• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.12.2020

11:48

FRANCUZI ĆE VOJSCI UGRAĐIVATI ČIPOVE U GLAVU! Biće otporni na stres i bol, a kontrolisaće ih iz daljine

Vesti

FRANCUZI ĆE VOJSCI UGRAĐIVATI ČIPOVE U GLAVU! Biće otporni na stres i bol, a kontrolisaće ih iz daljine

Podeli vest

Nekoliko dana nakon što je visoki američki obaveštajni zvaničnik izjavio da Kina nastoji da razvije veštački poboljšane vojnike, francuska vojska dobila je dozvolu za razvoj bioničkih vojnika uz tvrdnje da ne želi da zaostaje za napretkom drugih zemalja.

Iako Francuska nagoveštava povlačenje jasnih etičkih linija koje bi zaštitile "čovečnost" vojnika, naučnici upozoravaju na moguće posledice neovlašćenog menjanja ljudskog gena, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Francuska vojska dobila je zeleno svetlo za razvoj bioničkih vojnika otpornih na bol i stres i obdarenih dodatnom moždanom snagom zahvaljujući implantatima mikročipa, piše londonski Tajms, ističući da je odobrenje stiglo od Etičkog odbora ministarstva oružanih snaga koji je naveo da Francuska treba da ide u korak sa zemljama koje već rade na razvijanju supervojnika.

Odbor je izneo detalje istraživanja koja uključuju pilule za dugotrajnu budnost vojnika i za poboljšanje sluha, kao i proučavanja implantata koji oslobađaju smirujuće supstance ili "poboljšavaju moždani kapacitet". Proučavali su se i lekovi koji vojnicima omogućavaju da lakše podnose bol ili koji bi poboljšali njihovu mentalnu otpornost ako bi vojnik bio zarobljen.

U toku su i istraživanja implantata koji omogućavaju komandi da iz daljine očitava psihofizičke parametre vojnika ili da ih locira na bojnom polju. Drugi implantati mogu pomoći vojnicima da razlikuju prijatelja i neprijatelja, navodi se u izveštaju vojnog etičkog odbora.

Izveštaj takođe napominje da moraju postojati zaštitne mere kojima bi se zaustavila bilo kakva poboljšanja koja oduzimaju "čovečnost" vojnika.

Francuski vojni etički odbor naglašava da je "neophodno" povlačenje jasnih etičkih linija kojima se zabranjuju eugeničke i genetske prakse u istraživanjima za poboljšanje performansi francuskih vojnika, prenosi BBC.

- Ljudska bića već dugo traže načine da povećaju svoje fizičke ili kognitivne sposobnosti kako bi se borili u ratovima - upozorava izveštaj odbora objavljen početkom nedelje, uz napomenu da i druge države istražuju takve mogućnosti.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli ukazala je na potrebu unapređivanja vojske. Ona je u prvoj nedelji decembra naglasila da Francuska nije odmah planirala da razvije "invazivnu" tehnologiju za vojnike.

- Ali moramo se suočiti s činjenicama - dodala je Parli.

- Ne dele svi naše skrupule i moramo biti spremni na sve što nas očekuje u budućnosti.


Iako su francuske oružane snage dobile dozvolu za razvoj supervojnika u intervencijama koje uključuju medicinske tretmane, protetiku i implantate koji poboljšavaju "fizičke, kognitivne, perceptivne i psihološke kapacitete", vojni etički odbor je, ukazuje CNN, zabranio bilo kakve promene koje bi mogle uticati na sposobnost slobodne volje vojnika ili koje bi uticale na njihovu reintegraciju u civilni život.

Objavljivanje izveštaja usledilo je pošto je  direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džon Ratklif u Volstrit džurnalu početkom decembra izrazio zabrinutost zbog kineske pretnje SAD i svetskoj demokratiji, optužujući Peking da je sproveo testiranje na pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske u nadi da će razviti vojnike s "biološki poboljšanim sposobnostima"

Posle članka, ističe CNN, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo pozivajući "neke političare s američke strane" da "prestanu proizvoditi i širiti političke viruse i laži".

Iako tvrdnje direktora američke obaveštajne službe u Volstrit džurnalu do sada nisu potvrdili službenici njegove kancelarije kao ni CIA, američki naučnici su prošle godine objavili rad u kojem su ispitivali kineske ambicije o primeni biotehnologije na bojnom polju, ukazuje NBC njuz.

Stručnjak za kineske odbrambene tehnologije u Centru za novu američku sigurnost Elsa Kania i savetnik za kineska pitanja i bivši oficir američke mornarice Vilson Vorndik ispitivali su zainteresovanost Kine za upotrebu tehnologije za uređivanje gena radi poboljšanja ljudskih - a možda i vojničkih - performansi.

Konkretno, dodaje NBC njuz, naučnici su napisali da kineski vojni istraživači ispituju potencijal tehnologije za uređivanje gena CRISPR, koja se koristi za lečenje genetskih bolesti i modifikovanje biljaka i koju zapadni naučnici smatraju neetičnom u nastojanjima da bude primenjena na ljudskim genima.

Jedan istaknuti kineski general, primetili su, izjavio je 2017. da će "moderna biotehnologija i njena integracija s informacionim, nano (tehnološkim) i kognitivnim domenima imati revolucionarni uticaj na oružje i opremu, borbene prostore, oblike ratovanja i vojne teorije".

Vorndik je u telefonskom intervjuu za NBC njuz kazao da je manje zabrinut oko prednosti na bojnom polju koje bi takvo istraživanje moglo pružiti od posledica neovlaštenog menjanja ljudskih gena.

- Kad počnemo da se poigravamo s genetskim organizmima, moglo bi doći do nepredviđenih posledica - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15