• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/jutranji.hr

20.04.2020

14:39

FAUČIMANIJA DRMA AMERIKU! Novi američki junak je epidemiolog, proglašavaju ga najseksepilnijim muškarcem, štampaju majice i šolje sa njegovim likom...

Vesti

FAUČIMANIJA DRMA AMERIKU! Novi američki junak je epidemiolog, proglašavaju ga najseksepilnijim muškarcem, štampaju majice i šolje sa njegovim likom...

Podeli vest

Lik doktora Entonija Faučija, epidemiologa (79), naučnog radnika i člana kriznog štaba Bele kuće u borbi protiv koronavirusa ovih se dana u Americi može naći svuda - na majicama, šoljama za kafu, pa i na krofnama

Ko je donedavno mogao da pomisli da će ugledni epidemiolog s izraženim bruklinskim naglaskom, koji prestravljenoj naciji govori istinu na svakodnevnim pres konferencijama sa Donaldom Trampom, prvim čovekom Amerike koji olako shvata ili ne shvata činjenice, postati novi američki junak?

Nik Semeraro, vlasnik "Donuts Delitea" iz grada Rochestera u državi Njujork jedan je od preduzetnika koji odaju počast krhkom lekaru, istovremeno dobro zarađujući na "faučimaniji".

U pratnji verenice i psa Toni Mastrangelo vozi čak tri sata da bi u Semerarovoj radnji kupio trenutno najpopularniju poslasticu u Americi - krofnu "Doc" u čijoj se sredini, umesto rupe nalazi jestivi papir s utisnutim likom dr Entonija Faučija.

Semeraro kaže da na taj način želi da "oda počast" direktoru Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, čoveku i stručnjaku koji se, "usred haosa odmereno i smirenim glasom obraća Amerikancima na tv konferencijama za novinare" u kojima svakodnevno učestvuje sa predsednikom.

- Nikada nisam upoznao nikoga kome se divi toliko ljudi. Dosad nisam čuo nijedan negativan komentar o tom čoveku - kaže Semeraro, dodajući da je morao da otvoriti nove telefonske linije kako bi se uspeo da se nositi s brojnim porudžbinama.

Foto: Printscreen You Tube

U Faučija verujemo 

Faučijevo lice pojavljuje se i na majicama sa sloganom "U Faučija verujemo", što je  verzija nacionalnog mota Sjedinjenih Američkih Država, a glasi "U Boga verujemo".

Naći ćete ga i na šoljama za kafu uz poruku "Ostanite smireni i perite ruke", što je vezija slogana "Keep Calm and Carry On", koji se pojavio 1939. na motivacinom plakatu britanske vlade, nekoliko meseci pre početka Drugog svetskog rata, a svrha mu je bila podići moral britanske javnosti kojoj su pretili masovni vazdušni napadi na velike gradove.

No to nije sve. Amerikanci mogu kupiti čarape i sveće s Faučijevim likom. Na svećama popularni lečnik ima oreol.

Online trgovina 'Etsy', koja proizvodi rukotvorine nudi više od 3000 predmeta posvećenih smirenom lekaru.

"Klub obožavatelja dr Entonija Faučija" na Fejsbuku ima više od 79.000 članova, a na Tviteru ima više od 21.000 sledbenika.

Foto: Printscreen You Tube

Postoji i retro video igra koja se zove "Faučijeva osveta", a u njoj je lekar prikazan kao glavni lik koji laserima, koji mu sevaju iz očiju uništava 'ljubičaste koronaviruse'.

Ali ni tu nije kraj Faučijevoj popularnosti. U Vašingtonu se u jednom restoranu prodaje gotov koktel u vrećici sa slamkom. Naziv mu je "Fauci Pouchy" (Fauci u vrećici), a sastoji se od votke, limunade,  soka nara i grejpa.

- Kokteli se prodaju kao ludi. Rekord nam je 300 prodanih koktela u jednome danu - pohvalio se Rohit Malhotra, koji je i osmislio hotel.

Razum i nauka

Verovatno niko nije očekivao da će ovaj smireni čovek koji se prvi put istakao osamdesetih godina prošlog veka u vreme krize AIDS-a, postati istinska pop ikona.

Zbog čestih pojavljivanja pred Belom kućom "utkao se u svačiju svest", smatra Robert Tompson, stručnjak za televiziju i pop kulturu sa Univerziteta Syracuse u Njujorku..

Fauci je sveprisutan na društvenim mrežama. Svojim hrapavim glasom daje intervjue uživo na Snepčetu, na Instagramu odgovara na pitanja košarkaške zvezde Sefana Karija te na Jutjubu razgovara s Trevorom Noahom u njegovom kasnonoćnom humorističkom šouu.

Mnogi Amerikanci vole Faučija zbog direktnog i jednostavnog načina na koji svetu pogođenom pandemijom koronavirusa pojašnjava činjenice.

Često je u teškom položaju jer na suptilan način mora da ispravlja ono što izgovori često ljutiti predsednik Tramp koji obično stoji pored njega.

Foto: Printscreen You Tube

Bog ga blagoslovio 

Toni Mastrangelo, s početka priče, koji je vozio tri sata da bi kupio krofne "Fauči" u Ročesteru, kaže da mu se sviđa to što je liekar vrlo iskren" i "to što se čini da kod njega nema spina. Nema skrivenih primisli i ne ulepšava stvari i to je sjajno. Podseća me na mog dedu. Bog ga blagoslovio. Deda je bio rastom maleni Italijan. Vrlo iskren. A mislim da je takav Fauči - kaže Mastrangelo.

Ugledni je epidemiolog stekao brojne neprijatelje među američkim konzervativcima jer neprestano ispravlja Trampa.

Meta je uvreda na društvenim mrežama, zbog čega je vlada njemu i članovima porodice pojačala sigurnosne mere.

I Tramp je tvitao hashtag #FireFauci (#OtpustitiFaucija), no zatim je izjavio da u njega ima veliko poverenje te ga je nazvao "fantastičnim momkom".

Usred izraza ljubavi i mržnje, dr. Fauči ostaje nepokolebljiv i čvrst.

Na novinarsko pitanje o pokretanju peticije čiji je cilj proglasiti ga najseksepilnijim muškarcem za 2020. godinu po izboru časopisa People, dobrodržeći lekar odgovara: "Kad mi takvo nešto pokažu u mojim godinama, kažem im: A gde ste bili kad sam imao 30?"

Zasad je peticiju potpisalo više od 18.000 ljudi.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija