• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.10.2020

07:10

OVO ĆE BITI NAJČUVANIJE MESTO NA SVETU! ŠOJGU POTVRDIO: Rusija postavlja svoje NAJMOĆNIJE ORUŽJE u daleku oblast koja je još za ruskog cara bila STRATEŠKI VAŽNA!

Vesti

OVO ĆE BITI NAJČUVANIJE MESTO NA SVETU! ŠOJGU POTVRDIO: Rusija postavlja svoje NAJMOĆNIJE ORUŽJE u daleku oblast koja je još za ruskog cara bila STRATEŠKI VAŽNA!

Podeli vest

Infrastruktura za postavljanje dva nova hipersonična raketna sistema tipa Avangard biće spremna do kraja godine, nedaleko od baze strateških raketnih jedinica ruske armije u Orenburškoj oblasti, najavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu


"Spremili smo 597 postrojenja namenjenih strateškim nuklearnim snagama. Završena je projektna dokumentacija za region Kaluga i to nam je omogućilo da na vreme, još prošlog septembra, postavimo dve nove rekete tipa Jars u silose. Do kraja godine biće spremna infrastrfuktura u oblasti Orenburg gde će u stanje borbene gotovosti biti uvedena još dva raketna sistema tipa Avangard", izjavio je Šojgu na međunarodnoj video konferenciji ministarstava odbrane posvećenoj napretku izgradnje vojnih kompleksa u 2020. godini.


Prva baterija naoružana hipersoničnim raketnim sistemom Avangard stavljena je u stanje borbene gotovosti nedaleko od Orenburga krajem prošle godine, tako da će baza biti dodatno ojačana novim raketama, a Orenburg svakako postati jedna od ključnih tačaka ruske vojne i ratne strategije.

Hipersonični raketni sistemi Avangard, razvijan u vojnoindustrijskom kompleksu Mašinostrojenjija, sposobni su da lete hipersoničnim brzinama i do 27 puta većim od brzine zvuka, da tokom leta menjaju i visinu i pravce kretanja i neutrališu neprijateljsku antiraketnu odbranu postavljenu duboko unutar neprijateljske teritorije.

Zovu ga i rusko nepobedivo oružje, a i predsednik Rusije Vladimir Putin lično je hvalio sistem Avangard. Više o tome čitajte OVDE.

Orenburg, 1.500 km jugoistočno od Moskve  i oblast oko njega su, inače, na važnoj strateškoj poziciji, a u blizini granice sa Kazahstanom. Kako je sam Orenburg svojevremeno imao, pre svega, garnizonsko-stražarski karakter, Rusko carstvo je ovde planiralo gradnju velikog utvrđenja kao među sa nomadskim Kozacima.

Foto: Printskrin Google maps

Grad je dobio na značaju tokom Drugog svetskog rata, pošto je veliki broj za rat važnih fabrika izmešten ovde jer je Orenburg bio zaštićen od ratnih dejstava. 

Tokom svoje sovjetske istorije, grad je pripadao Rusiji ili nekoj od autonomnih sovjetskih republika u sastavu Rusije. Sada je već duže vreme jedno od najvažnijih i načuvanijih mesta u Rusiji, a još dva sistema Avangard dodatno će podići ovu oblast u sami vrh strateški najbitnijih i najzaštićenijih oblasti u Rusiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija