• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.03.2021

20:27

ŠTA SE DEŠAVA SA ZEMLJOM?! Ogromne rupe pojavljuju se ŠIROM SVETA!

Vesti

ŠTA SE DEŠAVA SA ZEMLJOM?! Ogromne rupe pojavljuju se ŠIROM SVETA!

Podeli vest

Zemljotresi nisu jedini uzrok pojave rupa i udubljena, poznatih kao vrtače, kakve su se pojavile u Sisačko-moslavačkoj županiji posle nedavnih potresa. I drugi delovi sveta suočavaju se sa sličnim problemima

Tako su se visoko u kineskim planinama, na hiljadu kilometara dugom auto-putu prema Tibetu, pojavili dugi i duboki rascepi zbog klimatskih promena koje uzrokuje otapanje slojeva zemlje.

Osim što se na nekim mestima vide pukotine, na pojedinim deonicama asfalt se "gužva", pa je put postao talasast, a sem saobraćajne infrastrukture, u opasnosti su i građevine poput zgrada i kuća.
Kineski naučnici već duže vreme proučavaju promene u tlu i upoređuju ih sa otopljavanjem permafrosta, odnosno stalno zamrznutog tla koji neki nazivaju i "večnim ledom". Inženjeri se, kako je navedeno u izveštaju iz aprila prošle godine, sve češće suočavaju sa velikim izazovima prilikom gradnje i održavanja puta jer se odmrzavanje pogoršava.

Slični problemi očekuju se i u železničkom saobraćaju. Zgrade, putevi, železnice i cevovodi sagrađeni na tim područjima sve više su izloženi riziku, a čelične, betonske i asfaltne konstrukcije propadaju.

Zagreva se i crni asfalt

Kada se na putu pojavi rascep, ne može samo jednostavno da se popuni i tako ostavi jer jer će se tlo i dalje deformisati, prenosi "Večernji list".

Gaj Dore sa kanadskog univerziteta, koji već duže vreme proučava efekte otapanja „večnog leda“ na izgrađenu infrastrukturu, navodi da klimatske promene jesu glavni, ali nisu jedini uzrok problema.

Tamni asfalt koji se koristi pri gradnji puteva upija sunčevu toplotu što dodatno ubrzava odmrzavanje, objašnjava Dore.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija