• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

05.05.2020

10:06

KRIVAC ILI ŽRTVENO JAGNJE? Borba da se skloni prvi čovek SZO, označen kao odgovoran za korona krizu!

Vesti

KRIVAC ILI ŽRTVENO JAGNJE? Borba da se skloni prvi čovek SZO, označen kao odgovoran za korona krizu!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija ovih dana nalazi se pod snažnim baražom kritika koje prevashodno dolaze iz pravca Sjedinjenih Američkih Država

. Kao glavni krivac označen je predsednik SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, kome se pored nekompetencije tokom pandemije korona virusa pripisuju i neke "zakulisne radnje".

Naime, predsednik Donald Tramp, ali i neki drugi zvaničnici te države optužili su prvog čoveka te institucije da je pomagala Kini da širi dezinformacije o koronavirusu, koji je odneo skoro 250.000 života širom sveta.

Takođe, Tramp je istakao da SZO nije pravovremeno reagovala, istakavši da su mere donete presporo. Na kritike sa američke strane, Tedros je tada pozvao je na jedinstvo i upozorio da ne treba politizovati krizu. Usledio je žestok odgovor prvog čoveka SAD.

- Kada kaže politizovanje, on je taj koji politizuje. To ne bi trebalo da radi, mi smo potrošili 450 milijardi, 452 milijardi, skoro 500 milijardi (dolara) prošle godine. Stotine milijardi u prethodnih nekoliko godina. A oni moraju da obave mnogo bolji posao - rekao je tada predsednik SAD.

Tramp "zavrnuo slavinu"

U isto vreme kada je trajalo međusobno optuživanje Pekinga i Vašingtona ko je odgovoran za haos koji je korona virus napravio u svetu, Tramp je pre nekoliko dana odlučio da suspenduje finansiranje SZO.

On je rekao da je stopirao davanje novca za tu ustanovu, istakavši da mora da prihvati odgovornost jer je, prema njegovom mišljenju, loše reagovala na pandemiju korona virusa.

Odluku Trampa Gebrejesus je ocenio kao "tužnu", dok su neki svetski lideri najavili da će nastaviti da podržavaju SZO, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Foto: Reuters

Ona je prokomentarisala da je potrebno još više saradnje na globalnom nivou kako bi se suzbila pandemija koronavirusa i navela da je to jedan od razloga zašto snažno podržava Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Čak su se u zajedničkom tekstu koji su potpisali nemačka kancelarka, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Italije Đuzepe Konte poziva na jedinstvo u borbi protiv smrtonosne bolesti i nastavak podrške SZO. Prvi čovek ove ustanove dočekao je sa velikim zadovljstvom, te se zahvalio zapadnim liderima na podršci.

Šta kritičari stavljaju Tedrosu na teret?

Poznavaoci prilika smatraju da je Kina u velikoj meri kasnila sa objavom da je reč o epidemiji, a da je Svetska zdravstvena organizacija podržala Peking i stvari "gurala pod tepih". Kako kritičari smatraju, kinesko rukovodstvo cenzurisalo je informacije koje dolazile iz te zemlje, a prema njihovom mišljenju, Gebrejesus je u tom periodu hvalio odgovor Kine na epidemiju korona virusa.

SZO je 30. januara proglasila hitnu zdravstvenu situaciju zbog broja zaraženih u Vuhanu, gradu u kom je krenula epidemija. Samo dan kasnije, nadležni u Kini saopštili su da je 361 osoba umrla od virusa, iako stručnjaci sumnjaju da je ta brojka bila mnogo veća.

Kritičari navode da prvi čovek SZO ni tada nije hteo da predloži restriktivne mere, već je istakao da nema potrebe da se zabranjuju trgovina i putovanje. Međutim, virus je nastavio da se širi i zabeležen je u većini država širom sveta, a prvi čovek organizacije 11. marta proglasio je pandemiju korona virusa.

Gebrejesus, međutim, kazao da je SZO od početka pandemije virusa delovala "brzo i odlučno".

- Veoma rano smo alarmirali sve i to radili često - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Gurnuo pod tepih tri epidemije kolere?

Tedros, po struci mikrobiolog, stekao je diplomu iz imunologije na Univerzitetu u Londonu, a bio je ministar zdravlja Etiopije od 2005. do 2012. godine, a u periodu od 2012. do 2016. obavljao je funkciju šefa diplomatije te države.

Treba napomenuti da je devet godina bio u izvršnom odboru Demokratskog fronta u Etiopiji i navodno deo brutalnog režima koji je od 1991. 2019. godine suvereno vladao tom afričkom zemljom.

Kada je 2017. godine imao "na nišanu" da postane direktor SZO, besni Etiopljani su se žestoko protivili njegovoj kandidaturi. Pored toga što je prema njima bio deo brutalnog i diktatorskog režima, oni su mu zamerali šta je učinio za tu zemlju u periodu dok je bio ministar zdravlja.

Naime, neki stručnjaci tvrde da je kao ministar zdravlja "gurnuo pod tepih" tri smrtonosne epidemije kolere, insistirajući da je reč o akutnoj dijareji (AWD). On je na taj način, prema mišljenju poznavalaca prilika, želeo da uveri domaću javnost da nema kolere, ali i svetsku - kako bi stradao turizam i imidž njegove partije.

 

 

Peticija za smenu

Na internet stranici change.com, pokrenuta je online peticija u kojoj se kritikuje kako je SZO odreagovala, te se traži ostavka prvog čoveka te organizacije. Peticija je u međuvremenu zatvorena, a ostavku Gebrejesusa glasalo je  1.025.410 ljudi.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija