• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

12.06.2020

12:49

AMERICI PRETI SOVJETSKI SCENARIO! Francuski Figaro naveo 4 OKIDAČA za RASPAD Sjedinjenih Država!

Vesti

AMERICI PRETI SOVJETSKI SCENARIO! Francuski Figaro naveo 4 OKIDAČA za RASPAD Sjedinjenih Država!

Podeli vest

Tri decenije nakon raspada Sovjetskog Saveza slična sudbina preti SAD, smatra kolumnista lista „Figaro“ Nikola Bavre i objašnjava da je razlog za to „samoubilačka“ politika američkog predsednika Donalda Trampa, koji je uvukao zemlju u atmosferu građanskog rata

Prema mišljenju autora, današnja Amerika proživljava četiri krize istovremeno. Epidemija kovida 19 je, kako kaže Bavre, postala za SAD svojevrsni novi Perl Harbor, koji je već odneo 110 hiljada života.

To je dovelo do recesije istorijskih razmera, kada je 45 miliona ljudi ostalo bez posla za tri meseca, a ove godine se očekuje da će BDP pasti za 6,5 odsto. Ubistvo Džordža Flojda u Mineapolisu izazvalo je nerede na rasnoj osnovi i pljačke u američkim gradovima, koji podsećaju na proteste 1968. godine nakon ubistva Martina Lutera Kinga.

I za kraj, novinar ističe da Trampov populizam sa njegovim namerama da pribegne zakonu iz 1807. godine o suzbijanju ustanka i da poveri vojsci ponovno uspostavljanje reda u zemlji, uprkos osnovama pravne države i prigovorima vojnog rukovodstva - gura SAD u haos.

Bavre smatra da, zaobilazeći Kongres, pritiskanjem pravosuđa i vojske, šef Bele kuće uništava aktuelni bezbednosni sistem. On je dodao da uprkos svim javnim nedostacima Trampove politike, još nije izgubio šansu za reizbor 2020. godine, kao i da se to u velikoj meri objašnjava slabošću kandidata demokrata Džoa Bajdena.

 

 

Ranije je list „Jerusalim Post“ napisao da Sjedinjene Američke Države brzo gube poziciju i „nazaduju“, što koriste Rusija, Kina i druge zemlje.

Prema pisanju autora, slabljenje SAD je izazvano protestima koji su zahvatili zemlju, kao i epidemijom virusa korona.

Od kraja maja u mnogim velikim američkim gradovima počeli su protesti i neredi zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja. Džordž Flojd je preminuo 25. maja u bolnici u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca Dereka Šovina koji je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na njegovom vratu, uprkos Flojdovim povicima da ne može da diše.

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vlado

pre 3 godine

Novinar Figaro se pravi blesav i okrivljuje Trampa za sve. Bez obzira šta ko misli o njemu, ovo nije posledica njegove politike, već ja to STVARNOST SAD. Prividna demokratija, prividna ravnopravnost, prividna pravna država, prividna ista šansa za sve, prividno nezavisno novinarstvo... Sve je to samo Hollywood za budale. U SAD 90 % kapitala drže nekoliko porodica, koje će ako zatreba žrtvovati svoje građane da bi sačuvale svoje bogatstvo. To što sada rade "demokrate" u SAD, oni to rade decenijama u drugim državama i ne samo "demokrate". Zar stvarno neko misli da su ovo spontane demonstracije?! Koliko je crnaca ubijeno za vreme vladavine "demokrata" od te iste policije na sličan način? Jel se neko bunio?! Dobro jutro...

Milos

pre 3 godine

Zanimljivo i lepo bi bilo to gledati, posebno nama iz Srbije

Ljuba

pre 3 godine

Dosta ste i vi naneli pakosti u svetu,zaigrala mecka

Ljube

pre 3 godine

Zaboravljaju Francuzi ,da rat tek dolazi toj istoj Francuskoj i Evropi .Nebi se ja brinuo za SAD toliko koliko ce Evropa goreti ponovo , zna se gde ce novac , interes da pravi pustos i haos.Niti ce interesi velikih igraca da se prebijaju na njihovim terenima ,vec bas suprotno ,u Evropi ,zrela ko kruska da se rusi da bi se ponovo podizala .Pa Njemacka nema vise gde zgradu da napravi ,sve sredjeno ,cisto ,sad valja razvaljivati .

Sparta

pre 3 godine

Hmm, prebacuju krivicu na Trampa, a to nije tačno !!! Aliii, sto se tiče te fašističke i genocidne SAD, JA jedva cekam da krene totalni raspad zemlje i dugorocni gradjanski rat u SAD ( drzava sa 320 mil. stanovnika ) !!! Neka nastane totalni haos u SAD !!! Zasluzili su, SAD je mnogo zla i unistenja nanijela sirom svijeta !!! Sledece jos vece ZLO ( Engleska - London ) je na redu da zavrsi kao SAD !!! A mi bi to sve pratili na TV uz pivce i dobru klopu... hehe.. zelim im sto brzu propast u svakom smislu !!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15