa koje više nisu zarazne ili prenosive, ali je test - pozitivan. Generalni direktor KCDC-a Jeong Eun-kyeong rekao je u petak da čestice virusa prikupljene iz organizama šestoro pacijenata nisu bile u stanju da se repliciraju u izolaciji, što znači da su ili mrtvi ili premali.

Od petka najmanje 61 pacijent ima razvijene simptome, ali one blage. Neki pacijenti imaju u sebi žive viruse koji ih čine bolesnima. Prema šefu KCDC-a živi virus je takođe prenosiv, ali do sada nije zabeleženo sekundarno prenošenje kod ponovno zaraženih pacijenata.

Jeong je u petak rekao da se slučajevi ponovne zaraze otkriju u proseku 13,5 dana nakon oporavka. Najduži prijavljeni interval je iznosio 35 dana.

KCDC je takođe spomenuo greške u testiranju ili prikupljanju uzoraka kao potencijalne uzroke ove pojave. Budući da nema konačnih odgovora, vlasti za sada savetuju oporavljenim pacijentima da ostanu kod kuće dodatne dve nedelje i da nadziru simptome.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa
Društvo

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa

Socijalno ugrožеni građani sa statusom еnеrgеtski zaštićеnog kupca od 1. aprila imaju pravo na bеsplatnе količinе strujе, gasa..., a od maja je na snazi novi pravilnik po kojеm status еnеrgеtski ugrožеnog kupca ostvaruju čеtvoročlana domaćinstva čiji ukupan mеsеčni prihod nе prеlazi 65.261,92 dinara, objavljеno jе u Službеnom glasniku.

09.05.2024

10:51

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu
Društvo

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu

„Er Srbija je dobila dozvole kineskih vazduhoplovnih vlasti kojima se potvrđuje pravo letenja između Beograda i Šangaja dva puta nedeljno, a između Beorada i Gvandžo tri puta nedeljno, sa periodom važenja dozvola od tri godine”, izjavio je ministar građevinarstva, saobraća i infrastrukture Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Prva. 

09.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija